Τοπικές

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΑΠΟ ΓΟΝΕΙΣ, ΚΗΔΕΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΑ-ΠΡΟΤΥΠΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας για τα Πρότυπα-Πειραματικά Σχολεία, έξω από τα γραφεία της Δευτεροβάθμιας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Φθιώτιδας, πραγματοποίησε το μεσημέρι της Τρίτης (13/4) ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 4ου Γυμνασίου Λαμίας.

Παρόντες εκτός του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 4ου Γυμνασίου Λαμίας, ήταν και άλλοι εκπρόσωποι των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, των Συλλόγων των Εκπαιδευτικών και στα συνδικαλιστικά όργανα αυτών, ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ οι οποίο αντιδρούν στα σχέδια της κυβέρνησης, για μετατροπή των σχολείων σε Πειραματικά ή Πρότυπα και διατρώνουν την αντίθεσή τους σε μια τέτοια εξέλιξη.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του 4ου Γυμνασίου Λαμίας, Ηλίας Ζαχάρης, σημείωσε στις δηλώσεις του: «Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 4ου Γυμνασίου Λαμίας βρίσκεται εδώ για να παραστεί σε αυτή τη διαμαρτυρία που είμαστε ενάντια στη μετατροπή του δικού μας Γυμνασίου αλλά και των άλλων Γυμνασίων της Λαμίας σε Πρότυπο ή Πειραματικό. Εμείς λέμε “Ναι” στα Πρότυπα και Πειραματικά αλλά από την αρχή, σε ένα άλλο κτήριο. Εκ προοιμίου, αυτό το γονατογράφημα, γιατί είναι κάκιστος ο σχεδιασμός, διαλύει τον ιστό της πόλης, διαλύει τον ιστό γύρω από το σχολείο μας, μας αναγκάζει να μετακομίσουμε, να φύγουμε, να εξαφανιστούμε από τη γειτονιά μας και από την άλλη αυτό το πείραμα που έχει αποτύχει, έχουμε κάποια απτά πράγματα. Το 4ο Γυμνάσιο, λειτούργησε ως αθλητικό Γυμνάσιο, το οποίο απέτυχε. Το Πρότυπο Γυμνάσιο στη Λαμία πριν πολλά χρόνια, απέτυχε, επίσης και το Πειραματικό. Τι πέτυχε; Πέτυχε το Μουσικό Γυμνάσιο, για το οποίο, ήταν όλοι ενημερωμένοι και σε ένα κτήριο από την αρχή, το οποίο ο κόσμος το αγκάλιασε, η Περιφέρεια στήριξε από την αρχή αυτή την προσπάθεια στα παιδιά με τη μουσική και αυτό είναι όλο. Τώρα, να χωριστούνε και να δημιουργήσουμε κοινωνικές αντιθέσεις, να φύγουμε από το σπίτι μας και να πάμε σε κάποια άλλη περιοχή και να έρθουν παιδιά από μια άλλη περιοχή, αυτό αν μη τι άλλο, είναι ένας διαχωρισμός ο οποίος εμφυτεύεται. Και τον εμφυτεύουν εν μέσω πανδημίας, εν μέσω οικονομικής κρίσης».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Φθιώτιδας, Δημήτρης Προύσαλης, τόνισε: «Μετά από την επιλογή του Υπουργείου Παιδείας, να ζητήσει, μετά από μισό χρόνο που έχει ψηφιστεί ο νόμος, να ζητήσει από τους Συλλόγους αν θέλουν να μετατραπούν σε Πειραματικά Σχολεία, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια και αντίστοιχα και στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση,  μέσα στο Μάρτιο και μετά την απάντηση των εκπαιδευτικών ενάντια στην αξιολόγηση των σχολικών μονάδων και των εκπαιδευτικών, αποφασίζει το Υπουργείο, πιέζοντας Περιφερειακές Διευθύνσεις και Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, χωρίς να γνωρίζει κανένας τίποτα, να στείλουν εισήγηση στο Υπουργείο ότι μπορεί ο Διευθυντής Εκπαίδευσης να στείλει τη δική του πρόταση, άσχετα αν συμφωνεί ή όχι ο Σύλλογος. Αυτή τη στιγμή, εμείς κάνουμε κινητοποίηση, γιατί δεν θεωρούμε ότι περισσεύουν σχολικές μονάδες στη Λαμία για να κλείσουν δύο και να μετατραπούν σε σχολεία, με τον τρόπο που θέλει να τα εφαρμόσει η κυβέρνηση σε σχολεία “ελίτ”. Θέλουμε να παραμείνουν οι σχολικές μονάδες. Αν αυτοί θέλουν να φτιάξουν κάτι άλλο, ας το φτιάξουν, άσχετα με τη λογική τη δική μας που διαφωνούμε με την κατηγοριοποίηση των σχολείων με τα διαφορετικά προγράμματα σπουδών από ‘δω και από ‘κει. Αν ήταν πραγματικά Πειραματικό, θα μπορούσε να γίνει κάτι σε κάποιες περιοχές ανά την Ελλάδα, για να εφαρμόσουν σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια αυτά τα προγράμματα σπουδών. Το να κλείσουν δύο σχολικές μονάδες για να φτιάξουν δύο ουσιαστικά, με τους ίδιους μαθητές ενός σχολείου, τους μισούς δηλαδή, οι υπόλοιποι μαθητές που θα πάνε και σε ποια περιοχή; Έχουμε γράψει και στις ανακοινώσεις μας, ότι διαφωνούμε και με τη λογική κυρίως των παιδιών και των μετακινήσεων, των εξόδων των γονιών, το ότι κα τα νέα σχολεία που δημιουργήθηκαν στη νότια πλευρά της πόλης, δεν φτιάχθηκαν για το… καπρίτσιο αλλά γιατί εξυπηρετούσαν πραγματικές ανάγκες της περιοχής. Αντίστοιχα, δεν θέλουμε να κλείσουν ούτε από το βορρά, ούτε από το νότο, ούτε από καμιά περιοχή κάποια σχολεία που οι ίδιοι τα θεωρούν επιτυχημένα και τα επιλέξανε για να μπορέσουν να φτιαχτούν τα λεγόμενα Πειραματικά. Διαφωνούμε λοιπόν με την εισήγηση, διαφωνούμε με τη λογική αυτή, συν του ότι για το δικό μας κομμάτι, το εκπαιδευτικό, ξαφνικά πενήντα το λιγότερο εκπαιδευτικοί της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, συν τριάντα και πλέον περίπου από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, μένουν χωρίς οργανικές θέσεις, ανεξαρτήτως των χρόνων υπηρεσίας τους και τα πουν έχουν υπηρετήσει οι άνθρωποι. Έτσι καταργούνται ογδόντα οργανικές θέσεις στο σύνολο του Νομού που σημαίνει ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν θα έχουνε σχολείο αναφοράς, αναλόγως αν περισσέψει και που εκτός και πιθανότατα εκτός της πόλης της Λαμίας, χωρίς να τους ρωτήσουν. Διαφωνούμε λοιπόν, με το ότι λίγοι άνθρωποι αποφάσισαν… πίσω από τις κουρτίνες για εμάς χωρίς καν να μας ρωτήσουν».

Ο εκπρόσωπος του Εργατικού Κέντρου Λαμίας, κ. Αλεξόπουλος, τόνισε:

«Στηρίζουμε κι εμείς εδώ σήμερα την κινητοποίηση καθηγητών και γονιών απέναντι σε αυτή τη νέα λογική που έρχεται να φτιάξει Πρότυπα-Πειραματικά Σχολεία που για εμάς στην ουσία το μόνο που κάνει είναι να κατηγοριοποιήσει κι άλλο, τη μόρφωση στους μαθητές, τη μόρφωση που παίρνει το παιδί της εργατικής λαϊκής οικογένειας. Θεωρούμε ότι είναι το τελευταίο… φρούτο που βγαίνει στην επιφάνεια από μια πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση και ιδιαίτερα μέσα στην πανδημία έχει πάρει τα πάνω της και προσπαθεί να εκμεταλλευθεί την πανδημία και να κάνει ένα σχολείο ακόμη πιο άνισο. Θεωρούμε ότι οι αγώνες το επόμενο διάστημα και των μαθητών και των γονιών και των καθηγητών πρέπει να συντονιστούν τόσο για τα θέματα της Παιδείας και τη μόρφωση, οι μαθητές και οι καθηγητές, ζουν ένα χρόνο στη λογική του “άνοιξε-κλείσε” των σχολείων και είναι ένα χρόνο πίσω από μια οθόνη. Η κυβέρνηση αντί να πάρει μέτρα στήριξης των μαθητών, των γονιών και των καθηγητών, το μόνο μέτρο που πήρε, είναι να δημιουργεί Πρότυπα-Πειραματικά Σχολεία. Εκφράζουμε και πάλι την αλληλεγγύη μας στη σημερινή κινητοποίηση και καλούμε το λαό της Φθιώτιδας στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιήσει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Φθιώτιδας την Παρασκευή στις 6:00μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας».

 

www.lamiakos-typos.gr

Tags

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close