Συνταγές & Άλλα

Σαλάχι με σκορδαλιά και παντζαροσαλάτα

 

ΔΕΙΤΕ  ΠΩΣ  ΤΟ ΚΑΘΑΡΙΖΟΥΜΕ

Σαλάχι με σκορδαλιά


1 κιλό σαλάχι (αν φτερό είναι πολύ μεγάλο το κόβουμε σε φέτες)
Λάδι για το τηγάνισμα
αλάτι, πιπέρι
αλεύρι (η κουρκούτι) για το πανάρισμα
σκορδαλιά
Αγοράζουμε το σαλάχι από το ψαράδικο. Πλένουμε πολύ καλά τα φτερά, τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε να στραγγίσουν. Βουτάμε κάθε φέτα σ’ ένα πηχτό κουρκούτι (με αλεύρι, 1  κουταλιά της σούπας κορν-φλαουερ λίγο νερό  ή μπύρα και λίγο μπαίκιν) η στο αλεύρι και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι.
Σερβίρουμε με παντζάρια σαλάτα και σκορδαλιά.
*Αντί για κουρκούτι αλευριού, μπορούμε να πανάρουμε τα κομμάτια του ψαριού, βουτώντας τα σε χτυπημένο αυγό και τυλίγοντάς τα με τριμμένη γαλέτα.
* Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να παρασκευάσουμε, αντί για σαλάχι, γαλέο.

Εύκολη σκορδαλιά με ψωμί

 Ενώ είναι πεντανόστιμο φαγητό και ο συνδυασμός των γεύσεων είναι εξαιρετικός, μπορεί να το αποφεύγετε επειδή το σκόρδο σε συνδυασμό με το τηγανιτό λάδι μπορεί να είναι βαρύ για το στομάχι. Γι’ αυτό δείτε πώς μπορείτε να φτιάξετε μία ελαφριά σκορδαλιά με ψωμί πανεύκολα και γρήγορα.  

Υλικά:

  • 1/2 κ. ψωμί χωρίς την κόρα (σταρένιο και μπαγιάτικο)
  • 6-8 σκ. σκόρδο καθαρισμένες (ανάλογα με την προτίμηση στη γεύση)
  • 1 φλιτ. ελαιόλαδο με απαλή γεύση
  • 3-4 κ.σ. ξίδι
  • Αλάτι &πιπέρι

Διαδικασία:
Μουλιάζετε το ψωμί σε νερό για λίγη ώρα και όταν μαλακώσει το βάζετε στο μπλέντερ μαζί με το σκόρδο και τα χτυπάτε. Σταδιακά ρίχνετε το ξύδι και το ελαιόλαδο και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να πολτοποιηθούν όλα μαζί. Αλατοπιπερώνετε και δοκιμάζετε που και που για να δείτε αν χρειάζεται κάτι ακόμα.

ΚΑΙ  ΨΗΤΟ

Διαδικασία συνταγής

Στη σχάρα του φούρνου:

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο ώστε να ζεσταθεί η σχάρα καλά στους 200οC. Λαδώνουμε τη σχάρα αμέσως πριν βάλουμε επάνω τα σελάχια.
  2. Πλένουμε τις φέτες ψαριού, τις καρυκεύουμε και τις λαδώνουμε καλά.
  3. Ψήνουμε για περίπου 7 λεπτά από κάθε πλευρά.

Στα κάρβουνα:

  1. Αφήνουμε τη σχάρα να ζεσταθεί καλά. Λαδώνουμε τη σχάρα αμέσως πριν βάλουμε επάνω τις φέτες.
  2. Πλένουμε τις φέτες ψαριού, τις καρυκεύουμε και τις λαδώνουμε καλά.
  3. Ψήνουμε για περίπου 5-6 λεπτά από κάθε πλευρά.

Σερβίρουμε με λαδολέμονο στο οποίο έχουμε προσθέσει 1 κ.γ. μουστάρδα και λίγη κάπαρη.

Κι επειδή για συνοδεία στα τηγανητά ψάρια διαλέξαμε τα παντζάρια, αλλά η προετοιμασία των υπολοίπων ήθελε το χρόνο της, η σημερινή εκδοχή της παντζαροσαλάτας είναι η απλούστερη που υπάρχει!

Υλικά:

1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό (ακόμη και 2% κάνει)

1 κεσεδάκι παντζάρια βρασμένα και κομμένα σε μικρά κυβάκια

1-2 σκελίδες σκόρδο

3 κουταλιές της σούπας λάδι

2 κουταλιές της σούπας ξύδι

Λίγο αλάτι

3-4 κουταλιές καρύδια κομμένα σε μικρά κομματάκια ή κοπανισμένα

Επί το έργον:

Τώρα και σε video

Αδειάζουμε σε ένα μπολ το γιαούρτι.

Πατάμε με τη λάμα του μαχαιριού το σκόρδο να ανοίξει το φλούδι του αλλά δεν το καθαρίζουμε, και το βάζουμε στο γιαούρτι.

Προσθέτουμε το αλάτι, το λάδι και το ξύδι και τα ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε τα κυβάκια των παντζαριών και τα καρύδια και ανακατεύουμε.

Διορθώνουμε αν χρειάζεται το αλάτι και το ξύδι μετά από δοκιμή.

Αφήνουμε για μια ώρα στο ψυγείο να αναμειχθούν τα αρώματα και οι γεύσεις.

Όταν θέλουμε να τη σερβίρουμε, βγάζουμε τη σκελίδα του σκόρδου, τη βάζουμε σε μπολάκι σερβιρίσματος  και αν θέλουμε την πασπαλίζουμε με λίγο ακόμη καρύδι.

Ταιριάζει με τηγανητό ψάρι, τηγανητά ή ψητά λαχανικά , με παντός είδους ψητά κρέατα  αλλά και με σκέτο φρέσκο ψωμάκι.

https://www.cretangastronomy.gr
http://meletw-syntages.blogspot.com-https://www.cooklos.gr
Tags

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button
Close