Στην κατσαρόλα, το φούρνο ή ακόμα και σε σαλάτα, τα όσπρια είναι από τις επιλογές που το ελληνικό τραπέζι τιμά ιδιαίτερα. Συγκεντρώσαμε λοιπόν μερικές από τις πιο νόστιμες συνταγές με ρεβίθια για να τα απολαύσετε όπως εσείς προτιμάτε.
Ρεβίθια με μελιτζάνες μουσακά και κρέμα από κατίκι Δομοκού
Ένας νόστιμος χορτοφαγικός μουσακάς, που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από την κλασική συνταγή με κιμά.

Ρεβίθια με μελιτζάνες μουσακά και κρέμα από κατίκι Δομοκού
Υλικά
-
- 300γρ. ρεβίθια μουσκεμένα σε νερό αποβραδίς
- 1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 300γρ. ντομάτες αποφλοιωμένες, ψιλοκομμένες
- ⅓ φλιτζανιού κρασί λευκό
- 1 κουτ. σούπας κύμινο
- 1 κουτ. σούπας κόλιανδρο τριμμένο
- 2 φύλλα δάφνης
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
Για τις μελιτζάνες
-
- 2 μελιτζάνες μεγάλες (φλάσκες) πλυμένες, κομμένες κατά μήκος σε λεπτές λωρίδες (όπως στο μουσακά)
- ¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο
- 1 κουτ. γλυκού ρίγανη
- ½ κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά (προαιρετικά)
- αλάτι, πιπέρι
- λίγη τριμμένη φρυγανιά για το ταψί
Για την κρέμα
- 300γρ. κατίκι Δομοκού
- ½ φλιτζάνι γιαούρτι στραγγιστό
- 2 αβγά χτυπημένα
- αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Στραγγίζετε και βράζετε τα ρεβίθια σε ένα λίτρο νερό χωρίς αλάτι, για 40 λεπτά περίπου. Τα στραγγίζετε και τα αφήνετε στην άκρη.
Στο μεταξύ σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο στο λάδι μέχρι να μαραθούν, τα σβήνετε με το κρασί και προσθέτετε τις ντομάτες, τα μπαχαρικά, τη δάφνη, αλάτι και πιπέρι. Σιγοβράζετε για 20 λεπτά περίπου. Προσθέτετε τα ρεβίθια και αφήνετε να σιγοβράσουν για 6-8 λεπτά περίπου ή μέχρι να πήξει η σάλτσα. Αφαιρείτε τα φύλλα δάφνης.
Ετοιμάζετε τις μελιτζάνες: ανακατεύετε το λάδι με τη ρίγανη, την πάπρικα, το αλάτι και πιπέρι και αλείφετε με αυτό τις μελιτζάνες από τις δύο πλευρές. Τις στρώνετε σε ταψί σε μια στρώση και τις ψήνετε στο γκριλ του φούρνου στη μεσαία σχάρα μέχρι να ροδίσουν. Τις γυρίζετε και τις ψήνετε και από την άλλη μεριά με τον ίδιο τρόπο.
Απλώνετε τις μισές μελιτζάνες σε λαδωμένο ταψί πασπαλισμένο με λίγη τριμμένη φρυγανιά. Στρώνετε από πάνω όλα τα ρεβίθια ομοιόμορφα και καλύπτετε με τις υπόλοιπες μελιτζάνες.
Χτυπάτε το κατίκι με το γιαούρτι, τα αβγά, αλάτι και πιπέρι και απλώνετε το μίγμα ομοιόμορφα πάνω από τις μελιτζάνες. Αν θέλετε, πασπαλίζετε την επιφάνεια με λίγη πάπρικα.
Ψήνετε το φαγητό στο φούρνο στους 180οC για 30 λεπτά περίπου ή μέχρι να πάρει λίγο χρώμα. Αφήνετε να κρυώσει για 10-15 λεπτά περίπου πριν το κόψετε.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης – Food styling: Αντωνία Κάτη

Χοιρινή πανσέτα με ρεβίθια και μανιτάρια
Εδώ όλη τη δουλειά θα την κάνει η γάστρα για εσάς. Οι χοιρινές πανσέτες με τα όσπρια και μπόλικη μαστοριά κάνουν ένα πιάτο μούρλια!
Υλικά
- 1½ κιλό πανσέτα χοιρινή, χωρίς δέρμα και κόκαλα
- 400γρ. ρεβίθια αποφλοιωμένα
- 80γρ. αφυδατωμένα μανιτάρια porcini
- 2 κρεμμύδια μέτρια, σε ροδέλες
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 2 φύλλα δάφνη
- αλάτι, πιπέρι
- 2 φλιτζάνια καλό κόκκινο κρασί Νάουσας
- 3 κουτ. σούπας ζάχαρη
- ½ φλιτζάνι ξίδι από κόκκινο κρασί
Διαδικασία
Αποβραδίς βάζετε τα ρεβίθια σε κρύο νερό να φουσκώσουν. Το πρωί τα ξεπλένετε και τα σιγοβράζετε σε αρκετό φρέσκο νερό μέχρι να μαλακώσουν. Τα αλατίζετε στο τέλος και τα αφήνετε να κρυώσουν μέσα στο νερό τους. Κατόπιν, τα σουρώνετε και κρατάτε το νερό που έβρασαν. Στο μεταξύ, βάζετε τα αφυδατωμένα μανιτάρια να μουλιάσουν στο κρασί για 20 λεπτά.
Σε ένα μεγάλο πυρίμαχο σκεύος βάζετε το χοιρινό μαζί με τα κρεμμύδια, τα σκόρδα, τα μανιτάρια, τη ζάχαρη και τη δάφνη. Ανακατεύετε το ελαιόλαδο με δύο ποτήρια νερό, το ξίδι και το κρασί των μανιταριών και περιχύνετε το περιεχόμενο της γάστρας. Αλατοπιπερώνετε.
Σκεπάζετε το σκεύος με το καπάκι του ή με αλουμινόχαρτο και ψήνετε το φαγητό σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά. Συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλη 1 ώρα στους 150 βαθμούς. Ξεσκεπάζετε, ελέγχετε τα υγρά και, αν χρειάζεται, προσθέτετε ένα ποτήρι νερό καθώς και τα βρασμένα ρεβίθια. Συνεχίζετε το ψήσιμο για 45 λεπτά ακόμα. Περιχύνετε κάθε τόσο την πανσέτα με τα υγρά του ταψιού και ανακατεύετε τα ρεβίθια με ξύλινη κουτάλα.
Βγάζετε τα ρεβίθια από το σκεύος και συνεχίζετε το ψήσιμο χωρίς αλουμινόχαρτο στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδοκοκκινίσει το κρέας και από τις δύο πλευρές. Το γυρίζετε ενδιάμεσα. Σερβίρετε το φαγητό ζεστό σαν κυρίως πιάτο, συνοδεύοντας με κόκκινο κρασί.
Φωτογραφία: Κων/νος Καφίρης, Food Styling: Αντωνία Κατή
Σιμόνη Καφίρη

Ρεβίθια σαλάτα με ρόκα και τόνο
τρώγεται σαν σαλάτα αλλά και σαν κυρίως πιάτο, το οποίο μπορείτε να φτιάξετε και την τελευταία στιγμή αν φροντίσετε να έχετε βρασμένα ρεβίθια μέσα σε ένα σακκουλάκι στην κατάψυξη.
Υλικά
-
- 300γρ. ρεβίθια που έχετε μουλιάσει όλη νύχτα σε κρύο νερό
- 1 κρεμμύδι ολόκληρο
- 2 κονσέρβες τόνο σε λάδι ή νερό
- 1 ματσάκι ρόκα, χοντροκομμένη
- 1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο
- 1 πιπεριά κόκκινη, κομμένη σε ψιλές ροδέλες
- 2 ντομάτες ώριμες, κομμένες σε κυβάκια
- 7 κλωναράκια μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- αλάτι
για τη σος
- 1/2 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
- χυμό από 1 λεμόνι
- μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο
- μια γερή πρέζα κύμινο
- 2 σκελίδες σκόρδο
- αλάτι
Διαδικασία
Βράζετε τα ρεβίθια σε άφθονο αλατισμένο νερό με το ολόκληρο κρεμμύδι, μέχρι να μαλακώσουν, αλλά χωρίς να λιώσουν. Τα στραγγίζετε και πετάτε το κρεμμύδι.
Ανακατεύετε όλα τα υλικά της σαλάτας σε ένα μπολ και αλατίζετε ανάλογα.
Χτυπάτε στο μπλέντερ όλα τα υλικά της σος, μέχρι να πάρετε ένα ομοιογενές και λείο μίγμα.
Περιχύνετε τη σαλάτα σας με τη σος που ετοιμάσατε και ανακατεύετε να πάει παντού. Σερβίρετε αμέσως.
Φωτογραφία-Food Styling: Αντωνία Κατή
Tips
Αντί για μαϊντανό μπορείτε να βάλετε φρέσκο δυόσμο.
Αν θέλετε να κερδίσετε χρόνο, μπορείτε να βράσετε μια μεγάλη ποσότητα και τη μοιράσετε σε σακουλάκια.