Υλικά για 15 κεφτεδάκια φακής:
125 γρ. ξερή φακή
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 φύλλο δάφνης
1 κλαδάκι δενδρολίβανο
3/4 κούπας ξερά ψίχουλα ψωμιού (panko) ή τριμμένη φρυγανιά
4 κ.σ. νιφάδες βρώμης + 100 ml νερό
1 κ.γ. κύμινο σε σκόνη
1 κ.γ. γλυκιά πάπρικα
1 κ.γ. ορυκτό ροζ αλάτι ή θαλασσινό
1/2 κ.γ. σκόνη σκόρδου
1 πρέζα καυτερή πάπρικα (προαιρετικά, μόνο εάν σας αρέσουν τα καυτερά)
1 κ.γ. μείγμα μπαχαρικών για μπιφτέκια (προαιρετικά)
1 ματσάκι φρέσκο δυόσμο (προαιρετικά)
Ενυδατώνουμε τις φακές σε άφθονο νερό από το προηγούμενο βράδυ.
Τις βράζουμε σε φρέσκο νερό μαζί με τη δάφνη το δενδρολίβανο και το κρεμμύδι για 15 λεπτά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Τις στραγγίζουμε και κρατάμε 100 ml νερό στο οποίο προσθέτουμε τη βρώμη, ρίχνουμε τη βρώμη μαζί με τις φακές σε μια μεγάλη γαβάθα.
Τις λιώνουμε με έναν πολτοποιητή για πουρέ ή σε ένα μούλτι.
Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε καλά.
Τελευταία προσθέτουμε σταδιακά τη φρυγανιά μέχρι να έχουμε ένα σφιχτό κιμά φακής.
Πλάθουμε σε κεφτεδάκια και τα τηγανίζουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι σε δυνατή φωτιά μέχρι να κοκκινήσουν γυρνώντας τα που και που.
Τοποθετούμε στη πιατέλα 2 χαρτιά κουζίνας πριν τα σερβίρουμε για να στραγγίξουν απο τα περιττά λάδια.
Συμβουλές:
Αυτή η συνταγή είναι ιδανική για ανακύκλωση σούπας φακής που έχει ξεμείνει απο εχθές ή προχθές στο ψυγείο!Απλά στραγγίξτε τη καλά και φτιάξτε τη φακοκεφτέδες.
Το μείγμα είναι καλό να είναι σφιχτό για να μη διαλύονται κατά το τηγάνισμα, και το λάδι αρκετά καυτό
Μπορείτε να τα συνοδέψετε με μουστάρδα και λεμονάκια, εάν δεν έχετε λεμονάκια είναι ωραία και τα πράσινα μανταρίνια ή καλλίτερα νεράντζια ή πράσινο γκρειπ φρουτ.
Έχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα καθώς συνδυάζει όσπριο, δηλαδή τη φακή, με δημητριακό, δηλαδή τις νιφάδες βρώμης και τη φρυγανιά
Οι φακές είναι καλή πηγή σιδήρου, συνδυάζοντας τη φακή με λεμόνι αυξάνεται κατα πολύ η απορροφητικότητα του φυτικού σιδήρου.
άν θέλετε περισσότερα κεφτεδάκια διπλασσιάσετε τη φακή, ή εξ αρχής ενυδατώστε 250 γρ. ξερής φακής αντί για 125 και αφού τι βράσετε αφήστε τη να κρύωσει και τοποθετήστε τη μισή σε ένα σακουλάκι στη κατάψυξη, έτσι θα έχετε έτοιμη βρασμένη φακή για όποτε θέλετε να φτιάξετε φακοκεφτέδες, το ίδιο μπορείτε να κάνετε και εάν περισσέψει σούπα φακής, τη στραγγίζετε και τη καταψύχετε, όταν θέλετε να φτιάξετε κεφτεδάκια αποψύξτε τη απο τη προηγούμενη ημέρα.
Τα μπαχαρικά που γράφω είναι ενδεικτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μείγματα μπαχαρικών για κεφτεδάκια ή άλλα αγαπημένα σας μπαχαρικά και μυρωδικά όπως φρέσκο δυόσμο.
Το άμυλο της φακής είναι αρκετό για να δέσει καλά το μείγμα, χωρίς να χρειάζεται αυγό. Αν προσθέσουμε μάλιστα και λίγο τυρί, το αποτέλεσμα είναι πλούσιο και ιδιαίτερα γευστικό. Αν, παρ’ όλα αυτά, θέλουμε να είμαστε σίγουροι για την πυκνότητα του μείγματος, μπορούμε να προσθέσουμε λίγη τριμμένη φρυγανιά ή λίγο αλεύρι.
Κόκκινες φακές για γρήγορο αποτέλεσμα. Με τις κόκκινες φακές που βράζουν ταχύτατα, μπορούμε να ετοιμάσουμε στη στιγμή τραγανά κεφτεδάκια ή φαλάφελ. Μπορούμε βέβαια να τα φτιάξουμε με ανάμεικτες απλές και κόκκινες φακές, που θα βράσουμε σε ξεχωριστά σκεύη και θα πολτοποιήσουμε μαζί.
Ωμές ή μαγειρεμένες φακές; Ακούγεται περίεργο, αλλά κεφτεδάκια μπορούμε να φτιάξουμε (εκτός από μαγειρεμένες) και με ωμές φακές. Αρκεί ένα μούλιασμα σε άφθονο κρύο νερό για 12 ώρες. Στη συνέχεια, ξεπλένουμε και στραγγίζουμε τις φακές και τις περνάμε από το μπλέντερ, σε μεγάλη ταχύτητα, μέχρι να λιώσουν.
Πώς θα γίνουν ζουμερά; Στα κεφτεδάκια με φακές μπορούμε να βάλουμε μεν αυγό, αλλά δεν είναι απαραίτητο, αφού μπορούμε να τα κάνουμε ζουμερά με άλλους τρόπους, όπως με προσθήκη μπέικον (το λίπος του κάνει τα κεφτεδάκια ζουμερά και νόστιμα).
Πολλά μυρωδικά. Φρέσκος ή ξερός δυόσμος, φρέσκο κρεμμυδάκι, φρέσκος βασιλικός (στην εποχή του), μαϊντανός, άνηθος και μάραθος είναι ιδανικά για παρασκευές κεφτέδων με φακές. Φυσικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ξερά, τριμμένα, όπως θυμάρι, ρίγανη, λουίζα, μαντζουράνα, θρούμπι.
Μπαχαρικά. Στα κλασικά φαλάφελ με ρεβίθια μπαίνει άφθονο κύμινο, το οποίο όμως ταιριάζει εξίσου με τις φακές, αλλά σε μικρότερη ποσότητα για να μην τις ισοπεδώσει. Επίσης, κόλιανδρο, μοσχοκάρυδο, γαρίφαλο και διάφορα πιπέρια είναι εξαιρετικά μπαχαρικά για τα κεφτεδάκια με φακές.
Προσοχή στο τηγάνισμα! Τα κεφτεδάκια από ωμά όσπρια τηγανίζονται με πολλή προσοχή, για να μην καούν εξωτερικά και μείνουν ωμά (κυριολεκτικά) στο εσωτερικό τους. Τα πλάθουμε μικρά και τα τηγανίζουμε σε άφθονο ελαιόλαδο, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Τα κεφτεδάκια από βρασμένες φακές τηγανίζονται μόνο για 1 λεπτό, αυστηρά!
Οι τέλειες φακές μαγειρεύονται με πράσο και μήλο!

«Από τώρα και στο εξής, έτσι θα φτιάχνουμε τις φακές!» αποφασίσαμε όλοι εν θερμώ.
Υλικά
- 250 γρ. φακές ψιλές
- το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 4 μέτρια πράσα, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
- 1 μέτριο πράσινο μήλο, χοντροτριμμένο
- 2-3 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
- 2 φύλλα δάφνης
- 1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη
- 1/2 κουτ. γλυκού κουρκουμάς
- 2 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό
- 90 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε 60 ml από το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το πράσο με το μήλο για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς και να ροδίσουν. Προσθέτουμε τις φακές, αλατοπίπερο, τη δάφνη και ανακατεύουμε απαλά για 1 λεπτό, μέχρι να λαδωθούν καλά. Ρίχνουμε 1 λίτρο νερό και βράζουμε για 35-40 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι φακές και να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά.
Σε ένα μικρό τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το σκόρδο με τον κουρκουμά για περίπου 1/2-1 λεπτό και τα αδειάζουμε στις φακές. Προσθέτουμε τη ρίγανη, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
Συνοδεύουμε με παξιμάδια από χαρούπι, ντοματίνια και φέτα.
ΠΗΓΗ:gastronomos.gr ΚΑΙ πηγη