ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ | Πέντε συνταγές για αρνάκι, κατσικάκι, κοτόπουλο, μπριζόλες και ψάρια σε αντικολλητικό χαρτί!
Ό,τι κι αν τυλίξεις στη λαδόκολλα ή το αντικολλητικό χαρτί γίνεται …λουκούμι. Πέντε συνταγές για αρνάκι, κατσικάκι, κοτόπουλο, μπριζόλες και ψάρια στο χαρτί!
Κατσικάκι στη λαδόκολλα
Υλικά συνταγής
κατσικάκι: 1 κιλό κομμένο σε μερίδες
φέτα: 200 γρ.
κρεμμύδια: 3, ψιλοκομμένα
ντομάτες: 4, ψιλοκομμένες, χωρίς τις φλούδες και τους σπόρους
ελαιόλαδο: 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού
αλάτι, πιπέρι: όσο θέλετε
λευκό κρασί: 1 ποτηράκι
χυμός λεμονιού: λίγος
βούτυρο: λίγο
άνηθος: ψιλοκομμένος
Εκτέλεση συνταγής
Σοτάρετε το κατσίκι στην κατσαρόλα με το μισό λάδι και όταν ροδίσουν τα κομμάτια απ’ όλες τις πλευρές το σβήνετε με το κρασί. Αλατοπιπερώνετε και το αφήνετε να σιγοβράσει 1 ώρα. Ζεσταίνετε το υπόλοιπο λάδι και σοτάρετε τα κρεμμύδια. Μόλις μαραθούν προσθέτετε τις ντομάτες και ελάχιστο χυμό λεμονιού και βράζετε 10’ σε δυνατή φωτιά. Βάζετε στη λαδόκολλα το κρέας και το μείγμα με τα κρεμμυδάκια και την ντομάτα. Κομματιάζετε τη φέτα με πιρούνι. Σκορπίζετε τη φέτα, αλατοπιπερώνετε και κλείνετε την λαδόκολλα καλά. Την τοποθετείτε σε βουτυρωμένο ταψί. Ψήνετε το κατσικάκι στους 180° C για 1 – 1½ ώρα. Ανοίγετε προσεκτικά τη λαδόκολλα, πασπαλίζετε με τον ψιλοκομμένο άνηθο και σερβίρετε.
Αρνάκι με φέτα και ντομάτα στη λαδόκολλα
Υλικά συνταγής
αρνίσιο ψαχνό (μπούτι ή φιλέτο): 1.800 γρ., κομμένο σε 6 μενταγιόν
ξερά κρεμμύδια: 6 μικρά, καθαρισμένα και κομμένα στη μέση
φρέσκα κρεμμυδάκια: 3 κομμένα σε ροδέλες
ντοματίνια: 6 κομμένα στη μέση
τυρί φέτα: 300 γρ., κομμένη σε κύβους
λεμόνι: 1, ο χυμός
ελαιόλαδο: 1 φλιτζάνι
ξερά μυρωδικά (θυμάρι, ρίγανη): 2 κουταλάκια του γλυκού
αλάτι, πιπέρι: όσο θέλετε
Εκτέλεση συνταγής
Σε βαθύ σκεύος βάζετε όλα τα υλικά μαζί και τα αφήνετε σκεπασμένα στο ψυγείο για μισή ώρα. Μοιράζετε τα 6 μενταγιόν με το μείγμα σε 6 κομμάτια λαδόκολλας, φροντίζοντας να βάλετε από όλα τα υλικά σε κάθε μερίδα. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180-200 °C. Τυλίγετε τις λαδόκολλες σε πακετάκια και τα δένετε σφιχτά με σπάγκο. Τα βάζετε σε ταψί και τα ψήνετε για 1 ½ – 2 ώρες στους 180°C. Ανοίγετε τα δεματάκια και σερβίρετε αμέσως.
Μπριζόλες με ελιές στη λαδόκολλα
Υλικά συνταγής
μπριζόλες: 4 γάλακτος, μοσχαρίσιες ή χοιρινές
μουστάρδα: 2 κουταλιές της σούπας, γλυκιά
ελιές: 16 (πράσινες και Καλαμών)
ελαιόλαδο: ½ φλιτζάνι
ρίγανη: 1 κουταλάκι
λεμόνι: 1 κομμένο σε ροδέλες
αλάτι: όσο θέλετε
πιπέρι κόκκινο: 2 κουταλιές της σούπας σε κόκκους
Εκτέλεση συνταγής
Πασπαλίζετε τις μπριζόλες με αλάτι και ρίγανη, τις βάζετε σε βαθιά πιατέλα τη μία πλάι στην άλλη και τις περιχύνετε με λάδι, στο οποίο έχετε προσθέσει τη μουστάρδα και το πιπέρι. Τις αφήνετε να σταθούν έτσι, για λίγη ώρα στο ψυγείο μέσα στη μαρινάτα τους, να αρωματιστούν και να μαλακώσουν. Τοποθετείτε τις μπριζόλες σε αντικολλητικό χαρτί ή αλουμινόχαρτο κάθε μια μόνη της ή δυο-δυο χωρίς να τις στραγγίσετε από τη μαρινάτα τους και σκορπίζετε γύρω γύρω τις ελιές και φετάκια λεμονιού. Πασπαλίζετε με αλάτι τυλίγετε για να μη φύγουν τα υγρά τους και τις ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 1 με 1½ ώρα. 10’ πριν το τέλος του ψησίματος ανάβετε το γκριλ του φούρνου, ανοίγετε προσεχτικά το χαρτί ή το αλουμινόχαρτο και τις αφήνετε για λίγο να ροδίσουν.
Κοτόπουλο σκορδάτο με κεφαλοτύρι
Υλικά συνταγής
κοτόπουλο: 1, γύρω στο 1 ½ κιλό κομμένο σε 4 μερίδες
κρεμμύδι: 1, ψιλοκομμένο
πιπεριές: 2, κομμένες σε κομμάτια
σκόρδο: 3 σκελίδες, ψιλοκομμένο
μουστάρδα: 2 κουταλάκια του γλυκού
κεφαλοτύρι: 200 γρ., κομμένο σε κυβάκια
ελαιόλαδο: 4-6 κουταλιές της σούπας
κρασί: ¼ του φλιτζανιού, λευκό ξηρό
ρίγανη: 1 κουταλάκι φρέσκια
θυμάρι: 1 κουταλάκι
αλάτι, πιπέρι: όσο θέλετε
Εκτέλεση συνταγής
Τοποθετείτε σε μεγάλη λεκάνη τις μερίδες του κοτόπουλο, τα κομμένα λαχανικά, τη μουστάρδα, το τυρί, το ελαιόλαδο, το κρασί, τα μυρωδικά, τα αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε πολύ καλά. Σκεπάζετε τη λεκάνη και αφήνετε στο ψυγείο για 2 ώρες για να ανακατευθούν τα αρώματά τους. Απλώνετε τις λαδόκολλες πάνω στον πάγκο εργασίας και μοιράζετε τις μερίδες και τα λαχανικά κλείνετε τις λαδόκολλες φτιάχνοντας 4 πουγκιά και τις δένετε με σπάγκο. Τοποθετείτε τα ποιυγκιά σε λαμαρίνα και ψήνετε στους 180° C για 1 ώρα και 15΄ανοίγετε προσεκτικά τα πουγκιά και σερβίρετε.
Μπαρμπούνια στη λαδόκολλα
Υλικά συνταγής
μπαρμπούνια: 4 μεγάλα, καθαρισμένα από λέπια, βράγχια και εντόσθια
αλάτι και φρεσκοκομμένο μαύρο πιπέρι: όσο θέλτε
κουκουνάρι: 5 κουταλιές κουκουνάρι
σκόρδο: 2 σκελίδες, λιωμένες
κρασί: 150 ml λευκό κρασί
ντομάτες: 2 μεγάλες, ξεφλουδισμένες, χωρίς σπόρους και ψιλοκομμένες
ελιές: 12 μαύρες, ψιλοκομμένες
ελαιόλαδο : 6 κουταλιές ελαιόλαδο
βασιλικός, θυμάρι ή δεντρολίβανο ή μείγμα από διάφορα αρωματικά: 2 κουταλιές, φρέσκα, ψιλοκομμένα
Εκτέλεση συνταγής
Απλώνετε 4 αντικολλητικά χαρτιά πάνω σε επίπεδη επιφάνεια, τοποθετείτε τα καθαρισμένα μπαρμπούνια, τα αλείφετε με λίγο λάδι και τα αλατοπιπερώνετε εσωτερικά και εξωτερικά. Αναμειγνύετε σε μπολ όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το ελαιόλαδο και το κρασί και τα ανακατεύετε καλά. Γεμίζετε τις κοιλιές των ψαριών με το μισό από το μείγμα αυτό και γύρω γύρω σκορπίζετε το υπόλοιπο. Τα περιχύνετε με το κρασί και το λάδι. Κλείνετε τα χαρτιά και ψήνετε τα πακέτα στο φούρνο στους 180° C βαθμούς για 30. Ανοίγετε προσεκτικά τα χαρτιά και σερβίρετε.
Πράσινα φασολάκια με τραγανά κρεμμύδια όπως δεν τα έχεις ξανά φάει

Αν λατρεύεις τα πράσινα φασολάκια αλλά έχεις βαρεθεί να τα τρως με τον ίδιο τρόπο όλη την ώρα, σου έχουμε τη λύση. Θα φτιάξεις τα πιο νόστιμα και crispy φασολάκια που έχεις φάει ποτέ και μάλιστα με μία εύκολη συνταγή. Δεν θα σου πάρει πάνω από 30 λεπτά να τη φτιάξεις και σίγουρα θα γίνει το νέο comfort φαγητό σου.
Μπορείς να επιλέξεις την κατεψυγμένη εκδοχή τους αλλά αξίζει να αφιερώσεις λίγο παραπάνω χρόνο να αγοράσεις και να καθαρίσεις φρέσκα. Είναι πιο γλυκά και πιο νόστιμα.
Θα χρειαστείς
- ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
- 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
- 1/4 της κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- αλάτι
- 3 κ.σ. βούτυρο
- 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1/2 κιλό πράσινα φασολάκια
- 1/2 κούπα ζωμό λαχανικών ή κότας
- 1 κούπα τυρί τριμμένο
Extra tip: Για να γίνουν τα κρεμμύδια όσο το δυνατόν πιο τραγανά, χρησιμοποίησε ένα μαντολίνο για να τα κόψεις φέτες.
Πώς θα φτιάξεις τα φασολάκια με τα κρεμμύδια
Σε μία κατσαρόλα ζέστανε το λάδι σου σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Όση ώρα ζεσταίνεται ξεχώρισε τα δαχτυλίδια του κρεμμυδιού και ανακάτεψε τα με το αλεύρι και το αλάτι. Πάρε μία χούφτα από τα κρεμμύδια σου και τίναξε τα ώστε να φύγει το περιττό αλεύρι και τηγάνισε τα. Επανάλαβε μέχρι να έχεις όλα σου τα κρεμμύδια έτοιμα. Ύστερα, μετέφερε τα σε ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας ώστε να φύγει το περιττό λάδι.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι λιώσε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και τσιγάρισε το σκόρδο. Μόλις το σκόρδο σου είναι έτοιμο, πρόσθεσε τα φασολάκια σου και τον ζωμό. Αλατοπιπέρωσε, ανακάτεψε και κλείσε με το καπάκι αφήνοντας να μαγειρευτούν τόσο ώστε να μαλακώσουν αλλά να είναι ακόμα τραγανά. Η διαδικασία αυτή θα πάρει 5-7 λεπτά.
Στη συνέχεια άπλωσε από πάνω το τυρί και ξανά βάλε το καπάκι μέχρι να λιώσει. Μόλις είναι έτοιμο βάλε από πάνω τα κρεμμύδια σου και σέρβιρε.