Ad image

Παρέμβαση εισαγγελέα μετά το δημοσίευμα του zougla.gr

12 Απριλίου 2020
Updated 2020/04/12 at 8:14 ΜΜ

Επικοινωνία του υπουργού Δικαιοσύνης με τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την παράνομη Μετάληψη στο Κουκάκι

Τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής, σχετικά με το ρεπορτάζ του zougla.gr για τον ιερέα που κοινώνησε παράνομα πιστούς στο Κουκάκι, όσο και για το αντίστοιχο συμβάν στην Κέρκυρα.

Ο υπουργός ζήτησε να ερευνηθούν από τους αρμόδιους Εισαγγελικούς λειτουργούς τα πραγματικά περιστατικά και εξέφρασε την «απόλυτη εμπιστοσύνη του στους Εισαγγελείς, οι οποίοι θα επιτελέσουν πλήρως το καθήκον τους».

Οι αρχές αναζητούν τον ιερέα, όσο και ενδεχομένως ανθρώπους που τον βοήθησαν…

Παρέμβαση εισαγγελέα μετά το δημοσίευμα του zougla.gr

Την άμεση παρέμβαση της Πολιτείας και των εισαγγελικών Αρχών, όσο και της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, προκάλεσε το δημοσίευμα του zougla.gr, σύμφωνα με το οποίο  ιερέας της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στο Κουκάκι προσέφερε τη Θεία Μετάληψη σε πιστούς, κυρίως μεγάλης ηλικίας από την πίσω πόρτα του ναού. Ένα παρόμοιο περιστατικό μάλιστα σημειώθηκε και στον διάσημο Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος στην Κέρκυρα!

Όπως δήλωσε το απόγευμα της Κυριακής ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς: «Αυτά που συνέβησαν σήμερα σε εκκλησίες στο Κουκάκι και στην Κέρκυρα συνιστούν παράβαση των νόμων και των εντολών της Ιεράς Συνόδου και θέτουν σε μεγάλο κίνδυνο τη ζωή πολιτών και τη δημόσια υγεία. Επικοινώνησα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης προκειμένου να ζητήσει από τις Εισαγγελικές αρχές να κινηθούν οι νόμιμες διαδικασίες».

Λίγο αργότερα μάλιστα υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, για το ζήτημα.

Ο υπουργός ζήτησε να ερευνηθούν από τους αρμόδιους Εισαγγελικούς λειτουργούς τα πραγματικά περιστατικά και εξέφρασε «την απόλυτη εμπιστοσύνη του στους Εισαγγελείς, οι οποίοι θα επιτελέσουν πλήρως το καθήκον τους».

Οι αρχές αναζητούν τον ιερέα, όσο και ενδεχομένως ανθρώπους που τον βοήθησαν…

Κουκάκι:

 

Νωρίτερα, η Αρχιεπισκοπή Αθηνών ανακοίνωσε ότι ξεκινάει έρευνα:

«Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών ερευνά όλο το περιστατικό στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικόλαου στο Κουκάκι και θα προβεί άμεσα στις δέουσες ενέργειες. Υπενθυμίζεται ότι οι αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου είναι δεσμευτικές για όλους τους κληρικούς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος και πρέπει να τηρούνται απαρεγκλίτως. Η Ιερά Σύνοδος ακολουθεί πιστά όλες τις οδηγίες και όλες τις υποδείξεις των αρμοδίων αρχών της Πολιτείας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού».

Τι προβλέπει ο Νόμος για τη Θεία Κοινωνία την περίοδο της καραντίνας

Θυμίζεται ότι πρόσφατα η Ιερά Σύνοδος είχε αποφασίσει οι λειτουργίες να γίνουν με τρόπο σεμνό και λιτό, ιδιαίτερα αυτές που θα μεταδοθούν από την τηλεόραση και το διαδίκτυο. Παράλληλα στην Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας για τα νέα προσωρινά περιοριστικά μέτρα στους χώρους λατρείας, όλων των θρησκειών και δογμάτων για το διάστημα από 12.04.2020 έως και 20.4.2020 επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι:

-Επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών κεκλεισμένων των θυρών, αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικό λειτουργό και βοηθητικό προσωπικό (πχ ιεροψάλτης) των οποίων ο συνολικός αριθμός δεν υπερβαίνει τα 4 φυσικά πρόσωπα. Ο κατά νόμο θρησκευτικός λειτουργός είναι υπεύθυνος για να λάβει όλα τα προσήκοντα μέτρα σύμφωνα με την ΚΥΑ.

-Δεν επιτρέπεται, ούτε κεκλεισμένων των θυρών, η τέλεση λειτουργιών σε χώρους λατρείας που βρίσκονται σε ιδιωτικά κτήματα, κτίρια κλπ.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε, ότι στις αρχές Μαρτίου ,η Εθνική Επιτροπή Δημόσιας Υγείας, αντικρούοντας την τοποθέτηση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου,ότι η θεία κοινωνία δεν μπορεί να είναι αιτία μετάδοσης ασθενειών, ξεκαθάρισε ότι ο κορωνοϊός μεταδίδεται και με το σάλιο και με το κουταλάκι.

 

 

.zougla.gr

Share this Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *