Συνταγές & Άλλα

Πατάτες ογκρατέν-και-Είναι ο αρακάς το νέο κρέας;

Πατάτες ογκρατέν του Τάσου Αντωνίου. Μια λαχταριστή συνταγή για πατάτες α λα κρεμ με τυριά που λιώνουν στο στόμα.

Πατάτες ογκρατέν Συνταγή

Πατάτες ογκρατέν

Πατάτες ογκρατέν του Τάσου Αντωνίου. Μια λαχταριστή συνταγή για πατάτες α λα κρεμ με τυριά που λιώνουν στο στόμα.
Προετοιμασία15 λεπτά
Μαγείρεμα1 ώρα 45 λεπτά
Σύνολο2 ώρες
Course: Ορεκτικά, Συνοδευτικά
Cuisine: Διεθνής
Servings: 4
Θερμίδες: 376 θερμίδες

Υλικά

  • 1,5 κιλό πατάτες
  • 300 ml κρέμα γάλακτος
  • 300 ml γάλα
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 150 γρ. γραβιέρα τριμμένη
  • 2 κ.σ. βούτυρο και επιπλέον για το σκεύος

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC.
  • Με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε τις πατάτες σε πολύ λεπτές φέτες. Προσέχουμε όλες οι φέτες να έχουν ίσο πάχος για να ψηθούν ομοιόμορφα και στον ίδιο χρόνο.
  • Βουτυρώνουμε καλά ένα μεγάλο πυρίμαχο σκεύος. Στρώνουμε κυκλικά μια μια τις κομμένες πατάτες, ακουμπώντας τη μια πάνω στην άλλη. Αλατοπιπερώνουμε. Συνεχίζουμε να δημιουργούμε στρώσεις με πατάτες και αλατοπίπερο.
  • Στη συνέχεια, σε μπολ αναμειγνύουμε κρέμα γάλακτος, γάλα και αλατοπίπερο. Περιχύνουμε τις πατάτες στο σκεύος με το μείγμα γάλακτος. Απλώνουμε βούτυρο πάνω από τις πατάτες. Πασπαλίζουμε με τριμμένη γραβιέρα.
  • Ψήνουμε για 1 ώρα και 45 λεπτά. Εναλλακτικά καλύπτουμε το σκεύος με αλουμινόχαρτο, ψήνουμε και το αφαιρούμε μισή ώρα πριν το τέλος του μαγειρέματος.

Είναι ο αρακάς το νέο κρέας;

Στην εποχή που η βιομηχανία υποκατάστατων κρέατος θεωρείται η ταχύτερα αναπτυσσόμενη βρίσκουμε την πρωτεΐνη αρακά να συμπεριλαμβάνεται σε ολοένα και περισσότερα φυτικά προϊόντα.

Τα τελευταία χρόνια η δημοτικότητα προϊόντων όπως τα διάσημα πλέον Beyond Meat και Impossible Burger αυξάνεται. Vegan μπάρες και σκόνες για πρωτεϊνικά ροφήματα και smoothies, αλλά και το ίδιο το beyond meat, περιέχουν πρωτεΐνη αρακά. Δεδομένου όμως ότι υπάρχει μια εκτενής λίστα με πρωτεϊνούχες τροφές όπως αβγά, φασολάκια σόγιας, κ.ά, γιατί ο αρακάς είναι η νέα βασική εναλλακτική της βιομηχανίας των εναλλακτικών πηγών πρωτεΐνης;

Η απάντηση είναι απλή: Σε αντίθεση με τις περισσότερες πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης, του αρακά είναι διατροφικά πλήρης, που σημαίνει ότι παρέχουν τα 9 απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός μας.

Επίσης, είναι οικονομική γιατί προέρχεται από μπιζέλια αρακά των οποίων η καλλιέργεια είναι απλή και υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές που παρέχουν τον εξοπλισμό για γρήγορη καλλιέργεια και ανάπτυξη του λαχανικού.

Είναι επίσης πολύ βασικό το γεγονός ότι ο αρακάς δεν περιέχει αλλεργιογόνα και δεν προκαλεί προβλήματα στο περιβάλλον όπως η ευρεία καλλιέργεια σόγιας για βιομηχανική χρήση έχει οδηγήσει σε αποψίλωση τεράστιων δασικών εκτάσεων. Ευελπιστούμε βέβαια ότι δεν θα γίνει το ίδιο και με τον αρακά…

 

 

ΠΗΓΗ:mamapeinao.gr-olivemagazine.gr

Tags

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close