Σημαντικές

ΠΡΟΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ ΗΜΑΣΤΑΝ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΕΣΠΑ!

Αν πιστέψουμε τα όσα ειπώθηκαν στην προχθεσινή συνάντηση των αυτοδιοικητικών στη Λαμία για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, ο αγώνας τώρα ξεκινά με στόχο την ανατροπή των αρνητικών δεδομένων για την περιοχή της Στερεάς που την κρατά πίσω στις χρηματοδοτήσεις.

Περιφερειάρχης και Δήμαρχοι συμφώνησαν να πιέσουν με κάθε μέσο για να αυξηθεί η πίτα από τα 323 εκ ευρώ στα 450 με 500 εκ ευρώ. Τέλος, αναφέρθηκε στους υψηλούς ρυθμούς απορρόφησης του τρέχοντος προγράμματος (ΕΣΠΑ 2014-2020), τονίζοντας πως τόσο η Περιφέρεια όσο και οι Δήμοι οφείλουν να εντείνουν τις προσπάθειες για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα.
“Αγωνιζόμαστε εδώ και χρόνια να καταστήσουμε τη Στερεά Ελλάδα ισότιμη με τις άλλες Περιφέρειες της χώρας. Πιστεύουμε πως έχει έρθει η στιγμή αυτό να γίνει πραγματικότητα”, δήλωσε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός.

Αντίστοιχα, ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας κ. Νίκος Σουλιώτης τόνισε: “Σε σχέση με το ΕΣΠΑ, η Στερεά Ελλάδα αδικείται συστηματικά εδώ και 14 χρόνια, με αποτέλεσμα να υποχρηματοδοτούμαστε, έχοντας στη διάθεσή μας υποδιπλάσιο Πρόγραμμα σε σχέση με άλλα ΠΕΠ Περιφερειών με παρόμοια χαρακτηριστικά. Γνωρίζουμε ότι η ύπαρξη της άτυπης βιομηχανικής ζώνης στα Οινόφυτα και η εκροή κεφαλαίων προς την Αττική δημιουργούν μια στρεβλή στατιστική εικόνα που επηρεάζει τον κοινοτικό αλγόριθμο κατανομής πόρων. Η αδικία αυτή πρέπει να σταματήσει σήμερα… τώρα. Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Ανάπτυξης έχουν τα εργαλεία για να διορθώσουν τη συγκεκριμένη αδικία και πρέπει να διεκδικήσουμε την εκχώρηση επιπλέον πόρων στο ΠΕΠ της Στερεάς Ελλάδας. Θεωρούμε ότι το ΠΕΠ μας θα πρέπει να έχει προϋπολογισμό τουλάχιστον 500 εκατ. € και θα πιέσουμε γι’ αυτό”.

Ερώτημα: Ποιές εγγυήσεις υπάρχουν σήμερα και τι άλλαξε τα τελευταία χρόνια, για να δικαιολογείται η εκπεφρασμένη αισιοδοξία ότι θα πετύχουμε σήμερα αυτό που δεν καταφέραμε τα προηγούμενα χρόνια;

Θυμίζουμε ότι ο Μπακογιάννης, επί των ημερών του την προηγούμενη 5ετία, είχε κάνει σημαία του την αποκατάσταση της αδικίας του στόχου 2. Έφτασε τη διαπραγμάτευση μέχρι τα κέντρα των αποφάσεων των Βρυξελλών, χωρίς να καταφέρει τίποτα το σπουδαίο. Μόνο κάποιες παρηγορητικές δηλώσεις από ευρωπαίους αξιωματούχους αποσπάσαμε ότι έχουμε δίκιο. Από εκεί και πέρα …μιζέρια !

Προτελευταίοι ημασταν και προτελευταίοι παραμένουμε στην κατανομή των χρημάτων και στο νέο ΕΣΠΑ.

Τρία πράγματα πρέπει να συμβαίνουν. Ή δεν ακούγεται η φωνή μας, ή δεν την παίρνουν σοβαρά υπόψιν αυτοί στους οποίους απευθυνόμαστε ή αυτό που ζητάμε μοιάζει ουτοπικό στην Ευρώπη 27 χωρών με διαφορετικά συμφέροντα και μεγάλες διαφορές.

Χρ. Α

 

http://www.lamiakos-typos.gr

Tags

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close