Με μια απλή συνταγή φτιάχνουμε πολύ εύκολα μια αραβική σαλάτα ταμπουλέ με πλιγούρι, πολύ νόστιμη και αρωματική.
Υλικά
- 1 ποτήρι πλιγούρι
- 1 μεγάλη ντομάτα-ή μερικά ντοματίνια (10)
- 1 αγγούρι
- 1 μικρή πιπεριά
- 1 μεγάλο κρεμμύδι-2 με 3 κρεμμυδάκια φρέσκα
- 1 ματσάκι μαϊντανό
- ½ φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
- χυμό από 1 λεμόνι
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε νερό. (να μην βράσει, να ζεσταθεί λίγο)
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το πλιγούρι και το αφήνουμε να μουλιάσει για 1 ώρα.
- Ψιλοκόβουμε τη ντομάτα, το αγγούρι, την πιπεριά, τα κρεμμύδια και τον μαϊντανό και τα βάζουμε σε ένα μπολ.
- Προσθέτουμε το πλιγούρι και ανακατεύουμε.
- Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε το λάδι, το λεμόνι, αλάτι και πιπέρι, τα ανακατεύουμε και περιχύνουμε τη σαλάτα.
- Αφήνουμε την σαλάτα στην άκρη για λίγη ώρα πριν τη σερβίρουμε.
ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ
Υλικά συνταγής
- πλιγούρι: 1 φλιτζάνι
- ντομάτες: 2 ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κύβους
- κρεμμύδια: 2 μέτρια, ψιλοκομμένα
- πιπεριά: 1 πράσινη, κομμένη σε κύβους
- μαϊντανός: 1/2 ματσάκι ψιλοκομμένος
- ελαιόλαδο: 1/3 φλιτζανιού
- μουστάρδα: 1/4 κουταλάκι του γλυκού
- ξίδι: 2 κουταλιές της σούπας
- αλάτι: λίγο
- πιπέρι: φρεσκοτριμμένο
- ελιές: 10 χωρίς κουκούτσι, σε ροδέλες
- αραβικές πίτες: 2 κομμένες σε τριγωνάκια
Εκτέλεση συνταγής
- Βάζετε το πλιγούρι σε μπολ με ζεστό νερό και το αφήνετε ένα βράδυ για να φουσκώσει. Την επομένη το σουρώνετε και το αφήνετε να στραγγίσει. Βάζετε το πλιγούρι σε σαλατιέρα, προσθέτετε τις ντομάτες, την πιπεριά, τα κρεμμύδια και το μαϊντανό. Ανακατεύετε τα λαχανικά με το πλιγούρι προσεκτικά για να μη λιώσουν.
- Χτυπάτε το λάδι με τη μουστάρδα και το ξίδι, προσθέτετε λίγο αλατοπίπερο, περιχύνετε τη σαλάτα και ανακατεύετε καλά. Σερβίρετε τη σαλάτα, αφού τη γαρνίρετε με τις ελιές και τριγωνάκια αραβικής πίτας.
Συμβουλή
Στη σαλάτα αυτή εκτός από το μαϊντανό ταιριάζει πολύ ωραία και ο βασιλικός. Μπορείτε λοιπόν να τον αντικαταστήσετε και να προσθέσετε και σκόρδο ψιλοκομμένο.
Σούπερ Χριστουγεννιάτικη σαλάτα με πλιγούρι, κάστανα & ρόδι για το γιορτινό τραπέζι
Συστατικά
- 2 κλ. φρέσκο κρεμμυδάκι, σε φέτες
- 8 κ.σ. ελαιόλαδο
- 200 γρ. πλιγούρι
- 1/2 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 3 κ.σ. κουκουνάρι
- 40-50 γρ. φέτα
- 150 γρ. κάστανα, βρασμένα και κομμένα σε μικρά κομμάτια
- 1 ρόδι, τους σπόρους
- δυόσμο, ψιλοκομμένο
- ρίγανη, ψιλοκομμένη
- 1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 1 κύβο κότας
- 200 ml νερό
- 1 κ.σ. βούτυρο
- αλάτι
- πιπέρι
- ξύσμα, από 1 λεμόνι
- χυμό, από 1 λεμόνι (προαιρετικά)
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Βάζουμε ένα τηγάνι (γουόκ) σε υψηλή φωτιά.
- Ρίχνουμε ελαιόλαδο (75 ml) μέχρι να καλυφθεί ο πάτος και στη συνέχεια το πλιγούρι.
- Σοτάρουμε για 4-6 λεπτά και ανακατεύουμε συνέχεια με μια κουτάλα, μέχρι να ξανθύνει το πλιγούρι. Προσέχουμε να μην καεί.
- Με το που πάρει χρώμα το πλιγούρι μας, αφαιρούμε από τη φωτιά και ρίχνουμε 1 κ.σ. βούτυρο (προαιρετικά). Ανακατεύουμε συνεχώς με την κουτάλα μας μέχρι να λιώσει το βούτυρο.
- Ρίχνουμε 1 ζωμό κοτόπουλο και το νερό και βάζουμε το τηγάνι και πάλι στη φωτιά. Διαλύουμε το ζωμό και περιμένουμε να πάρει μια καλή βράση το νερό και αφαιρούμε γρήγορα από τη φωτιά.
- Κλείνουμε γρήγορα το τηγάνι με μια μεμβράνη ή ένα καπάκι για να κρατήσουμε τη θερμοκρασία και αφήνουμε για 10 λεπτά στην άκρη να τραβήξει όλη την υγρασία το πλιγούρι.
- Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά χωρίς καθόλου λάδι, ρίχνουμε τα κάστανα μέχρι να πάρουν μια ωραία κρούστα. Αφαιρούμε τα κάστανα και ρίχνουμε στο τηγάνι τα κουκουνάρια και αμέσως αφαιρούμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε.
- Κόβουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι σε λεπτές φετούλες και το ρίχνουμε σε ένα μπολ με ½ ψιλοκομμένη σκελίδα σκόρδο, ½ ψιλοκομμένο μάτσο μαϊντανό μαζί με τα κοτσάνια του και τα ψιλοκομμένα φρέσκα μυρωδικά (δυόσμο, ρίγανη).
- Προσθέτουμε τα κάστανα και το κουκουνάρι και ανακατεύουμε.
- Τέλος, ρίχνουμε και το πλιγούρι, το ρόδι, το ξύσμα (και το χυμό) από 1 λεμόνι και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.
- Τέλος, τρίβουμε φέτα από πάνω, πιπέρι και φρέσκο ελαιόλαδο.
WHO IS WHO
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.
Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.
*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο Made in Greece στις 17 Δεκεμβρίου
:aples.gr-akispetretzikis.com