Ήταν 19 Φεβρουαρίου του 1956, όταν οι Έλληνες -και για πρώτη φορά οι Ελληνίδες- πήγαιναν στις κάλπες για να ψηφίσουν σε μια εκλογική διαδικασία που έμεινε στην ιστορία. Όχι τόσο για τους δυο βασικούς μονομάχους τη νεοσύστατη υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή ΕΡΕ και τη Δημοκρατική Ένωση έναν ευρύτατο συμμαχικό σχηματισμόςμε δυνάμεις του Κέντρου και την Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά, αλλά επειδή το κόμμα που ήρθε δεύτερο σε ψήφους, συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία σε έδρες στη Βουλή!
Να σχηματιστεί κυβέρνηση με το πρώτο κόμμα σε ψήφους (αλλά όχι και σε έδρες στη Βουλή) εκτός είναι μέσα στα πλαίσια της λογικής. Είχε συμβεί, άλλωστε, πέντε χρόνια πριν στις εκλογές του 1951 όταν ο Ελληνικός Συναγερμός του στρατάρχη Παπάγου, πήρε το 36.5% των ψήφων, αλλά καθώς αρνήθηκε την οποιαδήποτε συνεργασία, την κυβέρνηση σχημάτισαν η ΕΠΕΚ του “μαύρου καβαλάρη” Νικόλαου Πλαστήρα, με την στήριξη των “Φιλελευθέρων” του Σοφοκλή Βενιζέλου που συγκέντρωσαν 16.4% και 17.2%, είχαν όμως πλειοψηφία 131 εδρών, έναντι 114 του Ε.Σ, στην τότε βουλή των 258 εδρών.
Το να κερδίσει, όμως, την αυτοδυναμία το δεύτερο κόμμα μοιάζει παράλογο, αν όχι ανήθικο. Κι όμως συνέβη πριν 67 χρόνια και οφείλεται σε ένα … διαβολικό εκλογικό σύστημα που ψηφίστηκε λίγο πριν από τις εκλογές και είχε για εμπνευστή τον Γεώργιο Ράλλη.
Μια ιστορία που αναδεικνύει τις αντιφάσεις της μετεμφυλιακής Ελλάδας, με τις συνεχείς παρεμβάσεις από το Παλάτι να συναγωνίζονται σε ωμότητα (ή να συμβαδίζουν, αν προτιμάτε) με εκείνες των Αμερικανών και του περιβόητου πρέσβη Τζον Πιουριφόι.
Η κυβέρνηση Πλαστήρα δεν άντεξε πολύ. Η δίκη και η εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη και των συντρόφων του την κλυδώνισε από το ξεκίνημα της θητείας της, ενώ το εγκεφαλικό επεισόδιο που έπαθε ο πρωθυπουργός τον Μάρτιο του 1952 και παρά την επιστροφή του αργότερα, αποσταθεροποίησε την κυβέρνηση και την πλειοψηφία της με αποτέλεσμα, ένα χρόνο μετά την ορκωμοσία της να επέλθει η κατάρρευσή της.
Η χώρα οδηγούταν ξανά σε εκλογές. Ο Παπάγος επανήλθε δριμύτερος και ο Ελληνικός Συναγερμός συγκέντρωσε το 49.2% των ψήφων (έναντι 34.2% της ΕΠΕΚ) συγκεντρώνοντας την απόλυτη πλειοψηφία και στη Βουλή αφού το πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα του έδωσε 247 έδρες (στις 300 που είχε πλέον το κοινοβούλιο). Η ΕΔΑ που είχε ρίξει το σύνθημα “τι Πλαστήρας τι Παπάγος” (με βάση τις οδηγίες του παράνομου ΚΚΕ) με 9.55% έμενε εκτός Βουλής…
Ο Αλέξανδρος Παπάγος ήταν τότε 69 ετών, οι σχέσεις του με τον βασιλιά Παύλο δεν ήταν οι καλύτερες δυνατές (το Παλάτι δεν επιθυμούσε την κάθοδο του στις εκλογές του 1951) αλλά η κυβέρνηση του είχε μια τόσο ισχυρή πλειοψηφία, που μπορούσε να κάνει ό,τι θέλει.

Ο υπουργός συντονισμού Σπύρος Μαρκεζίνης έμεινε στην ιστορία για την υποτίμηση της δραχμής, ο αντιπρόεδρος του κόμματος Παναγιώτης Κανελλόπουλος ήταν επίσης παρών, ενώ το Υπουργείο Δημοσίων Έργων αναβάθμιζε και διαχειριζόταν ο φιλόδοξος Κωνσταντίνος Καραμανλής (45 ετών, το 1952).
Στον ανασχηματισμό του 1954 -μετά την παραίτηση Μαρκεζίνη- υπουργός Προεδρίας αναλάμβανε ο Γεώργιος Ράλλης.
news247.gr