Μια κατηγορία κατασκευών, ειδικά ορισμένοι τύποι δημιουργιών με κεραμίδια, που αποτελούν χειροπιαστή απόδειξη για το πως μπορούν η φαντασία και η υπομονή να μετατρέψουν ένα ευτελές και συνηθισμένο αντικείμενο/επιφάνεια σε πραγματικό …έργο τέχνης.
Οι τεχνικές που μπορείτε να εφαρμόσετε πάνω σε ένα πήλινο κεραμίδι δεν διαφέρουν σε τίποτα από αυτές για την κατασκευή διακοσμητικών αντικειμένων πάνω σε κάθε είδους υλικό/επιφάνεια, ενώ το εντυπωσιακότερο αποτέλεσμα έχει ασφαλώς ο συνδυασμός τεχνικών και πρόσθετων διακοσμητικών στοιχείων πάνω στο ίδιο κεραμίδι.

Για τις κατασκευές αυτού του είδους μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είτε κεραμίδια που πωλούνται σε όλα τα καταστήματα με είδη κατασκευών-decoupage είτε κανονικά ή διακοσμητικά βιομηχανικά κεραμίδια που θα αγοράσετε από όλες τις μάντρες οικοδομικών υλικών και διατίθενται σε αρκετά διαφορετικά μεγέθη-σχέδια, σε ό,τι αφορά και το ύψος και το πλάτος τους. Αυτά τα, κανονικά, κεραμίδια είναι κατά πολύ οικονομικότερα και ασφαλώς λόγω μεγέθους, τα καταλληλότερα για ορισμένες κατασκευές.
1. Decoupage-Μικτές τεχνικές
Ο …γρηγορότερος και από τους πιο εύκολους τρόπους για να μετατρέψετε και ένα κεραμίδι σε διακοσμητικό αντικείμενο με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που θα εφαρμόζατε π.χ σε ένα ξύλινο κουτί, έναν μεταλλικό δίσκο κλπ.
Το είδος του χαρτιού-μοτίβων, αν θα πρόκειται δηλαδή για ένα «κλασσικό» ή πιο μοντέρνο σχέδιο, αν θα επιλέξετε μικρά μοτίβα ή χαρτί-χαρτοπετσέτα που θα καλύψει ολόκληρη την επιφάνεια του κεραμιδιού, η χρήση φόντου-επιζωγράφισης κλπ. είναι στοιχεία που διαφοροποιούν την τελική εικόνα και έτσι με τον ίδιο ακριβώς τρόπο μπορούν να προκύψουν …άπειρες επιμέρους παραλλαγές στην τελική όψη της κάθε κατασκευής.


Με …βάση το decoupage, για να σχηματίσετε το βασικό σχέδιο, μπορείτε …επεκτείνετε την επεξεργασία/διακόσμηση σε ένα κεραμίδι με την χρήση ταυτόχρονα και άλλων τεχνικών π.χ κρακελέ, τεχνικές παλαίωσης στο βάψιμο και γενική επεξεργασία της επιφάνειας (π.χ βάψιμο-τρίψιμο ή και σπάσιμο σε κάποια σημεία ώστε να φαίνεται σαν παλιό κλπ) ή χρησιμοποιώντας πρόσθετα στοιχεία-υλικά πάνω στο βασικό σχέδιο-μοτίβο του decoupage όπως π.χ στοιχεία από σκοινί, ύφασμα, πρόσθετα πήλινα κομμάτια, πάστα για την δημιουργία ανάγλυφων σημείων, χρώματα περιγράμματος κλπ.
Όλα αυτά τα στοιχεία δημιουργούν ένα 3D αποτέλεσμα, λίγο ή περισσότερο, ανάλογα με τα ποια τέτοια στοιχεία/υλικά και σε ποιο βαθμό-έκταση θα χρησιμοποιηθούν.


2. Ψηφιδωτά
Εξαιρετικά ιδιαίτερη όψη θα δημιουργήσετε πάνω σε πήλινα κεραμίδια δουλεύοντας την κλασσική τεχνική του ψηφιδωτού και με την χρήση είτε κανονικών ψηφίδων είτε σπασμένα πλακάκια κλπ. Και σε αυτήν την επιλογή το είδος του σχεδίου μπορεί να δημιουργήσει τελικώς ένα κλασσικού ή περισσότερο μοντέρνου ύφους διακοσμητικό κεραμίδι.


3. Μεταφορά εικόνας
Όπως ακριβώς και σε οποιαδήποτε άλλη επιφάνεια έτσι και πάνω σε ένα κεραμίδι κάθε μεγέθους μπορεί να μεταφερθεί οποιαδήποτε εικόνα-φωτογραφία, με την βοήθεια ενός ειδικού προϊόντος μεταφοράς εικόνας.
Ανάλογα με το είδος-θέμα της εικόνας μπορείτε στην συνέχεια να προσθέσετε χρώμα ή και στοιχεία με πάστα, να εφαρμόσετε τεχνικές παλαίωσης κλπ. Δείτε εδώ πληροφορίες για τοpowerprint, το πλέον αξιόπιστο προϊόν μεταφοράς εικόνας που θα βρείτε στην εγχώρια αγορά.


4. Με φυσικά στοιχεία
Άμμος, βότσαλα, πέτρες, κοχύλια κλπ. μπορούν να χρησιμοποιηθούν-κολληθούν πάνω στην επιφάνεια ενός κεραμιδιού δημιουργώντας συνθέσεις, όχι αποκλειστικά καλοκαιρινών θεμάτων, αφού για παράδειγμα με βοτσαλάκια μπορείτε να σχηματίσετε κάθε τύπου σχέδιο, άμμος, κοχυλάκια κλπ μπορούν να προστεθούν ακόμη και σε κατασκευές επεξεργασμένες με κύρια τεχνική την ζωγραφική, το decoupage, την μεταφορά εικόνας κλπ. σαν πρόσθετα διακοσμητικά στοιχεία που θα δημιουργήσουν μια 3D όψη.

Όλα αυτά τα στοιχεία μπορούν εν συνεχεία και να χρωματιστούν ή να παραμείνουν στην φυσική τους απόχρωση, θα τα κολλήσετε με μια απλή αλλά ισχυρή κόλλα γενικής χρήσης ή πιστόλι σιλικόνης, ενώ για να κολλήσετε άμμο ή πολύ ψιλό βότσαλο πάνω στην επιφάνεια του κεραμιδιού απλώστε ατλακόλ, ρίξτε την άμμο ή τις πετρούλες και πιέστε, τινάξτε με το χέρι σας όση ποσότητα δεν κολλήσει και επαναλάβετε τη διαδικασία όσες φορές χρειαστεί ώστε να καλυφθεί πλήρως η επιφάνεια και να αποκτήσει το πάχος που θέλετε.

4. Τρισδιάστατες μινιατούρες
Ο εντυπωσιακότερος τρόπος για να αξιοποιήσετε το σχήμα ενός κεραμιδιού δημιουργώντας μινιατούρες σπιτιών, κήπων, φάρων κλπ.
Αυτού του τύπου οι κατασκευές που μπορούν να πάρουνπραγματικά ασύλληπτες όψεις, σχηματισμένες είτε από μεμονωμένα κεραμίδια είτε με την δημιουργία συνθέσεων στις οποίες με πηλό, γύψο ή και μείγμα τσιμέντου δημιουργείται μια βάση στήριξης-επέκταση του κεραμιδιού, η οποία και αυτή αποτελεί τελικώς μέρος του όλου σχεδίου και διακοσμείται-επεξεργάζεται όπως ακριβώς και η κεντρική επιφάνεια του κεραμιδιού.


Ο πιο πρακτικός και οικονομικός τρόπος για να δημιουργήσετε τέτοιου είδους μινιατούρες είναι η προσθήκη πάνω στην επιφάνεια του κεραμιδιού στοιχείων από έτοιμο πηλό.
Ανοίγετε τον πηλό σε φύλλο και κόβετε κομματάκια στα οποία δίνετε όποιο σχήμα σας χρειάζεται, για να δημιουργήσετε τα στοιχεία της μινιατούρας, π.χ πόρτες, παράθυρα, σκάλες, κάθε είδους αντικείμενα κλπ. Τα αφήνετε να στεγνώσουν και τα κολλάτε στο κεραμίδι με μια ισχυρή κόλλα γενικής χρήσης ή θερμοκολλητικό πιστόλι.
Το βάψιμο με χρώμα μπορεί να γίνει είτε πριν είτε αφού προσαρμόσετε το κάθε επιμέρους πήλινο στοιχείο στην θέση του.
maninamag.wordpress.com