Σπανακόπιτα!!! Αγαπημένη γεύση! Αγαπημένη και στα παιδιά!
Πόση χαρά έχει για τη μάνα η εικόνα… το παιδί μ’ ένα κομμάτι σπανακόπιτα στο χέρι κι ένα λαίμαργο βλέμμα στο μάτι του.
Κι εσύ να αναφωνείς , «φάε πουλάκι μου, φάε… ξέρεις πόσο καλό κάνει αυτό που τρως;!!!»
Μας αρέσει η σπανακόπιτα σε αυτό το σπίτι (ευτυχώς) και την φτιάχνω αρκετά συχνά. Και ειδικά η σπανακόπιτα με παπαρούνες
Μερικές φορές όμως είμαι αρκετά «τεμπέλα» για να ανοίξω φύλλο (όταν δεν υπάρχει έτοιμο στο ψυγείο μου – να τα λέμε κι αυτά).
Τότε λοιπόν φτιάχνω αυτή τη νόστιμη σπανακόπιτα της τεμπέλας με σιμιγδάλι (το οποίο πρέπει να σου πω για να ξέρεις, πως είναι αρκετά ευεργετικό καθώς περιέχει βιταμίνες, άμυλο και πρωτεΐνες) κι ευτυχώς έχει την ίδια αποδοχή από τα παιδάκια μου και το ίδιο λαίμαργο βλέμμα στο μάτι!
Υλικά
½ κιλό φρέσκο σπανάκι
1 ματσάκι παπαρούνες
ή
1 ματσάκι καυκαλήθρες
3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια
½ ματσάκι άνηθο
4-5 κ σ ελαιόλαδο
300 γρ φέτα τριμμένη
1 ½ κούπα σιμιγδάλι ψιλό
2 αυγά
½ λίτρο φρέσκο γάλα
αλάτι – πιπέρι
½ κ γλ μοσχοκάρυδο
Δες πώς ετοιμάζω τη σπανακόπιτα με σιμιγδάλι
- Καθαρίζω, πλένω και στραγγίζω καλά το σπανάκι και τα μυρωδικά χόρτα που θα χρησιμοποιήσω (παπαρούνες ή καυκαλήθρες)
καθώς και τα κρεμμυδάκια με τον άνηθο. - Τα ψιλοκόβω όλα και τα βάζω σε μια μεγάλη λεκάνη.
- Προσθέτω την τριμμένη φέτα, αλατίζω ελαφρά, προσθέτω και το ελαιόλαδο κι ανακατεύω καλά.
Στη συνέχεια προσθέτω το σιμιγδάλι. Ανακατεύω και πάλι. - Σ’ ένα μπολ χτυπάω τ’ αυγά με το γάλα, προσθέτω αλάτι – πιπέρι και το μοσχοκάρυδο και ρίχνω αυτό το μίγμα στο σπανάκι.
- Ανακατεύω πολύ καλά και στρώνω αυτό το μίγμα στο σκεύος που θα χρησιμοποιήσω το οποίο έχω λαδώσει και πασπαλίσει με σιμιγδάλι.
- Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 35 περίπου λεπτά.
Tip: Πασπαλίζω με λίγο σιμιγδάλι την επιφάνεια της πίτας, για πιο τραγανή κρούστα.
Με αγάπη
Mamatsita
Speculoos: τα ολλανδικά μπισκότα με τα μπαχαρικά που τρώγονται στο λεπτό
Όσο εύκολα φτιάχνονται, άλλο τόσο εύκολα τρώγονται!

Σίγουρα τα έχεις δοκιμάσει κάπου! Για την ακρίβεια είναι αυτά τα τραγανά μπισκοτάκια με την κανέλα (δεν έχουν όμως μόνο κανέλα στο εσωτερικό τους) που βρίσκουμε στο εμπόριο και μας κερδίζουν με τη γεύση τους.
Speculaas ή speculoos, η ονομασία τους διαφέρει από χώρα σε χώρα. Τα speculaas είναι λεπτά, πολύ τραγανά, και κυρίως στο εξωτερικό θα τα βρεις σε σχήμα εικόνας (πολλές είναι οι ιστορίες για τον Άγιο Νικόλαο που τα συνοδεύουν) που έχουν μια σφραγίδα στο μπροστινό τους μέρος, πριν μπουν για ψήσιμο. Όπως και αν τα φτιάξεις ένα είναι σίγουρο: όσο εύκολα φτιάχνονται, άλλο τόσο εύκολα τρώγονται!
Τα υλικά που θα χρειαστείς είναι:
100 γρ. φρέσκο αγελαδινό βούτυρο
25 γρ. ζάχαρη μαύρη
200 γρ. αλεύρι
50 γρ. αμύγδαλα λευκά σε σκόνη
1 πρέζα αλάτι
1/2 κ.γ μπέικιν πάουντερ
30 γρ. γάλα
10 γρ. speculaas ( 1 κ.τσαγιού κανέλα, 1/4 κ.τ γαρίφαλο, 1/2 κ.τ κάρδαμο, 1/4 κ.τ μοσχοκάρυδο, 1/4 κ.τ πιπέρι άσπρο)
Χτυπάμε ελαφρά το βούτυρο με τη ζάχαρη, προσθέτουμε το γάλα και μετά τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε ώσπου να σχηματιστεί μια ομοιογενής ζύμη. Πλάθουμε μπισκότα στο σχήμα που θέλουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200 βαθμούς κελσίου. Όσο εύκολα φτιάχνονται, άλλο τόσο εύκολα τρώγονται!