Ad image

Παρέμβαση Γ. Σαρακιώτη για την εξυγίανση του Ασωπού και το Επιχειρηματικό Πάρκο Οινοφύτων

31 Μαρτίου 2023
Updated 2023/03/31 at 9:56 ΠΜ

Στο 1ο STAR Forum 2023, που διοργανώνει το STAR Κεντρικής Ελλάδας στην πόλη της Λαμίας και στη θεματική συζήτηση με τίτλο: «30 χρόνια μετά το SOS του Ασωπού», τοποθετήθηκε ο Βουλευτής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στη Φθιώτιδα και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Κ.Ο. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Σαρακιώτης. Στη συζήτηση την οποία συντόνισε ο δημοσιογράφος κ. Θάνασης Μερτζάνης μετείχαν ακόμη ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βοιωτίας, κ. Παναγιώτης Αγνιάδης και ο Γενικός Γραμματέας, Σύνδεσμος Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας, κ. Ανδρέας Λουκάτος.
Αρχικά, ο κ. Σαρακιώτης, αφού απηύθυνε τα συγχαρητήρια του προς τους διοργανωτές του Forum, ανέφερε ότι:

«Πρόκειται για ένα ζήτημα, το οποίο δεν αφορά μόνο την περιοχή της Βοιωτίας, αλλά ολόκληρη τη Στερεά Ελλάδα και τη χώρα μας. Ξεκινώντας την τοποθέτησή μου, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι η ανάπτυξη και η προστασία του περιβάλλοντος δεν αποτελούν και οφείλουν να μην αποτελούν συγκρουόμενες έννοιες. Δευτερευόντως, αναζητώντας δημοσιεύματα του παρελθόντος διαπίστωσα ότι υπήρχαν μελέτες που έκαναν λόγο για μη πόσιμο νερό από το 2000, ενώ το 2007 υπήρχαν ακόμη και συστάσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που καλούσαν για άμεση παύση της μόλυνσης της περιοχής».

Εν συνεχεία, ο Βουλευτής Φθιώτιδας υπογράμμισε ότι:

«Το 2018 προχωρήσαμε στο Ολοκληρωμένο Στρατηγικό Σχέδιο παρεμβάσεων για τον Ασωπό. Ένα σχέδιο που δεν καταρτίστηκε πίσω από κλειστές πόρτες, αλλά ήταν το αποτέλεσμα διαβούλευσης και συνεργασίας ανάμεσα σε φορείς με διαφορετικές πολιτικές αναφορές. Στόχος τότε ήταν η επιχειρηματική, περιβαλλοντική και αστική αναζωογόνηση και εξυγίανση της περιοχής, ενώ τέθηκαν και συγκεκριμένα χρονικά όρια για την εκτέλεση των απαιτούμενων εργασιών και διαδικασιών. Το Ολοκληρωμένο Σχέδιο προϋπολογίστηκε να κινητοποιήσει πόρους ύψους 251 εκατ. ευρώ, με τα 135 εκατ. ευρώ να δεσμεύονται από την Κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και τα υπόλοιπα 116 εκατ. ευρώ θα προέρχονταν από τον ιδιωτικό τομέα. Επιπλέον, ετέθη ως στόχος το 57% των εργασιών να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2023. Σήμερα όμως, δεν έχουμε καν προσεγγίσει το εν λόγω ποσοστό, ενώ βιώνουμε συνεχώς διαρκείς παρατάσεις».

Στο δεύτερο σκέλος της τοποθέτησής του, ο κ. Σαρακιώτης τόνισε ότι:

«Η Κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ήταν η μόνη που ασχολήθηκε πραγματικά με το ζήτημα της εξυγίανσης της περιοχής του Ασωπού. Σήμερα, παρατηρούμε ότι δεν έχει προχωρήσει τίποτα ουσιαστικά. Και αυτό έχει να κάνει και με το γεγονός ότι πριν από δύο χρόνια η Πολιτεία απώλεσε την εμπιστοσύνη ενός εκ των μερών, που εμπλέκονται στην διαδικασία εξυγίανσης της βιομηχανικής περιοχής, με το νομοθέτημα που έφερε προς ψήφιση, το οποίο και προκάλεσε τις αντιδράσεις των φορέων, που τοποθετήθηκαν στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, μεταξύ των οποίων και του Δήμου Τανάγρας. Συνεπώς, δεν πρέπει να αποτελούν έκπληξη οι προσφυγές που ακολούθησαν το επόμενο χρονικό διάστημα».

Καταλήγοντας, ο Βουλευτής Φθιώτιδας επεσήμανε:

«Όταν μιλάμε για μία περιοχή που συμβάλει στην παραγωγή του 35% των βιομηχανικών προϊόντων της χώρας, αλλά και κατά 13% με 14% στην εξαγωγική δραστηριότητα της, η Κυβέρνηση θα όφειλε να επιδείξει πιο ουσιαστική μέριμνα, αφήνοντας κατά μέρους την επικοινωνιακή διαχείριση και ακολουθώντας το πλάνο, που καταρτίστηκε από την Κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς».

 

 

 

 

 

 

city24.gr

Share this Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *