Η συνταγή αυτή προέκυψε εχθές, ψάχνοντας να φτιάξω κάτι διαφορετικό από πρασόρυζο και πρασόσουπα. Έτσι λοιπόν, κατέληξα στην παρακάτω πρόταση για φαγητό. Είναι εύκολο, γρήγορο και πολύ νόστιμο. Το επιβεβαίωσαν και φίλοι.
Υλικά
- 3-4 μεγάλα πράσα
- 2 μεγάλα καρότα
- Μανιτάρια
- 1 κούπα γάλα περίπου
- Τυρί τριμμένο
- 3 αβγά
- Μαϊντανός
- Πάπρικα γλυκιά
- Αλάτι, πιπέρι
- Λάδι
- 2 ½ κούπες Αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ή Φαριν Απ)
Εκτέλεση
Κόβουμε τα πράσα σε μικρά στρογγυλά κομμάτια και τα σοτάρουμε στο τηγάνι με λίγο νερό. (Προτιμώ έτσι, παρά το λάδι για πιο υγιεινή διατροφή.) Ακολούθως κάνουμε το ίδιο και με τα μανιτάρια. Βάζουμε τα υλικά μας σε ένα πυρέξ που έχουμε λαδώσει ελαφρώς. Τρίβουμε το καρότο και το προσθέτουμε στο μείγμα μας. Αλατοπιπερώνουμε προσθέτοντας το μαϊντανό που έχουμε ψιλοκόψει και την πάπρικα την γλυκιά. (Έριξα λίγο παραπάνω πάπρικα, μια και μου αρέσει και ταιριάζει πολύ στο φαγητό αυτό.) Χτυπάμε τα αβγά και τα ρίχνουμε στο μείγμα μας. Σε μια ξεχωριστή λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι μαζί με το γάλα και αναμειγνύουμε, τόσο ώστε να γίνει ένας πηχτός χυλός. Το προσθέτουμε στο πυρέξ μαζί με τα άλλα υλικά ανακατεύοντας, ενώ παράλληλα ρίχνουμε το λάδι και το τυρί το τριμμένο. Ψήνουμε σε καλά θερμασμένο φούρνο στους 180°C για 1 ώρα περίπου.
Καλή όρεξη!
Η αναζήτηση μου για πληροφορίες γύρω από τις πίτες κρατάει χρόνια, έτσι διαβάζοντας σε βιβλία ή περιοδικά είδα ότι πρασόπιτες υπάρχουν καταγεγραμμένες πολλές ιδιαίτερα στην περιοχή της Ηπείρου και με διαφορετική ονομασία η κάθε μια.
Έχω την τύχη να έχω φίλη από ορεινό χωριό της Ηπείρου, μαζί παλιά είχαμε φτιάξει μια πρασόπιτα που στα μέρη της τη λένε κασάτα κάποια άλλη φορά θα σας δώσω τη συνταγή της.
Η πρασόπιτα λοιπόν μπορεί να γίνει προσθέτοντας τυριά ή όχι , αυγά, τραχανά ή ρύζι ή πλιγούρι, με λάδι ή με βούτυρο. Άλλοι την φτιάχνουν με φύλλα ενδιάμεσα άλλοι όχι.
Εγώ σήμερα ακολούθησα τις συμβουλές της φίλης μου για αυτή την πρασόπιτα κάνοντας τις δικές μου παρεμβάσεις και σας την παρουσιάζω.
- 500 γρ αλεύρι σκληρό
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 2 κουτ. σούπας ξύδι
- 250 ml χλιαρό νερό
- 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
- νισιστέ για το άνοιγμα των φύλλων
- 1 κιλό πράσα βάρος καθαρισμένα
- 150 γρ κεφαλογραβιέρα τριμμένη στο χοντρό τρίφτη
- 250 γρ τυρί φέτα
- 2 αυγά
- 50 γρ τραχανά
- 200 ml ελαιόλαδο
- Αλάτι και πιπέρι
-
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε όλα τα υλικά και ζυμώνουμε με το γάντζο, σε χαμηλή, ταχύτητα μέχρι να πάρουμε μια εύπλαστη ζύμη. Χρόνος ζυμώματος 5-7 λεπτά. Αν δεν υπάρχει μίξερ η διαδικασία θα γίνει σε μεγάλο μπολ ζυμώνοντας περισσότερη ώρα. Κόβουμε τη ζύμη σε 9 μικρά μπαλάκια (τρία μεγαλύτερα) λαδώνουμε ελαφρά κι αφήνουμε για 30 λεπτά να ξεκουραστεί.
-
Αλατίζουμε τα κομμένα πράσα και τα τρίβουμε με τα χέρια μας. Τα μεταφέρουμε σε σουρωτήρι κι αφήνουμε να στραγγίξουν.
-
Σε ένα μεγάλο μπολ μεταφέρουμε τα στραγγισμένα πράσα. Τρίβουμε τα τυριά και τα προσθέτουμε στα πράσα. Χτυπάμε τα αυγά και τα προσθέτουμε στο μείγμα μαζί και τον τραχανά και το μισό ελαιόλαδο. Νοστιμίζουμε με πιπέρι. Αλάτι δεν προσθέτω γιατί τα τυριά μου είναι αρκετά αρμυρά. Ανακατεύουμε καλά το μείγμα.
-
Για την πίτα θα χρειαστούμε ένα ταψί κατάλληλο για πίτες (τύπου σινί) με διάμετρο 34 εκατοστά.
-
Ανοίγουμε τα φύλλα ξεκινώντας από τα τρία μεγαλύτερα μπαλάκια ζύμης προκειμένου να πάρουμε μεγαλύτερο φύλλα που θα καλύπτουν τον πάτο του ταψιού αλλά και τα τοιχώματα του. Στρώνουμε τα πρώτα τρία φύλλα στο ταψί, αλείφοντας τα με τη βοήθεια ενός πινέλου με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Για τις ανάγκες αυτού του μεγέθους ταψιού οι ποσότητες αλευριού είναι τροποποιημένες, επίσης υπάρχει μόνο αλεύρι σκληρό για λόγους έλλειψης άλλου τη συγκεκριμένη ημέρα. Το αποτέλεσμα δεν αλλάζει ιδιαίτερα.
Το τυρί μπορεί να είναι όλο φέτα, αντί του τραχανά μπορεί να προστεθεί πλιγούρι ή ρύζι ελαφρά βρασμένο.
.asproylas.gr