Εσείς ξεκινάτε τη μέρα σας με καφέ, με τσάι, με χυμό ή με γάλα;
Το ρόφημα που θα επιλέξετε για το πρωινό σας γεύμα μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα του σακχάρου καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και αυτό παίζει σημαντικότατο ρόλο στην πρόληψη αλλά και τη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2.
Σύμφωνα με μια νέα καναδική επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Dairy Science, όταν ο στόχος είναι ο καλύτερος δυνατός έλεγχος των επιπέδων του σακχάρου, ιδανική επιλογή για το πρωινό αποτελεί το γάλα!
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Γκελφ και το Πανεπιστήμιο του Τορόντο, η κατανάλωση γάλακτος στο πρωινό οδηγεί σε μικρότερη συγκέντρωση σακχάρου στο αίμα μετά το γεύμα σε σύγκριση με το νερό, ενώ και η πρόσληψη μεγάλης ποσότητας πρωτεϊνών από το γάλα οδηγεί σε χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μεταγευματικά συγκριτικά με την πρόσληψη μέτριας ποσότητας πρωτεϊνών. Επίσης, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας πρωτεϊνών το πρωί συμβάλλει και στον καλύτερο έλεγχο της όρεξης κατά το μεσημεριανό γεύμα.
«Τα μεταβολικά νοσήματα παρουσιάζουν αύξηση παγκοσμίως, με τον διαβήτη τύπου 2 και την παχυσαρκία να αποτελούν αιτία ανησυχίας για την ανθρώπινη υγεία» αναφέρουν οι ερευνητές. «Έτσι, υπάρχει ανάγκη να αναπτύξουμε διατροφικές στρατηγικές για τη μείωση του κινδύνου και τη διαχείριση της παχυσαρκίας και του διαβήτη ώστε να ενθαρρύνουμε τους καταναλωτές να βελτιώσουν την υγεία τους» προσθέτουν.
Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση του γάλακτος συγκριτικά με αυτή του νερού στα επίπεδα του σακχάρου, όταν καταναλώνονται το πρωί σε συνδυασμό με δημητριακά πλούσια σε υδατάνθρακες. Σε δεύτερη φάση, οι ερευνητές συνέκριναν τις επιδράσεις στο σάκχαρο του αίματος ανάλογα με την ποσότητα πρωτεΐνης ορού γάλακτος που περιλαμβάνει το πρωινό γεύμα. Το γάλα συγκριτικά με το νερό και η μεγάλη πρόσληψη πρωτεΐνης ορού γάλακτος συγκριτικά με μια μέτρια πρόσληψη φάνηκε να οδηγούν σε καλύτερες εκβάσεις στα επίπεδα του σακχάρου και στο αίσθημα κορεσμού στο πρωινό και στο μεσημεριανό γεύμα, καθώς και στην ποσότητα φαγητού που κατανάλωσαν οι συμμετέχοντες στο μεσημεριανό τους, αναφέρει η μελέτη.
Όπως εξηγούν οι ερευνητές, κατά τη διαδικασία διάσπασης των πρωτεϊνών του ορού και της πρωτεΐνης καζεΐνης του γάλακτος απελευθερώνονται στο γαστρεντερικό ορμόνες που επιβραδύνουν την πέψη, αποτρέποντας την απότομη αύξηση των επιπέδων του σακχάρου και ταυτόχρονα εντείνοντας το αίσθημα του κορεσμού.
«Η μελέτη επιβεβαιώνει πως το γάλα είναι απαραίτητο συστατικό του πρωινού, καθώς επιβραδύνει την πέψη ώστε να διατηρηθούν σταθερά τα επίπεδα του σακχάρου. Οι διατροφολόγοι πάντοτε υπογράμμιζαν τη σημασία ενός υγιεινού πρωινού και η μελέτη ενθαρρύνει τους καταναλωτές να περιλαμβάνουν στο πρώτο γεύμα της ημέρας τους το γάλα» καταλήγουν οι ερευνητές.
Ρύθμιση σακχάρου: Οι 5 κανόνες που πρέπει να τηρείτε
Η αποτελεσματική ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα είναι το «κλειδί» για την πρόληψη του διαβήτη.
Επίσης, αποφεύγοντας τις απότομες αυξομειώσεις του σακχάρου μέσα στην ημέρα θα έχετε σταθερά επίπεδα ενέργειας και καλύτερη διάθεση!
Τιμές σακχάρου
Οι τιμές σακχάρου που θα δείτε στους παρακάτω πίνακες βασίζονται στις κατευθυντήριες οδηγίες του βρετανικού Ινστιτούτου για την Κλινική Αριστεία (NICE).
Όρια-στόχος
Ομάδα
πληθυσμού |
Το πρωί | Πριν το γεύμα | Τουλάχιστον
90 λεπτά μετά το γεύμα |
Μη διαβητικοί | 4 έως 5,9 mmol/L | Κάτω από 7,8 mmol/L | |
Άτομα με διαβήτη τύπου 2 | 4 έως 7 mmol/L | Κάτω από 8,5 mmol/L | |
Άτομα με διαβήτη τύπου 1 | 5 έως 7 mmol/L | 4 έως 7 mmol/L | 5 έως 9 mmol/L |
Παιδιά με διαβήτη τύπου 1 | 4 έως 7 mmol/L | 4 έως 7 mmol/L | 5 έως 9 mmol/L |
Όρια για τη διάγνωση του προδιαβήτη και του διαβήτη
Γλυκόζη πλάσματος | Φυσιολογική | Προδιαβήτης | Διαβήτης |
Τυχαία μέτρηση | Κάτω από 11,1mmol/l Κάτω από 200 mg/dl |
– | 11,1 mmol/l και άνω 200 mg/dl και άνω |
Πριν το γεύμα | Κάτω από 6,1 mmol/l Κάτω από 108 mg/dl |
6,1 έως 6.9mmol/l 108 έως 125 mg/dl |
7 mmol/l και άνω 126 mg/dl και άνω |
2 ώρες
μετά το γεύμα |
Κάτω από 7,8 mmol/l Κάτω από 140 mg/dl |
7,8 έως 11 mmol/l 140 έως 199 mg/dl |
11,1 mmol/l και άνω 200 mg/dl και άνω |
Ρύθμιση σακχάρου
Ακολουθώντας μερικές απλές στρατηγικές που σχετίζονται με τη διατροφή, τη σωματική άσκηση και άλλες παραμέτρους του τρόπου ζωής σας, θα καταφέρετε να ρυθμίσετε επαρκώς το σάκχαρό σας και να αποφύγετε επικίνδυνες επιπλοκές.
Πατήστε επάνω στις φωτογραφίες της παρακάτω gallery για να δείτε ποιοι είναι οι 5 βασικοί κανόνες που πρέπει να τηρείτε.
Πηγή: diabetes.co.uk / Reader’s Digest
Το βότανο που ρίχνει το σάκχαρο και διευκολύνει τον μεταβολισμό των υδατανθράκων
Συμβάλλει τόσο στην πρόληψη όσο και στην αντιμετώπιση του διαβήτη!
Ο διαβήτης εξελίσσεται σε «πανδημία» τις τελευταίες δεκαετίες, με τους πάσχοντες να υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 420 εκατομμύρια παγκοσμίως, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
Ο διαβήτης, μια χρόνια πάθηση που χαρακτηρίζεται από την αδυναμία του οργανισμού να ρυθμίσει τα επίπεδα του σακχάρου του αίματος, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές –κυρίως στο νευρικό σύστημα και στα αιμοφόρα αγγεία– αν δεν τεθεί υπό έλεγχο. Αναγνωρίζεται ως βασική αιτία της τύφλωσης, της νεφρικής ανεπάρκειας, του εμφράγματος, του εγκεφαλικού και του ακρωτηριασμού των κάτω άκρων και ο ΠΟΥ προβλέπει πως έως το 2030 θα αποτελεί την έβδομη κυριότερη αιτία θανάτου στον κόσμο.
Στο πλαίσιο της πρόληψης αλλά και της διαχείρισης του διαβήτη οι ειδικοί συνιστούν μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, τακτική σωματική άσκηση, τήρηση της φαρμακευτικής αγωγής αλλά και στενή παρακολούθηση από τον θεράποντα ιατρό.
Σύμφωνα με τον Ρίτσαρντ Μπλάκμπερν, καθηγητή στο βρετανικό Πανεπιστήμιο του Λιντς, ιδιαίτερη αξία για όσους πάσχουν από διαβήτη αλλά και για όσους προσπαθούν να ρυθμίσουν το σάκχαρό τους έχουν φυσικές λύσεις όπως το αφέψημα χαμομηλιού.
Ο Μπλάκμπερν, ο οποίος μελετά εδώ και χρόνια τις ιδιότητες του χαμομηλιού, συνεργάστηκε με ομάδα επιστημόνων ώστε να εξετάσει την επίδρασή του στην πέψη και στον μεταβολισμό.
Οι σχετικές αναλύσεις υπέδειξαν πως τα ίδια συστατικά που δίνουν στο «ταπεινό» χαμομηλάκι το χρώμα του συμβάλλουν στην πέψη και την απορρόφηση των υδατανθράκων. Η επίδρασή του αυτή μπορεί να αξιοποιηθεί για την καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος.
«Με απλά λόγια, η κατανάλωση αφεψήματος χαμομηλιού μπορεί να αποδειχτεί βοηθητική στον έλεγχο ή και στην πρόληψη του διαβήτη» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μπλάκμπερν.
Το χαμομήλι είναι ευρύτερα γνωστό για τη χαλαρωτική και καταπραϋντική του δράση, γι’ αυτό και θεωρείται ιδανικό ρόφημα πριν τον ύπνο. Πολλές από τις ποικιλίες του και ιδιαίτερα το άγριο (Matricaria chamomilla) είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές στη ρύθμιση του σακχάρου, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε πέρυσι στην επιθεώρηση Molecular Nutrition & Food Research.
Η θετική επίδραση του χαμομηλιού στον μεταβολισμό των υδατανθράκων και τα επίπεδα του σακχάρου αποδίδεται σε δύο χρωστικές (apigenin-7-O-glucoside, apigenin), οι οποίες δίνουν στο άνθος το ιδιαίτερο κίτρινο χρώμα του. Συνδυαστικά με δύο πολυφαινόλες του χαμομηλιού (Z & E−2-hydroxy-4-methoxycinnamic acid glucoside), οι δύο χρωστικές ρυθμίζουν την πέψη και την απορρόφηση των υδατανθράκων στον οργανισμό.
Πηγή: The Conversation