Σημαντικές

Οι λόγοι της αρνητικής στάσης των νέων παρά την προσπάθεια της Κυβέρνησης να τους προσεγγίσει

Οι λόγοι της αρνητικής στάσης των νέων είναι πολλοί και πολύ ουσιαστικοί, γιατί έχουν να κάνουν με την έλλειψη εμπιστοσύνης που έχουν στην κυβέρνηση για την εξασφάλιση του μέλλοντός τους. Ας τους δούμε αναλυτικά:

  1. Κατ’ αρχάς, είναι η ανεργία των νέων, που στην Ελλάδα τον Μάιο, σύμφωνα με τη Eurostat, έφτασε στο 38,2%, το υψηλότερο ποσοστό σε όλη την Ευρώπη. Δεύτερη είναι η Ισπανία με 36,9%. Ένα μήνα πριν, τον Απρίλιο, η ανεργία των νέων έφτανε στο 49,8%. Μειώθηκε λόγω της άρσης της καραντίνας και του ανοίγματος των εποχικών εργασιών, αλλά είναι πάλι πολύ ψηλά, όπως και η απογοήτευση και ο θυμός των νέων, που δεν βλέπουν θέσεις εργασίας με προοπτική. Αν συνυπολογιστούν και οι υποαπασχολούμενοι ή οι εποχικά εργαζόμενοι, τότε η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δραματική.Την ίδια στιγμή, το ποσοστό ανεργίας των νέων (κάτω των 25 ετών) τον Μάιο του 2021 ήταν 17,3% στην Ε.Ε. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πριν γίνει πρωθυπουργός, αλλά και μετά, υποσχέθηκε «πολλές και καλές δουλειές», αλλά κανείς δεν τις είδε ακόμα, ενώ η κυβέρνησή του δεν μπόρεσε να περιορίσει αποτελεσματικά την ανεργία των νέων ή, τουλάχιστον, να τους δώσει μια ελπιδοφόρα προοπτική μετά και την ολοκλήρωση της πολιτικής των Μνημονίων.
  2. Με τον εργασιακό νόμο έκανε το ακριβώς αντίθετο, καθώς δεν ευνοεί τους άνεργους νέους να βρουν δουλειά, αλλά ούτε αυτούς που εργάζονται να βελτιώσουν τα οικονομικά τους. Ο νέος νόμος κρατά καθηλωμένους χαμηλά τους μισθούς, το ίδιο και την αμοιβή των υπερωριών, που σε πολλές περιπτώσεις ο εργοδότης μπορεί να την πληρώσει με ρεπό!Εάν η κυβέρνηση είχε πραγματικό ενδιαφέρον για τους νέους εργαζομένους, θα πίεζε τους εργοδότες για αύξηση του κατώτατου μισθού ή θα νομοθετούσε υπέρ της αύξησης του κατώτατου μισθού και κυρίως θα ενθάρρυνε τους εργοδότες για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
  3. Η μείωση των εισακτέων στα ΑΕΙ κατά 20.000-30.000 δεν πέρασε απαρατήρητη από τους σημερινούς 18άρηδες, οι οποίοι, παρότι είχαν μια διετία δύσκολης φοίτησης λόγω του κορωνοϊού, είδαν την κυβέρνηση να τους τιμωρεί χωρίς λόγο και αιτία, να τους στερεί το δικαίωμα στην Ανώτατη Εκπαίδευση και να τους στέλνει σε ιδιωτικές σχολές και κολέγια αντί αρκετών χιλιάδων ευρώ ετησίως ή και στο εξωτερικό.Επίσης, ο περιορισμός του χρόνου φοίτησης στα ΑΕΙ σε μόνο δύο επιπλέον χρόνια (4+2) λειτουργεί αρνητικά και εις βάρος των φοιτητών, πολλοί εκ των οποίων λόγω οικονομικών προβλημάτων αναγκάζονται να δουλεύουν και να καθυστερούν τις σπουδές τους.
  4. Στα χρόνια της κρίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο αριθμός των Ελλήνων επιστημόνων που μετανάστευσαν στο εξωτερικό σχεδόν διπλασιάστηκε. Ο ακριβής αριθμός είναι δύσκολο να υπολογισθεί, καθώς άλλες έρευνες μιλούν για 200.000-250.000 και άλλες για 450.000-500.000.Σε κάθε περίπτωση, οι αριθμοί είναι μεγάλοι, όταν πρόκειται για μια μικρή χώρα σαν την Ελλάδα. Η συντριπτική πλεινότητα είναι γιατροί και μηχανικοί, καθώς στους συγκεκριμένους τομείς η ζήτηση στο εξωτερικό είναι μεγάλη, ενώ στο εσωτερικό εξαιρετικά περιορισμένη. Η κυβέρνηση δεν έχει άμεση ευθύνη γι’ αυτό, αλλά δεν έχει δημιουργήσει προϋποθέσεις ανάσχεσης αυτού του κύματος φυγής.
  5. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Eurostat, οι δύο στους τρεις Έλληνες ηλικίας 18-34 (69,4%) ζουν με τους γονείς τους, φέρνοντας την Ελλάδα στην 6η θέση σε λίστα με 35 ευρωπαϊκές χώρες (στοιχεία του 2019). Το 2011, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 60,7%, ενώ το 2016 ήταν 66%. Η σταδιακή αύξησή τους τα τελευταία χρόνια της κρίσης δείχνει την αδυναμία των νέων να ανοίξουν δικό τους σπίτι, λόγω της ανεργίας ή και των χαμηλών μισθών.
  6. Η κυβέρνηση στοχοποιεί τους νέους σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Τους θεωρεί υπεύθυνους για τη διασπορά του κορωνοϊού, πότε με τις πλατείες, πότε με τα πάρτι, και τους παρουσιάζει ως ανώριμους και ανεύθυνους. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι η βασική αιτία διασποράς του ιού στην Ελλάδα και σε ολόκληρη την Ευρώπη είναι η διασκέδαση νέων ανθρώπων, και έχει χαρακτηρίσει ανεύθυνη τη συμπεριφορά τους! Ακόμα και τώρα, με τη νέα έξαρση της πανδημίας που βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες, στους νέους ρίχνει πάλι το φταίξιμο, αρνούμενη να αναλάβει τις δικές της ευθύνες.

 

 

 

 

https://www.pronews.gr/

Tags

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close