
Σαλάτα ταμπουλέ με κινόα, μήλα και καρύδια
Ανδρέας Λαγός
Δροσερή και χορταστική σαλάτα που συνδυάζει την υπερτροφή κινόα με γευστικά μήλα και πολλά μυρωδικά. Είναι κατάλληλη για όσους προσέχουν την χοληστερίνη τους, αλλά και για όσους απλά αναζητούν ένα ελαφρύ γεύμα.
Υλικά
- 300γρ. κινόα βρασμένη
- 2 μήλα κόκκινα με τη φλούδα, κομμένα σε μικρούς κύβους και περασμένα με λίγο λεμόνι
- 2 αγγουράκια μικρά, κομμένα σε μικρούς κύβους
- 2 κρεμμύδια φρέσκα, κομμένα σε λεπτές λοξές φέτες
- ¼ ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
- ¼ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- ¼ ματσάκι κόλιανδρο ψιλοκομμένο
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- 150γρ. καρύδια σπασμένα με το χέρι σε χοντρά κομμάτια
- 3 κουτ. σούπας ξίδι παλαιωμένο
- 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- ροζ πιπέρι χοντροαλεσμένο, για το σερβίρισμα
- αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Βάζετε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ, τα ανακατεύετε και αφήνετε τη σαλάτα στο ψυγείο για 30 λεπτά, για να ενωθούν όλα τα αρώματα. Σερβίρετε τη σαλάτα πασπαλισμένη με ροζ πιπέρι.
Tips
Αντί για κινόα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πλιγούρι ή φακές.
Tο ξίδι μπορεί να αντικατασταθεί με χυμό λεμονιού.

Σαλάτα με τριλογία φασολιών και κοφτό μακαρονάκι
Σιμόνη Καφίρη
Η σαλάτα αυτή θα μπορούσε να είναι το κυρίως πιάτο σε ένα γεύμα, κατά τη διάρκεια νηστείας. Θα μπορούσε ακόμα, με μικρές προσθαφαιρέσεις, να πάρει μέρος στην ποικιλία ενός γιορτινού μπουφέ. Είναι τελικά μια πολύχρωμη σαλάτα για όλες τις μέρες και τις εποχές, με ποικιλία υλικών και πολλά θρεπτικά συστατικά.
Υλικά
-
- 200γρ. φασόλια άσπρα, μέτρια, βρασμένα
- 200γρ. φασόλια μαυρομάτικα, βρασμένα
- 1 κονσέρβα φασόλια κόκκινα (κίντνεϊ)
- 1½ φλιτζάνι μακαρονάκι κοφτό, βρασμένο
- 200γρ. στρογγυλά φασολάκια κατεψυγμένα, βρασμένα
- 1 κρεμμύδι μεγάλο, σε ροδέλες
- 3 σκελίδες σκόρδο, σε ροδέλες
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 φλιτζάνι καλαμπόκι βρασμένο
- 3-4 κουτ. σούπας κάππαρη
- 1½ φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- ½ φλιτζάνι ελιές Καλαμών, χωρίς κουκούτσι
- 6-8 ντοματίνια κομμένα στη μέση
Για το dressing
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1/3 φλιτζανιού ξίδι απλό ή βαλσαμικό λευκό
- 2 κουτ. σούπας μέλι
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαραθούν ελαφρά, χωρίς να καούν. Τα αφήνετε να κρυώσουν.
Ανακατεύετε σε μεγάλο μπολ τα άσπρα και τα μαυρομάτικα φασόλια, μαζί με τα κόκκινα φασόλια της κονσέρβας, αφού πρώτα τα σουρώσετε και ξεπλύνετε τα πολλά νερά. Προσθέτετε το κοφτό μακαρονάκι, το καλαμπόκι, την κάππαρη, τις ελιές, τον μαϊντανό, τα πράσινα φασολάκια κομμένα σε κομμάτια 3εκ., το κρεμμύδι και το σκόρδο Ανακατεύετε ελαφρά τη σαλάτα.
Ετοιμάζετε το dressing: Σε βαζάκι με καπάκι ρίχνετε όλα τα υλικά, κλείνετε και το ανακινείτε ώστε να ανακατευτούν καλά και το μίγμα να γίνει ομοιογενές. Για να γίνει το μέλι πιο ρευστό και να ανακατευτεί καλά με το λαδόξιδο, το ζεσταίνετε ελαφρά.
Περιχύνετε τη σαλάτα με το dressing, την ανακατεύετε και την αφήνετε εκτός ψυγείου για μισή ώρα τουλάχιστον πριν την καταναλώσετε. Προσθέτετε τα ντοματίνια την τελευταία στιγμή και σερβίρετε.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος – Food styling: Tina Webb
Tips
Μπορείτε να προσθέσετε το κρεμμύδι και το σκόρδο ωμά, χωρίς να τα σοτάρετε στο ελαιόλαδο.
Μπορείτε να αφαιρέσετε τα ζυμαρικά, να προσθέσετε λιαστές ντομάτες ή κουκουνάρια καβουρδισμένα, τόνο στραγγισμένο ή ψητές γαρίδες.
https://www.olivemagazine.gr