Κουνουπίδι ψητό με λεμόνι, κάπαρη και ελιές
Για 6 άτομα
- 1 μεγάλο κουνουπίδι, ξεχωρισμένο σε μπουκετάκια, μέγεθος δαμάσκηνου
- χοντρό αλάτι και πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 2 φλιτζ. ελαιόλαδο
- ξύσμα από 2 λεμόνια
- 3 σκελίδες σκόρδο καθαρισμένες
- 2 κουτ. σούπας θυμάρι φρέσκο ή 2 κουτ. γλυκού ξερό
- 2 κουτ. σούπας κάπαρη στην άλμη, ξεπλυμένη και στεγνωμένη σε χάρτινη πετσέτα
- ¼ φλιτζ. ελιές Καλαμών με βγαλμένο το κουκούτσι
- λάδι με άρωμα λεμόνι ή φρεσκοστυμμένο χυμό λεμόνι
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.
Σε μεγάλο μπολ βάλτε αλάτι και πιπέρι στο κουνουπίδι και ανακατέψτε με τα χέρια να πάει παντού.
Προσθέστε το 1/3 φλιτζ. ελαιόλαδο πάνω στο κουνουπίδι και ανακατέψτε πάλι να αλειφτεί καλά.
Απλώστε σε λαδόχαρτο και ψήστε μέχρι να ροδίσει και να μαλακώσει, 30-35 λεπτά.
Στα μισά του ψησίματος γυρίστε το χαρτί τα πίσω μπρος.

Βγάλτε το ψημένο κουνουπίδι από τον φούρνο και αφήστε το να κρυώσει.
Ενώ το κουνουπίδι ψήνεται, σε μικρή κατσαρόλα αναμείξτε το ξύσμα λεμόνι, το σκόρδο, το θυμάρι και 1 φλιτζ. Ελαιόλαδο και βάλτε σε χαμηλή φωτιά μόλις να αρχίσει να παίρνει βράση, 20 λεπτά περίπου, μέχρι το σκόρδο να μαλακώσει.
Βγάλτε από τη φωτιά και αφήστε το λάδι να κρυώσει λίγο. Μπορείτε να το ετοιμάσετε και την προηγουμένη και να το αφήσετε στην κατσαρόλα όλη τη νύχτα. Βάλτε το σε μπλέντερ να πολτοποιηθεί.

Μεταφέρετε το κουνουπίδι σε μεγάλη πιατέλα σερβιρίσματος.
Περιχύστε με το ½ από το μείγμα λάδι-σκόρδο και ανακατέψτε, κατά προτίμηση με το χέρι να αλειφτεί καλά (το υπόλοιπο σκορδόλαδο φυλάξτε το για άλλη χρήση – είναι υπέροχο σε πατατοσαλάτες και βραστό ή ψητό ψάρι).

Με το κουτάλι πασπαλίστε από πάνω το κουνουπίδι με κάπαρη και ελιές και ανακατέψτε ξανά. Δοκιμάστε και διορθώστε τη γεύση. Πριν από το σερβίρισμα περιχύστε με χυμό λεμόνι, όσο θέλετε.
Ψητό κουνουπίδι στο φούρνο και φάε όσο θες!
Ακόμα κι εσύ που δεν το αγαπάς το κουνουπίδι, θα το απολαύσεις

Να η εύκολη συνταγή για να φας το πιο οικονομικό superfood.
- Προθέρμανε το φούρνο στους 220οC.
- Κόψε 1 μικρό κουνουπίδι σε κομμάτια των 2-2,5 εκ.
- Περίχυσε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο σε ταψί σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο.
- Τοποθέτησε το κουνουπίδι σε μονό στρώμα και ψήσ’ το για 10 λεπτά.
- Βγάλε το ταψί από το φούρνο και γύρισε το κουνουπίδι από την άλλη. Ψήσ’ το για άλλα 5 λεπτά.
- Πασπάλισε με αλάτι και περίχυσε με ξίδι μπαλσάμικο.
- Μερίδες: 4. (Μπορείς να πασπαλίσεις και με λίγο τυρί τριμμένο ή να το αναμίξεις με γλυκοπατάτες).
Θρεπτική αξία ανά μερίδα (2 φλιτζάνια): 82 θερμίδες, 4 γραμμ. λιπαρά, <1 γραμμ. κεκορεσμένα λιπαρά, 11 γραμμ. υδατάνθρακες, 4 γραμμ. πρωτεΐνες,
Μπρόκολο ογκρατέν διαίτης
Διάβασα πολλές και πήρα διάφορα… αντικατέστησα υλικά που παχαίνουν με υλικά που είτε είναι ελαφρά είτε πιο υγιεινά και βγήκε πολύ νόστιμο!!!
Λίγα μυστικά ακόμα
Το μέτρησα και είναι 210 θερμίδες η μερίδα…το πλεονέκτημα του ουσιαστικά είναι που δεν έχει καθόλου λιπαρά και το βούτυρο και το αλεύρι που αφομοιώνετε από τον οργανισμό πιο καλά από ότι το φυτικό βούτυρο και το λευκό αλεύρι. Λόγω δίαιτας θα σας πρήξω λίγο με τις διαιτητικές συνταγές αλλά εάν είμαι κουραστική να μου το πείτε δεν θα παρεξηγηθώ …)
Υλικά
-
1 μπουκέτο μπρόκολο (βρασμένο)
-
5 φέτες γαλοπούλα
-
5 κουταλιές τριμμένο milner
-
3 κούπες γάλα φρέσκο
-
6 κουταλιές αλεύρι ολικής άλεσης
-
2 κουταλιές φρέσκο βούτυρο
-
αλάτι – πιπέρι – μοσχοκάρυδο
-
τριμμένη φρυγανιά
-
Εκτέλεση
-
Σουρώνουμε καλά το μπρόκολο και το κόβουμε σε μπουκετάκια μικρά και το στρώνουμε στο πυρέξ που έχουμε βουτυρώσει και περάσει με φρυγανιά τριμμένη.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα με 1 κουταλιά βούτυρο λίγο αλάτι και μοσχοκάρυδο(τύπου μπεσαμέλ).Κρατάμε λίγο κρύο γάλα και εκεί λιώνουμε το αλεύρι. Όταν πλέον είναι ζεστό το γάλα παίρνουμε με την κουτάλα ζεστό και το ρίχνουμε στο κρύο γάλα με το αλεύρι για να φέρουμε την ίδια θερμοκρασία χωρίς να σβολιάσει. Όταν πλέον το αλεύρι είναι ζεστό ρίχνουμε το μίγμα στη κατσαρόλα ανακατεύοντας συνεχώς.Και έχουμε μια υγιεινή μπεσαμέλ.
Κόβουμε κύβους την γαλοπούλα και την ρίχνουμε πάνω από το στρωμένο μπρόκολο. Μετά ρίχνουμε και τα 3/4 του milner.
Από πάνω ρίχνουμε την μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί.
Ψήνουμε στου 180 για περίπου μισή ώρα μέχρι να κάνει κόκκινη κρούστα.
-
bostanistas.gr