Σημαντικές

ΠΕΝΘΙΜΑ ΗΧΗΣΑΝ ΟΙ ΚΑΜΠΑΝΕΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ – ΕΨΑΛΗ Η ΙΕΡΑ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΑΚΑΘΙΣΤΟΥ ΥΜΝΟΥ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 86 ΧΡΟΝΙΑ Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΕΓΙΝΕ ΤΖΑΜΙ

Για πρώτη φορά μετά 86 χρόνια η Αγία Σοφία λειτουργεί ως τζαμί, απο τις 10 το πρωί ώρα Ελλάδος της Παρασκευής 24 Ιουλίου 2020.
Η χθεσινή, εκτός απο τηλεοπτικό θέαμα, θεωρείται ημέρα συμβολική, με πολιτικό, θρησκευτικό και ιδεολογικό πρόσημο, για τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερτνογάν που δείχνει να αψηφά την διεθνή προτροπή  να  μην λειτουργήσει το ιστορικό μνημείο ως τζαμί.
Ο Τούρκος πρόεδρος με την μεθόδευση του αυτή ακυρώνει όχι μόνο την προηγούμενη απόφαση του ιδρυτή της νεώτερου τουρκικού κράτους Κεμάλ Αττατούρκ, αλλά αλλοιώνει τον χαρακτήρα ενός από τα σημαντικότερα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς.
Ο ίδιος προσήλθε στον ναό για την «Μεγάλη Προσευχή» φορώντας μάσκα για τον κορονοϊό, επευφημούμενος από τους πιστούς και οπαδούς του, ενώ τον ακολουθούσε το υπουργικό συμβούλιο αλλά και ο κυβερνητικός του εταίρος.
Η σύμπτωση  με την ημερομηνία της υπογραφής της Συνθήκης της Λωζάνης  κάθε άλλο παρά τυχαία μπορεί να θεωρηθεί καθώς η Συνθήκη αμφισβητείται από τον Τούρκο Πρόεδρο.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close