Συνταγές & Άλλα

Χοιρινό στο φούρνο με πατάτες-και-Spaghetti με λευκό pesto

Το κυριακάτικο τραπέζι για πολλές οικογένειες στην Ελλάδα είναι συνδεδεμένο με το χοιρινό με πατάτες στο φούρνο
.

Υλικά συνταγής

1 κιλό χοιρινό (σπάλα) κομμένο σε μεγάλα κομμάτια
1 κιλό πατάτες καθαρισμένες και κομμένες κυδωνάτες
2 κουταλάκια αλάτι
2 κουταλάκια πιπέρι
1/2 κουταλάκι ρίγανη
100 ml ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
Χυμός ενός λεμονιού

Εκτέλεση συνταγής

Πλένουμε το χοιρινό κρέας καλά και το βάζουμε σε ένα ταψί. Αλατοπιπερώνουμε καλά απ’ όλες τις πλευρές του.

Καθαρίζουμε το σκόρδο και το κόβουμε σε πολύ μικρά κομματάκια. Με ένα μαχαίρι, ανοίγουμε 5-6 τρυπούλες στο κρεατάκι και βάζουμε ένα κομματάκι σκόρδο σε κάθε μία. Όσο σκορδάκι μας περισσέψει το αφήνουμε πάνω στο χοιρινό.

Καθαρίζουμε και πλένουμε τις πατάτες. Τις κόβουμε σε μεγαλούτσικα κομμάτια κυδωνάτες και τις βάζουμε στο ταψί, στο πλάι του χοιρινού. Ρίχνουμε πάνω στις πατάτες λίγο αλάτι, λίγο πιπέρι και λίγη ρίγανη.

Κόβουμε το λεμόνι και το στίβουμε στον στίφτη. Περιχύνουμε τον χυμό του πάνω στο κρέας και τις πατάτες και έπειτα προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Κουνάμε λίγο τα ταψί για να ανακατευτούν λίγο τα ζουμάκια.

Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε για δύο ώρες στους 180 βαθμούς.

Προσοχή: για να γίνει καλό το φαγητό, πρέπει να σιγοψηθεί!

Στα τρία τέταρτα της ώρας κοιτάμε μήπως χρειάζεται να γυρίσουμε το κρέας.

Στο τέλος, όταν το κρέας τρυπιέται εύκολα (ή κόβεται εύκολα με ένα πηρούνι) ανεβάζουμε λίγο θερμοκρασία, και αφήνουμε για 10 λεπτά, αν θέλουμε να ξεροψηθεί λιγάκι.

Το κρέας με πατάτες στο φούρνο είναι έτοιμο.

Σερβίρουμε με μια γερή χωριάτικη και ψωμάκι και καλή μας όρεξη!!!

Συμβουλές:

  • Μην τσιγκουνευτείτε το σκόρδο. Κάνει καλό και δίνει γεύση στο κρέας.
  • Μην λυπηθείτε το λεμόνι. Εγώ βάζω 3 λεμόνια, αλλά αν θέλετε βάλτε κι άλλο.
  • Το πόσο ελαιόλαδο θα βάλετε εξαρτάται και από την ποιότητα του λαδιού που έχετε και πόσο ζουμι θέλετε να έχετε στο τέλος. Περισσότερο λάδι, περισσότερο ζουμί στο τέλος αλλά και πιο βαρύ το φαί…
  • Πριν κόψετε το χορινό, αφήστε το λίγο στο δίσκο κοπής να κρυώσει. Μπορεί να φαίνεται άσκοπο, αλλά στην πραγματικότητα χρειάζεται και για να γίνει πιο μαλακό το κρέας αλλά και για να κοπεί σωστά!

Παρακάτω θα βρεις μία εναλλακτική εκδοχή του κλασικού pesto. Είναι ένας συνδυασμός από καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς, κρεμώδη ricotta και παρμεζάνα. Έξτρα άρωμα δίνουν το ελάχιστο σκόρδο και η φρέσκια ρίγανη.

Θα χρειαστείς:

½ κούπα καρύδια

αλάτι

120γρ τυρί ricotta

ξύσμα από ένα λεμόνι

1 σκελίδα σκόρδου

2 κουταλιές ρίγανη

80γρ τριμμένη παρμεζάνα

¼ της κούπας ελαιόλαδο

μαύρο πιπέρι

500γρ spaghetti

Πως θα το φτιάξεις:

Προθέρμανε τον φούρνο στου 220 βαθμούς. Καβούρδισε τα καρύδια σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Άφησέ τα μέχρι να ροδίσουν περίπου 6-8 λεπτά. Άφησέ τα να κρυώσουν και ψιλόκοψέ τα.

Σε μία μεγάλη κατσαρόλα βάλε αλατισμένο νερό να βράζει.

Σε ένα μπολ ανακάτεψε τα καρύδια, τη ricotta, το ξύσμα λεμονιού, το σκόρδο, τη ρίγανη και 50γρ. από τη παρμεζάνα. Πρόσθεσε 1 κουταλιά λάδι και ανακάτεψε καλά τα υλικά. Βάλε αλάτι και πιπέρι.

Μαγείρεψε al dente τα ζυμαρικά σου. Μόλις είναι έτοιμα κράτησε μία κούπα από το νερό των ζυμαρικών ξεχωριστά και σούρωσε. Πρόσθεσε το νερό στο μείγμα με τα καρύδια και τα τυριά. Με μία πιρούνα βγάλε τα ζυμαρικά από τη κατσαρόλα κατευθείαν στο μείγμα του pesto. Ανακάτεψε καλά για περίπου 2 λεπτά μέχρι να ενωθούν καλά τα ζυμαρικά με τη σάλτσα.

Σέρβιρε σε πιάτα και πασπάλισε με παρμεζάνα.

featured photo: www.bonappetit.com

 

 

Homepage

Tags

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close