Σημαντικές

«Σκιώδης πανδημία» η βία κατά των γυναικών στη διάρκεια της καραντίνας

Η «σκιώδης πανδημία», χαρακτηρίστηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης, η βία κατά των γυναικών την πρώτη περίοδο της πανδημίας .«Για πολλές γυναίκες και παιδιά, το σπίτι δεν είναι ένα ασφαλές μέρος», δεδομένου ότι οι πολιτικές απομόνωσης και περιορισμού που εφαρμόστηκαν από τα κράτη προκειμένου να αντιμετωπιστεί η διάδοση του κορονοϊού, για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, είχε ως συνέπεια την περαιτέρω αύξηση του κινδύνου και την έκθεσή τους σε όλες τις μορφές έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, λόγω του περιορισμού της μετακίνησής τους και της συγκατοίκησης συνεχώς με τον κακοποιητή τους. Στην Ελλάδα, το διάστημα της πρώτης καραντίνας οι κλήσεις προς την Τηλεφωνική Γραμμή Υποστήριξης SOS 15900αυξήθηκαν κατά 230%. Σημειώνεται, ότι οι κλήσεις για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας σχεδόν τετραπλασιάστηκαν το μήνα της «καραντίνας» σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, το Μάρτιο, που καταγράφηκαν 166 κλήσεις για παρόμοια περιστατικά.

Οι ειδικοί ήξεραν ότι τα περιστατικά βίας αυξάνονται όταν τα ζευγάρια περνούν περισσότερο χρόνο μαζί. Η Αττική «κρατάει τα σκήπτρα» της κακοποίησης γυναικών, σε σχέση με τις υπόλοιπες περιφέρειες. Ωστόσο, τα περιστατικά που αναφέρονται δεν είναι μόνον αυτά. Πολλές γυναίκες νιώθουν ντροπή και δεν τολμούν να αρθρώσουν αυτό που τις βασανίζει.

Στο διάστημα της καραντίνας, σε όλες τις περιφερειακές ενότητες, ξενοδοχεία αποτέλεσαν έκτακτα καταλύματα. Αυτό συνέβη προκειμένου οι γυναίκες και τα παιδιά τους να ολοκληρώσουν τις ιατρικές εξετάσεις που απαιτούνται για να μπουν σε έναν από τους είκοσι ξενώνες, οι οποίοι λειτουργούν υπό την αιγίδα του κράτους.

Σύμφωνα με το καταστατικό, οι κακοποιημένες γυναίκες με τα παιδιά τους μπορούν να μείνουν εκεί τρεις έως έξι μήνες. Αν υπάρχει ανάγκη και παραπάνω.

Στην Ελλάδα την χρονική περίοδο από 1 Νοεμβρίου του 2019 έως 31 Οκτωβρίου του 2020, υποστηρίχτηκαν από τα συμβουλευτικά κέντρα της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΟΠΙΦ) συνολικά 4.872 γυναίκες θύματα βίας και πολλαπλών διακρίσεων καθώς και τρίτα πρόσωπα (π.χ η μητέρα, ενήλικη
κόρη του θύματος κ.λπ.), σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Γραμματείας, που δημοσιοποιήθηκε επ’ αφορμή της 25ης Νοέμβρη, Διεθνούς Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών και των Κοριτσιών.

Η έκθεση αποτελεί  την πρώτη προσπάθεια ολοκληρωμένης παρουσίασης του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών και αποτύπωσης των δράσεων που υλοποιούνται σε θεσμικό επίπεδο για την πρόληψη, καταπολέμηση και εξάλειψη του φαινομένου αυτού.

Τόσο η κλινική εμπειρία, όσο και η βιβλιογραφία, δείχνουν ότι αυτές οι γυναίκες μέχρι να ζητήσουν βοήθεια έχουν υποστεί επανειλημμένως βία και έχουν φτάσει σε σημείο να φοβηθούν για τη ζωή τους. Το φαινόμενο είναι παγκόσμιο. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι περισσότερες καταγγελίες γίνονται στην Σουηδία. Όχι γιατί εκεί οι άνθρωποι είναι πιο βίαιοι, αλλά γιατί οι γυναίκες γνωρίζουν καλύτερα τα δικαιώματά τους.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συζητήσει σήμερα με στελέχη του Δικτύου Δομών της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στις 5 μ.μ.

Καταξιωμένοι Έλληνες ηθοποιοί υψώνουν τη φωνή τους ενάντια στη βία κατά των γυναικών

Η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, στις 25 Νοεμβρίου, συμπίπτει φέτος με τις ημέρες της υποχρεωτικής παραμονής μας στο σπίτι, λόγω της λήψης μέτρων για τον περιορισμό της διάδοσης της πανδημίας του κορονοϊού.

Δεδομένης της κρισιμότητας της κατάστασης, φέτος είναι ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη για την ανάληψη δράσης, με στόχο τη βοήθεια και υποστήριξη των γυναικών που υφίστανται οποιασδήποτε μορφής βία. Για τον λόγο αυτόν, η Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (Γ.Γ.Ο.Π.Ι.Φ.) απηύθυνε πρόσκληση στους καταξιωμένους ηθοποιούς Μαρία ΝαυπλιώτουΖέτα ΔούκαΜαρκέλλα Γιαννάτου και Βασίλη Μπισμπίκη, να συμμετέχουν σε ένα βίντεο, υψώνοντας τη φωνή τους ενάντια στη βία κατά των γυναικών.

Στο συγκεκριμένο βίντεο, οι ηθοποιοί προτρέπουν όλες και όλους εμάς να μιλήσουμε, ακόμα και αν ένα περιστατικό έμφυλης βίας δεν αφορά τη δική μας οικογένεια.

Σε περίπτωση ανάγκης, κάθε ενδιαφερόμενη/ ος μπορεί να καλεί στον πενταψήφιο αριθμό 15900, προς αναζήτηση βοήθειας από ειδικούς, αλλά και να απευθύνεται στο δίκτυο των δομών της Γενικής Γραμματείας, λαμβάνοντας ενημέρωση-πληροφορίες από τις  σχετικές ιστοσελίδες: www.isotita.gr και www.womensos.gr

Η Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Μαρία Συρεγγέλα, ανέφερε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «φέτος οι συνθήκες είναι ακόμα πιο δύσκολες για κάποιες γυναίκες και έτσι και εμείς εντείνουμε την προσπάθεια μας διαρκώς, μέχρι καμία γυναίκα να μην κινδυνεύει, μέχρι η ασφάλεια να είναι δεδομένη για όλες και όλους. Και ευχόμαστε του χρόνου και κάθε επόμενη χρονιά, να έχουμε πετύχει όλο και περισσότερες γυναίκες να έχουν δραπετεύσει από τον κύκλο της βίας».

Οι δημοφιλείς ηθοποιοί συμμετείχαν στο βίντεο της  Γ.Γ.Ο.Π.Ι.Φ. άνευ αμοιβής. Για τον λόγο αυτόν, σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία, τους ευχαριστεί ιδιαίτερα «για την άμεση ανταπόκρισή τους στο κάλεσμά και για την ενσυναίσθηση που επέδειξαν στο ευαίσθητο θέμα της εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών».

Δείτε το βίντεο στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων στο Facebook.


Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ isotita.gr

Φωτογραφία: Creative Commons/ άδεια χρήσης CC0

Νικόλαος Περδικάρης-Ρούλα Κρικώνη

Tags

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close