Σημαντικές

Παράταση του lockdοwn επιβεβαίωσε ο Μητσοτάκης

Με τη σημερινή τοποθέτησή του στο υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός έδειξε πως το lockdown θα παραταθεί με την άρση του να μην είναι άμεση

«Είδαμε χθες μία απότομη αύξηση των κρουσμάτων, ειδικά στην Αττική, η οποία εκ των πραγμάτων απομακρύνει την πρόθεσή μας, πάντα ακούγοντας τις οδηγίες των ειδικών, να προχωρήσουμε σε ένα σταδιακό άνοιγμα την 1η Μαρτίου»είπε χαρακτηριστικά, χωρίς να δώσει νέο χρονοδιάγραμμα.

Μπορεί το Μέγαρο Μαξίμου και σειρά υπουργών να επιθυμούν το άμεσο άνοιγμα της Αγοράς και των σχολείων, ωστόσο τα νέα δεδομένα όσον αφορά τα κρούσματα αλλά και την πληρότητα των ΜΕΘ δεν αφήνουν τέτοια περιθώρια.

Η κατάσταση επιδεινώνεται καθώς οι εμβολιασμοί δεν ακολουθούν τον σχεδιασμό.

Ο ίδιος ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης –αντίθετα με την πραγματικότητα- μίλησε για πρόοδο της διαδικασίας των εμβολιασμών.

«Έχουμε ένα πολύ θετικό νέο, το οποίο είναι η γρήγορη πρόοδος στη διαδικασία των εμβολιασμών. Εκτιμώ ότι σύντομα θα ξεπεράσουμε και το φράγμα του 1 εκατομμυρίου στην Επιχείρηση “Ελευθερία”, η οποία κατά γενική ομολογία είναι άρτια οργανωμένη και τυγχάνει πολύ μεγάλης αποδοχής από τους πολίτες», είπε συγκεκριμένα.

Την ίδια ώρα και ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να δώσει «κλίμα επιτυχίας» στο πρόγραμμα του εμβολιασμού, συχνά προσθέτοντας τον αριθμό όσων εμβολιάστηκαν για την πρώτη δόση με τον αριθμό εκείνων που εμβολιάστηκαν για τη δεύτερη δόση, ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε πως η ανοσία καθυστερεί:

«Αισθάνομαι, όμως ταυτόχρονα ότι η επιτυχία μας στον εμβολιασμό δημιουργεί και κάποια αισθήματα γενικότερου εφησυχασμού. Και αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να το αντιμετωπίσουμε, διότι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δεν έχουμε χτίσει ακόμα τείχος ανοσίας και οι μήνες του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου είναι πολύ δύσκολοι μήνες – πάντα, παραδοσιακά- για όλες τις αναπνευστικές λοιμώξεις», είπε συγκεκριμένα.

Κοντά στο 100% η πληρότητα των ΜΕΘ στην Αττική

«Δεν αντέχουμε άλλο την ειδυλλιακή πραγματικότητα που προσπαθεί να παρουσιάσει η κυβέρνηση που δεν έχει καμία σχέση με την αφόρητη πραγματικότητα που βιώνουμε ασθενείς, νοσηλευτές, γιατροί».

Η πρώτη περιφέρεια της χώρας που συγκεντρώνει τα περισσότερα κρούσματα – αφού από τη χθεσινή ενημέρωση του ΕΟΔΥ προκύπτει ότι πάνω από τα μισά εντοπίζονται στην Αττική – αποδείχτηκε ότι είναι «γυμνή» απέναντι στον ιό της πανδημίας. Το αφήγημα της κυβέρνησης περί θωράκισης του ΕΣΥ, με τις «χιλιάδες προσλήψεις» και τις «εκατοντάδες ΜΕΘ» για ακόμα μία φορά καταρρέει με τον πιο τραγικό τρόπο οδηγώντας ασθενείς, γιατρούς και νοσηλευτές σε απόγνωση.

Αυτό αποδεικνύουν πέρα από τις δηλώσεις των ίδιων των νοσοκομειακών γιατρών και τα ράντζα στους διαδρόμους των νοσοκομείων που έκαναν την εμφάνιση τους. Οι νοσοκομειακοί γιατροί μιλούν για μεγάλη αύξηση της θνητότητας και νοσηρότητας από τη μετατροπή των νοσοκομείων σε μιας νόσου αλλά και για τη «βιομηχανία διώξεων» της κυβέρνησης σε όσους βγαίνουν μπροστά και αναδεικνύουν της τραγικές ελλείψεις.

Χαρακτηριστικό είναι το tweet του Πάνου Παπανικολάου, Διευθυντή στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας – Πειραιά και ΓΓ της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών ο οποίος κάνει λόγο για έναν εκρηκτικό συνδυασμό στα νοσοκομεία.

«Από χθες βιώνουμε έναν εκρηκτικό συνδυασμό για πρώτη φορά από τον Μάρτιο 2020 : έξαρση στον αριθμό εισαγωγών τόσο της covid όσο και της noncovid (τραυματισμοί και λοιπές παθήσεις) νοσηρότητας ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ. Απαιτείται άμεσα ενίσχυση της δημόσιας περίθαλψης με προσωπικό και υποδομές».

«Ένας χρόνος μετά την άφιξη του κορονοϊού στη χώρα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει πάρει ούτε ένα μέτρο για την αποφασιστική ενίσχυση και θωράκιση του ΕΣΥ .Νοσοκομεία μιας νόσου, γιατροί μιας νόσου. Τεράστια η αύξηση της θνητότητας αλλά και της νοσηρότητας από τις άλλες παθήσεις εξαιτίας της αναστολής της τακτικής λειτουργίας των εξωτερικών ιατρείων των νοσοκομείων και των χειρουργείων. Και αφού μετέτρεψαν τα νοσοκομεία σε νοσοκομεία μιας νόσου τώρα μετατρέπουν τα Κέντρα Υγείας σε εμβολιαστικά κέντρα με ότι κινδύνους αυτό εγκυμονεί. Είμαστε εδώ γιατί η κυβέρνηση μετά τα υποκριτικά χειροκροτήματα στα μπαλκόνια έχει αρχίσει μια επίθεση σε βάρος των υγειονομικών σε βάρος όποιου βγαίνει μπροστά και αναδεικνύει τις τραγικές ελλείψεις. Έχει στήσει βιομηχανία διώξεων σε βάρος όσων δεν αντέξουν να σκύψουν το κεφάλι να γονατίσουν όσων λένε ότι κάτω από τη μάσκα έχουμε φωνή» καταλήγει η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ.

«Διασωληνωμένοι περιμένουν ένα κρεβάτι ΜΕΘ»

«Κάθε ημέρα περιμένουν διασωληνωμένα περιστατικά κορονοϊου να αδειάσει κλίνη ΜΕΘ να διακομιστούν. Οι κλίνες ΜΕΘ είναι σχεδόν γεμάτες» λέει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ περιγράφοντας της πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία της Αττικής.

«Δεν αντέχουμε άλλο την ειδυλλιακή πραγματικότητα που προσπαθεί να παρουσιάσει η κυβέρνηση που δεν έχει καμία σχέση με την αφόρητη πραγματικότητα που βιώνουμε ασθενείς, νοσηλευτές, γιατροί» είπε η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Αφροδίτη Ρέντζιου στην συγκέντρωση των γιατρών έξω από το υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την ΠΟΕΔΗΝ, από τα 10 νοσοκομεία είναι ήδη πλήρεις οι ΜΕΘ σε οκτώ.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στις απλές κλίνες σε κλινικές covid-19 στην Αττική. Το μεγαλύτερο από τα νοσοκομεία αναφοράς, η «Σωτηρία», έχει μόλις 6 ελεύθερα κρεβάτια την Τετάρτη, από τα 227 συνολικά, δηλαδή πληρότητα 97,4%. Ο Ευαγγελισμός, το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, έχει 20 κλίνες κενές, από τις 160 συνολικά, δηλαδή πληρότητα 87,5%. Το Αττικό των 123 απλών κλινών covid-19 έχει μόλις 13 ελεύθερες, με πληρότητα 89,4%.

Τα ράντζα στα νοσοκομεία

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι δραματική. Όπως υποστηρίζουν στο νοσοκομείο «Αττικόν» προσπαθώντας να αυξήσουν τις κλίνες covid μετακινούν τους ασθενείς με άλλα νοσήματα σε άλλες κλινικές αλλά ακόμα και στους διαδρόμους. Η ίδια κατάσταση επικρατεί σε όλα τα νοσοκομεία που νοσηλεύουν ασθενείς με κορονοϊό καθώς η ημερήσιες εισαγωγές στα νοσοκομεία ξεπερνούν της τελευταίες μέρες στην Αττικής τις 150.

Παγώνη: Στο 87% η πληρότητα των ΜΕΘ Την ίδια ώρα, η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών, Ματίνα Παγώνη, ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6 πως η πληρότητα των ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Αττικής φθάνει το 87%.

Η συνεχής αύξηση των κρουσμάτων, αναμένεται να κάνει ακόμα πιο δύσκολη την κατάσταση στα νοσοκομεία τις επόμενες ημέρες, δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο το έργο γιατρών και νοσηλευτών οι οποίοι επί ένα χρόνο παλεύουν με τις ελλείψεις του ΕΣΥ.

 

 

 

 

 

https://www.koutipandoras.gr/

Tags

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button
Close