Τοπικές

ΟΤΑΝ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΠΑΝΕ ΠΕΡΙΠΑΤΟ …(ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΗ)

Οι ελληνες πολίτες εχουν βαρεθεί να ακούνε τα τελευταία χρόνια απο τους εκλεγμένους αντιπροσώπους τους για οράματα , μεγαλεπήβολα σχέδια και καινοτόμα προγράμματα , τα οποία στο τέλος μοιάζουν με εκθέσεις ιδεών και ασκήσεις επι χάρτου που καταλήγουν στη χωματερή των ανεφάρμοστων λύσεων . Οταν αρχίζουν οι πυροβολισμοί τα σχέδια πάνε περίπατο ελεγε ο μέγας Ναπολέων και στη χώρα μας αυτή η λύση βρίσκει την πλήρη δικαιωσή της καθώς κάθε κυβέρνηση και κάθε πολιτικός αρχηγός παρουσίαζε προεκλογικά ενα μεγαλεπήβολο σχέδιο το οποίο εγκατέλειπε μετά τις εκλογές με το πρόσχημα οτι ”αλλαξαν οι συνθήκες” και το πρόγραμμα δεν μπορεί να υλοποιηθεί είτε γιατί δεν υπήρχαν ποτέ τα χρήματα για να χρηματοδοτηθεί αυτό το φαραωνικό πρόγραμμα που ικανοποιούσε τους πάντες και περιέγραφε ολα οσα ηθελαν να ακούσουν οι πολίτες , είτε γιατί αυτά τα στρατηγικά και μεγαλεπήβολα σχέδια των πολιτικών δεν ηταν τίποτε αλλο παρα πομφόλυγες και λίστες επιθυμιών και τίποτα περισσότερο . Ολα αυτά τα ”στρατηγικά σχέδια ” κατέρρευσαν σαν ενας πύργος απο τραπουλόχαρτα με την αφιξη της χρεοκοπίας στην αρχή και της τρόικας στη συνέχεια στην Ελλάδα .
Τότε αποδείχτηκε περίτρανα η γύμνια ολων αυτών των προγραμμάτων στρατηγικού σχεδιασμού , αφου δεν είχαμε τίποτα να προτείνουμε στους δανειστές μας για τη διάσωση της οικονομίας και το μόνο που ζητούσαμε ηταν να μας κουρέψουν το χρέος και να συνεχίσουν να μας δίνουν δανεικά για να εχουμε να ξοδεύουμε . Οι ιδιες παρασιτικές λογικές και πρακτικές κυριάρχησαν και στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τους Δημάρχους να κλαψουρίζουν κάθε φορά και να επαιτούν χρήματα , χωρίς να εχουν σχέδιο ουτε για τον τρόπο που θα μαζεύουν τα σκουπίδια απο τις πόλεις .
Με το σκεπτικό αυτό εχουμε κάθε λόγο να διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας και για το στρατηγικό σχέδιο 270 σελίδων που παρουσίασε ο Δήμαρχος Θύμιος Καραίσκος στην συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου την Τετάρτη το βράδυ στη Λαμία .
Σύμφωνα με τον Δήμαρχο με την ψήφιση του στρατηγικού σχεδιασμού ”ξεκινά μια προσπάθεια διαλόγου με το σύνολο των φορέων, με το σύνολο της κοινωνίας με τους πολίτες, με το δημοτικό συμβούλιο, μια προσπάθεια να προσεγγίσουμε σχεδόν όλα τα θέματα που έχουν σχέση με την περιοχή μας”.
Ποιός δημότης ομως μπορεί να εχει αντίρρηση με εναν στρατηγικό σχεδιασμό 270 σελίδων ; Υποθέτω κανένας .
Ουδείς δημότης επίσης θα είχε αντίρρηση με εναν κοινωνικό διάλογο , αλλά αυτός ο διάλογος θα πρέπει να εχει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα και να καταλήγει κάπου .
Δυστυχώς ομως στην Ελλάδα βρεθήκαμε στο χείλος του γκρεμού και εξακολουθούμε να παλεύουμε με τα κύματα της οικονομικής κρίσης πάνω απο μια δεκαετία γιατί για ολα τα προβλήματα αντι να προχωράμε σε λύσεις και να παίρνουμε αποφάσεις , επιλέγαμε να τα συζητάμε χωρίς να καταλήγουμε πουθενά .
Τα πολιτικά μας συστήματα και φυσικά και η αυτοδιοίκηση , κρίνονται σήμερα για την αναποτελεσματικοτητά τους , την αδράνεια που επιδεικνύουν , την ατολμία και τις χρονοβόρες διαδικασίες .
Για παράδειγμα ποιός εχει αντίρρηση και πρέπει να κάνουμε διάλογο για να ανοίξει η Εκθεση Λαμίας και να αξιοποιηθεί προς οφελος της τοπικής κοινωνίας ;
Επίσης αν ξεκινήσει σήμερα ο διάλογος για το αν πρέπει ή δεν πρέπει να φύγει η Λαική Αγορά του Σαββάτου απο το κέντρο της πόλης , ποιά χρονιά εικάζεται να τελειώσει ;
Για ποιό λόγο επίσης πρέπει να κάνουμε κοινωνικό διάλογο για το αν πρέπει η Λαμία να αποκτήσει μια σύγχρονη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων ή για το αν πρέπει ο Δήμος να κινηθεί με ταχύτητα στην ψηφιακή διοίκηση εξυπηρετώντας αμεσα και γρήγορα τους δημότες ή για το αν πρέπει να προωθήσουμε τις ανανεώσιμες μορφές ενέργειας ;
Επειδή ζούμε στην εποχή του συγκεκριμένου και επειδή η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα κληθεί να διαχειριστεί τα επόμενα χρόνια μέχρι το 2023 , πόρους υψους 2,5 δίς ευρώ απο το νέο πρόγραμμα ”Αντώνης Τρίτσης ” , που εξήγγειλε πρόσφατα ο πρωθυπουργός , θα περιμέναμε να ακούσουμε ο Δήμος Λαμιέων τι ακριβώς διεκδικεί απο το πρόγραμμα αυτό και ποιά εργα προγραμματίζει να κάνει . Διότι καλά είναι τα στρατηγικά σχέδια αλλά εχουν ενα ελάττωμα . Παραμένουν σχέδια τα οποία πάνε περίπατο οταν αρχίζουν οι …πυροβολισμοί !
                                                                                                                                                                 Χρήστος Αλεξανδρής
                                                                                                                                                                      Δημοσιογράφος
http://www.lamiakos-typos.gr
Tags

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close