
Πικάντικο κουνουπίδι με κανέλα
Ένα πιάτο που στέκεται στο τραπέζι και ως κυρίως αλλά και ως συνοδευτικό.
Tina Webb
Υλικά
- 1 κιλό κουνουπίδι (μόνο τα μπουκετάκια)
- 1 μπαστουνάκι κανέλας
- 1 κουτ. γλυκού harissa (-καυτερή σάλτσα- ή μπούκοβο)
- 100ml ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 250γρ. ντοματάκια αποφλοιωμένα
- 2 καρότα μεγάλα, χοντροτριμμένα
- 1½ φλιτζάνι ζωμό λαχανικών
- 50γρ. σταφίδες μαύρες
- αλάτι
Διαδικασία
Σοτάρετε το κρεμμύδι, το κουνουπίδι και τα καρότα στο ελαιόλαδο μέχρι να γυαλίσει το κρεμμύδι.
Ρίχνετε το μπαστουνάκι της κανέλας, τα αποφλοιωμένα ντοματάκια, τη harissa, λίγο αλάτι και το ζωμό λαχανικών. Σιγοβράζετε το φαγητό σκεπασμένο σε χαμηλή φωτιά για 20 λεπτά. Κατά διαστήματα ανακινείτε την κατσαρόλα για να μην κολλήσει το φαγητό.
Ανοίγετε την κατσαρόλα, αφαιρείτε το μπαστουνάκι κανέλας και ρίχνετε τις σταφίδες. Ανακατεύετε προσεκτικά και αφήνετε το φαγητό να σταθεί για 2-3 λεπτά προτού σερβίρετε σε πιάτα.

Παπαρδέλες με μπρόκολο και 4 τυριά
Τα ζυμαρικά δένουν με 4 τυριά και μπρόκολο και κάνουν ένα πιάτο άπαιχτο!
Ιωάννα Σταμούλου
Υλικά
- 500γρ. παπαρδέλες ή άλλα μακριά ζυμαρικά της επιλογής σας
- 400γρ. μπρόκολο σε μπουκετάκια
- 250ml γάλα
- 100γρ. blue cheese λιωμένο με το πιρούνι
- 100γρ. γραβιέρα τριμμένη
- 150γρ. τυρί κρέμα
- παρμεζάνα ή άλλο πικάντικο τυρί τριμμένο για το σερβίρισμα
Διαδικασία
Βράζετε τα μπουκετάκια του μπρόκολου σε άφθονο αλατισμένο νερό για 10 λεπτά. Τα βγάζετε από την κατσαρόλα με τρυπητή κουτάλα και τα ρίχνετε σε παγωμένο νερό από το ψυγείο και μετά το στραγγίζετε.
Στο ίδιο νερό που βράσατε το μπρόκολο και ενώ βρίσκεται σε βρασμό ρίχνετε τις παπαρδέλες να βράσουν αλ ντέντε. Στο τέλος τις στραγγίζετε και κρατάτε 1 φλιτζάνι από το νερό που έβρασαν.
Παράλληλα σε ένα ευρύχωρο τηγάνι ρίχνετε το τυρί κρέμα, το blue cheese και το γάλα και το βάζετε σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύετε να διαλυθoύν τα τυριά και μετά προσθέτετε τα μπουκετάκια του μπρόκολου και τη γραβιέρα.
Τέλος προσθέτετε στο τηγάνι τις παπαρδέλες και ανακατεύετε καλά. Προσθέτετε μπόλικο πιπέρι και όσο νερό χρειάζεται να αποκτήσουν τα ζυμαρικά την επιθυμητή ρευστότητα. Σερβίρετε τα ζυμαρικά σε πιάτα πασπαλίζοντας με τριμμένη παρμεζάνα.

Φασόλια μαυρομάτικα σαλάτα
Τα όσπρια και ειδικά τα μαυρομάτικα φασόλια γίνονται πεντανόστιμες και πολύ χορταστικές σαλάτες, όπως αυτή που συνδυάζει αρκετά λαχανικά και καλαμαράκια, δίνοντας ένα πλήρες πιάτο.
Υλικά
-
- 250γρ. φασόλια μαυρομάτικα
- 2 φύλλα δάφνης
- φλούδα από ½ πορτοκάλι
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
- 1/3 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
- χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
- 2 κολοκυθάκια ωμά σε κυβάκια (εάν θέλετε )
- 1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 2 πιπεριές Φλωρίνης ψητές, σε καρεδάκια
- 1 πιπεριά πράσινη, σε καρεδάκια
- 10 ελιές Καλαμών
- 1 κονσέρβα καλαμάρια κονσέρβας, στραγγισμένα
- αλάτι, πιπέρι
Για το dressing
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 2 κουτ. σούπας ταχίνι
- χυμό από ½ λεμόνι
- αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Βράζετε τα φασόλια μαζί με τα φύλλα δάφνης και την πορτοκαλόφλουδα. Όταν μαλακώσουν τα φασόλια, αλατίζετε το νερό και συνεχίζετε το βράσιμο μέχρι να μαγειρευτούν, χωρίς όμως να λιώσουν. Τα στραγγίζετε και τα ρίχνετε σε σαλατιέρα.
Στο μεταξύ, σε αντικολλητικό τηγάνι έχετε σοτάρει με λίγο ελαιόλαδο τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το ξερό κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνετε το περιεχόμενο του τηγανιού στα φασόλια, προσθέτετε την πάπρικα, λίγο πιπέρι και ανακατεύετε.
Αλατίζετε τα κυβάκια των κολοκυθιών και τα ανακατεύετε με το ξύσμα και το χυμό του λεμονιού. Αφήνετε να μαριναριστούν μέχρι να κρυώσουν τα φασόλια.
Τότε προσθέτετε στα φασόλια τα μαριναρισμένα κολοκυθάκια χωρίς τα ζουμιά τους, τα κυβάκια της πράσινης και της κόκκινης πιπεριάς και ανακατεύετε καλά.
Ετοιμάζετε το dressing αναμιγνύοντας όλα τα υλικά στο μπλέντερ. Περιχύνετε το περιεχόμενο της σαλατιέρας, προσθέτετε τις ελιές και το μαϊντανό και ανακατεύετε. Σερβίρετε αμέσως διακοσμώντας με τα καλαμαράκια και τις ελιές.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης – Food styling: Aντωνία Κατή