Uncategorized

Πώς να μαγειρέψεις το ρύζι για να φιλτράρεις το αρσενικό αλλά να μείνουν τα θρεπτικά συστατικά

Το ρύζι είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα τρόφιμα στον κόσμο. Έχει, επίσης, πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε αρσενικό σε σύγκριση με τα περισσότερα άλλα τρόφιμα, απορροφώντας περίπου 10 φορές μεγαλύτερη ποσότητα από αυτό το τοξικό ανόργανο συστατικό του εδάφους σε σχέση με καλλιέργειες άλλων δημητριακών ειδών.

Αυτό οφείλεται κυρίως στον τρόπο καλλιέργειας του ρυζιού σε πλημμυρισμένους ορυζώνες, γεγονός που καθιστά ευκολότερο για το φυτό να απορροφήσει τις καρκινογόνες ενώσεις που υπάρχουν φυσικά στο έδαφος. Τα μολυσμένα υπόγεια ύδατα θεωρούνται η μεγαλύτερη απειλή για τη δημόσια υγεία όσον αφορά την έκθεση σε αρσενικό, εν μέρει λόγω της χρήσης τους στην άρδευση για την παραγωγή ρυζιού.

Μία πρόσφατη μελέτη ανέλυσε 55 ποικιλίες ρυζιού στα ράφια καταστημάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο, διαπιστώνοντας ότι πάνω από τις μισές περιείχαν επίπεδα αρσενικού υψηλότερα από εκείνα που επιτρέπουν οι κανονισμοί για μωρά και παιδιά κάτω των πέντε ετών. Μια άλλη έρευνα έδειξε συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης ρυζιού και του κινδύνου θνησιμότητας από καρδιαγγειακή νόσο.

Εδώ και πολλά χρόνια είναι γνωστό ότι τα επίπεδα ανόργανου αρσενικού στο ρύζι μπορούν να μειωθούν με διάφορους τρόπους, όπως με ξέπλυμα με νερό, ή χρησιμοποιώντας διαφορετικές μεθόδους μαγειρέματος. Ωστόσο, μερικές από αυτές τις μεθόδους μπορούν επίσης να μειώσουν τα θρεπτικών συστατικά του ρυζιού, κάτι που δεν είναι επιθυμητό.

Σε μια νέα μελέτη, ο ερευνητής Manoj Menon και η ομάδα του από το πανεπιστήμιο του Σέφιλντ dιερεύνησαν διάφορες μεθόδους μαγειρέματος ρυζιού για να δουν ποια προσφέρει τον καλύτερο τρόπο μείωσης του αρσενικού στο ρύζι, διατηρώντας ταυτόχρονα τα θρεπτικά συστατικά.

Εξετάστηκαν τέσσερις μέθοδοι χρησιμοποιώντας:

  • άπλυτο ρύζι
  • πλυμένο ρύζι
  • προ-εμποτισμένο ρύζι (μουλιασμένο σε νερό)
  • μισοβρασμένο ρύζι (parboiled)

Όταν ανέλυσαν τα αποτελέσματα, διαπίστωσαν ότι η μέθοδος με το μισοβρασμένο ρύζι, μείωσε το μεγαλύτερο ποσοστό αρσενικού, διατηρώντας παράλληλα τα θρεπτικά συστατικά του ρυζιού.

 

αρσενικό

Τα 5 βήματα μαγειρέματος του ρυζιού για να αφαιρέσετε το μεγαλύτερο ποσοστό αρσενικού

 

Πώς να μαγειρέψετε το ρύζι στο σπίτι για να αφαιρέσετε το αρσενικό

Για να το πετύχετε αυτό στο σπίτι, οι ερευνητές λένε να κάνετε τα ακόλουθα:

  1. Βράστε σκέτο νερό (τέσσερα φλιτζάνια νερού για κάθε φλιτζάνι ωμό ρύζι)
  2. Προσθέστε το ρύζι και να το φέρετε σε βρασμό για άλλα 5 λεπτά
  3. Στραγγίξτε όλο το νερό (το οποίο έχει πλέον αφαιρέσει μεγάλο μέρος του αρσενικού που υπήρχε στο ρύζι)
  4. Προσθέστε πάλι νερό (δύο φλιτζάνια για κάθε φλιτζάνι ρύζι)
  5. Καλύψτε το ρύζι με καπάκι και μαγειρέψτε σε χαμηλή έως μέτρια φωτιά μέχρι να απορροφηθεί το νερό

“Συνιστούμε ανεπιφύλακτα αυτήν τη μέθοδο ιδίως αν βράζουμε ρύζι για βρέφη και παιδιά, καθώς είναι πολύ ευάλωτα στους κινδύνους έκθεσης στο αρσενικό”, είπε ο Menon.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτή η τεχνική αφαιρεί περίπου το 54% του αρσενικού στο καστανό ρύζι και περίπου το 73% στο λευκό ρύζι, ενώ διατηρεί γενικά το μεγαλύτερο μέρος των θρεπτικών συστατικών φωσφόρου, καλίου, μαγνησίου, ψευδαργύρου και μαγγανίου.

Εκτός από την απομάκρυνση του αρσενικού και τη διατήρηση των θρεπτικών ουσιών, οι ερευνητές λένε ότι αυτή η μέθοδος χρησιμοποιεί λιγότερο νερό, ενέργεια και χρόνο μαγειρέματος από άλλες μεθόδους μαγειρέματος που μπορούν να αφαιρέσουν το αρσενικό, όπως το πλύσιμο του ωμού ρυζιού, που αφαιρεί επίσης τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά.

Οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι το πείραμά τους πρέπει να επαναληφθεί σε διαφορετικά περιβάλλοντα, χρησιμοποιώντας διαφορετικά είδη ρυζιού και διαφορετικά επίπεδα ποιότητας νερού. Αλλά είναι ένα καλό πρώτο βήμα.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science of The Total Environment.

Πηγή: https://www.sciencealert.com

https://www.iatropedia.gr

Tags

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button
Close