ΔΙΑΦΟΡΑ

Προνόμια εμβολιασμένοι / Η ΝΔ συντηρεί το κλίμα της καχυποψίας

Χωρίς γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων ψήφισε χθες η κυβέρνηση την τροπολογία για τον διαχωρισμό εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων στους χώρους εστίασης. Παρά τις προειδοποιήσεις του ΣΥΡΙΖΑ ότι «στέλνουν το μήνυμα της καχυποψίας», ο υφυπουργός Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς επέμεινε ότι η τροπολογία συντάχθηκε με τη συνέργεια της Αρχής χωρίς να υπάρχει κανένα επίσημο έγγραφό της.

Η απουσία γνωμοδότησης όμως μπορεί να επιφέρει προσφυγές στη Δικαιοσύνη εις βάρος των Υπουργικών Αποφάσεων που θα εκδοθούν – κάτι που δεν σχολίασε ο υφυπουργός. Ουσιαστικά η κυβέρνηση έφερε τη ρύθμιση για την ενίσχυση του εμβολιασμού, αλλά την άφησε «ξυπόλητη στ’ αγκάθια» των αρνητών!

Υπενθυμίζεται ότι με τη ρύθμιση οι ιδιοκτήτες των χώρων εστίασης ή οι εξουσιοδοτημένοι υπάλληλοί τους θα μπορούν να κάνουν τον έλεγχο εγκυρότητας και γνησιότητας των πιστοποιητικών εμβολιασμού, των βεβαιώσεων, των βεβαιώσεων νόσησης, των βεβαιώσεων αρνητικού μοριακού ή rapid test.

Ελεγκτικός ρόλος σε ιδιώτες

«Τον ελεγκτικό ρόλο δεν θα τον ασκούν δημόσιοι λειτουργοί, κρατικά όργανα, αλλά θα τον ασκούν οι απανταχού της χώρας μας ιδιοκτήτες ή εργαζόμενοι στον χώρο της εστίασης. Μεταβιβάζετε, δηλαδή, αυτόν τον σκληρό πυρήνα ελεγκτικού έργου που αφορά το κράτος αποκλειστικά, με βάση το σύνταγμα και τον νόμο, σε ιδιώτες» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης, ξεκαθαρίζοντας ότι «προσπαθούμε να άρουμε τις καχυποψίες, τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες που κάποιες φορές προκύπτουν από ανορθολογικές αφετηρίες ή και στηρίζονται σε λάθος διαχείριση επικοινωνιακή που μπορεί διάφοροι να έχουν κάνει στη δημόσια συζήτηση».

Ο προεδρεύων Νικήτας Κακλαμάνης είπε ότι ο ίδιος ταξίδεψε σε νησί και έδειξε στον ύπαρχο του πλοίου το πιστοποιητικό εμβολιασμού. «Η διαφορά αυτού που είπατε και αυτού που νομοθετείτε είναι ότι θα ασκείται έλεγχος αντί των κρατικών οργάνων. Θα πηγαίνεις, θα δείχνεις το πιστοποιητικό εμβολιασμού και δεν θα σου λέει ο ναυτικός ‘πέρασε ή μην περάσεις’, αλλά θα σου το ελέγχει αν είναι γνήσιο ή όχι, κάτι που μέχρι σήμερα μπορούν να κάνουν μόνο κρατικά όργανα» απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόβλεψη Γεωργαντά: “Δεν θα παρέμβει η Αρχή”

Ο Γ. Γεωργαντάς ισχυρίστηκε ότι θα ελέγχεται μόνο η γνησιότητα του πιστοποιητικού, ενώ για την έλλειψη γνωμοδότησης από την Αρχή Προσωπικών Δεδομένων είπε ότι «γνωμοδότηση, αν χρειαστεί να υπάρξει, θα υπάρχει». «Δεν προκύπτει υποχρέωση σε κάθε νομοθέτημα που έρχεται εδώ να υπάρχει αυτή η βεβαίωση» ανέφερε παραδεχόμενος την απουσία θετικής γνωμοδότησης και διαβεβαίωσε πως η Αρχή Προστασίας «δεν έχει παρέμβει, δεν θα παρέμβει, γιατί με τη δική της συνεργασία και τις δικές της υποδείξεις έχουμε καταλήξει στο συγκεκριμένο κείμενο».

«Η Αρχή δεν είναι καμιά κομματική οργάνωση της Ν.Δ. Η Αρχή δεν λειτουργεί θεσμικά στον τόπο σε συναίνεση με την κυβέρνηση στο πλαίσιο άτυπων συνομιλιών ούτε δίνει άτυπα συνεννόηση, συνεργασία και εγκρίσεις σε τέτοιες τροπολογίες. Η Αρχή ό,τι κάνει το κάνει εγγράφως, απαντάει εγγράφως όταν της υποβάλλονται γραπτώς ερωτήματα» του απάντησε ο Γ. Ραγκούσης.

Χατζηγιαννάκης: Τους ρωτήσατε αν θέλουν;

«Δηλαδή η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων έχει την αρμοδιότητα, συνεργαστήκατε μαζί της προφορικά για να φέρετε την τροπολογία και ενώ έχει την αρμοδιότητα δεν σας δίνει εγγράφως, με σύμφωνη γνώμη, την εγκυρότητα από τη δική της την πλευρά της αρμοδιότητάς της» επισήμανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης σημειώνοντας: «Κάνετε ελεγκτικό μηχανισμό τους καταστηματάρχες; Τους ρωτήσατε καταρχήν αν το θέλουν;».

Παφίλης σε Πλεύρη: Μας δουλεύετε;

Ο βουλευτής της Ν.Δ. Θάνος Πλεύρης ισχυρίστηκε ότι δεν φταίει η κυβέρνηση για την αποτυχία στον εμβολιασμό. «Η κυβέρνηση θα έφταιγε αν δεν είχε διασφαλίσει τα εμβόλια, αν δεν είχε διασφαλίσει το καθεστώς που θα γίνουν τα εμβόλια. Μπορεί η κυβέρνηση, πέρα από την εκστρατεία την οποία θα κάνει να πείσει τον κόσμο, να υποχρεώσει κάποιον;» αναρωτήθηκε και υποστήριξε ότι ο έλεγχος στα καταστήματα θα είναι ίδιος με τον έλεγχο που γίνεται στα αεροδρόμια και τα πλοία.

«Κύριε Πλεύρη, μας δουλεύετε; Θα ζητήσει ένας που είναι πάνω στον άλλον στις ώρες αιχμής σαν τη σαρδέλα πιστοποιητικό εμβολιασμού από τον διπλανό; Γιατί λέτε πράγματα τα οποία είναι εκτός πραγματικότητας;» του απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης.

«Αυτό που νομοθετείτε δεν είναι το αν θα ελέγχεται η ύπαρξη των πιστοποιητικών εμβολιασμού στην είσοδο των καταστημάτων εστίασης, όπως συμβαίνει στα πλοία και στα αεροδρόμια. Θα ελέγχεται η πλαστότητα δημοσίου εγγράφου από τον ιδιοκτήτη του εστιατορίου» τόνισε και ο Γ. Ραγκούσης.

Tags

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close