Ad image

Σπύρος Πνευματικός : Η σοκαριστική δήλωση για τους καρκινοπαθείς (και όχι μόνο).!

9 Ιουνίου 2023
Updated 2023/06/09 at 10:03 ΠΜ

Παραμένει στις λίστες της Νέας Δημοκρατίας ο υποψήφιος που πρότεινε να γίνεται διαλογη καρκινοπαθών στα νοσοκομεία επικαλούμενος το… κόστος νοσηλείας

Παραμένει στις προεκλογικές λίστες της Νέας Δημοκρατίας, ο υποψήφιος στην Εύβοια, Σπύρος Πνευματικός, παρότι έχει περάσει ήδη ένα 24ωρο από την ανατριχιαστική δήλωσή του στην οποία υποστήριξε την διαλογή καρκινοπαθών ασθενών με κριτήριο το κόστος – όφελος!

Πρόκειται για μία δήλωση που -αν και αντικειμενικά είναι κομβική για μία προεκλογική περίοδο στην οποία η ενίσχυση ή όχι του Εθνικού Συστήματος Υγείας αποτελεί βασικό στοιχείο της προεκλογικής αντιπαράθεση- «θάφτηκε».

Τόσο από τη Ν.Δ που δεν εξέδωσε έστω μία ανακοίνωση αλλά αρκέστηκε σε μία αμφίβολλη «συγνώμη» του στελέχους της, όσο και από την πλειοψηφία των Μέσων Ενημέρωσης. Αυτά ενώ ήδη από την αντιπολίτευση οι ισχυρισμοί Πνευματικού καταγγέλονται ως ομολογία της κρυφής ατζέντας του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η σοκαριστική δήλωση

Θυμίζουμε ότι ο Σπύρος Πνευματικός μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ αναφέρθηκε στις ιατρικές πράξεις λέγοντας πως «πρέπει να δούμε την αξιολόγηση των πράξεων. Πόσες απ’ αυτές τις πράξεις που κάνουμε κάθε μέρα χρειάζονται; Δηλαδή ένα κόστος τεραστίων διαστάσεων μπορεί να γίνει αν περιορίσουμε μερικά από αυτά τα πράγματα που δεν χρειάζονται να γίνουν. Δεν σημαίνει ότι δεν αγαπάμε τον άρρωστο αν πάμε και του πούμε ότι “δεν έχει νόημα να κάνουμε αυτό για σας”. Ένας καρκινοπαθής τελικού σταδίου δεν είναι υποχρεωτικό… Δεν θα τα καταφέρει, δεν έχει καλή πρόγνωση, πρέπει κάποια στιγμή να τραβήξουμε μια γραμμή. Γιατί; Γιατί είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στα έξοδα που χρειάζονται για την αντιμετώπιση των συνανθρώπων». Μάλιστα χρησιμοποίησε το παράδειγμα του συστήματος υγείας των ΗΠΑ, όπου είναι γνωστές οι εικόνες ανθρώπων που …πετάγονται έξω από τα νοσοκομεία επειδή δεν έχουν να πληρώσουν για νοσήλεια. Όπως είπε «η Αμερική είναι ένα τρομακτικό παράδειγμα: Γιατί ψάχνουν τα πάντα, ψάχνουν το κόστος, το κόστος των πράξεων, το cost benefit ratio σε μία πράξη» συνέχισε λέγοντας πως το σύστημα των ΗΠΑ είναι ακριβό «γιατί όλοι φτάνανε στο νοσοκομείο, σε όποια κατάσταση κι αν ήταν και γινόντουσαν τα πάντα για όλους. Και με αυτό τον τρόπο ανακαλύψανε ότι μετά από λίγο καιρό δεν θα μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες σε κανέναν. Άρα θα πρέπει να κάνουν μια σχετική επιλογή το πόσο μπορούν να ξοδέψουν».

Και άλλες προηγούμενες

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Σπύρος Πνευματικός εκφράζει αυτές τις απόψεις. Σε ημερίδα για την υγεία που διοργανώθηκε πέρσι τον Απρίλιο είχε διατυπώσει ανάλογες προτάσεις λέγοντας πως «θα πρέπει ίσως να κάνουμε τα νοσοκομεία νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου τα οποία θα έχουν δικό τους ισολογισμό». Επισημαίνοντας πως «το πρόβλημα είναι η χρηματοδότηση όλων αυτών των ιδρυμάτων και πού θα βρούμε τους πόρους. Έχουμε θεμελιώδη διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα κόμματα. Αυτοί θεωρούν ότι οι πόροι θα πρέπει να βρεθούν από το κράτος αλλά καταλαβαίνετε όλοι ότι η υγεία είναι πανάκριβη». Μάλιστα είχε επισημάνει πως«θα πρέπει να σπάσουμε πάρα πολλά αυγά για να αποφασίσουμε τελικά ποιες νοσηλευτικές δομές χρειαζόμαστε, πού τις χρειαζόμαστε και με ποιο ρόλο».

Συνέχεια από το «πολυτελές ΕΣΥ» του Σκέρτσου

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που στελέχη της Νέας Δημοκρατίας προβαίνουν σε τέτοιου είδους δηλώσεις. Θυμίζουμε χαρακτηριστικά όσα είχε πει ο σημερινός εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Άκης Σκέρτσος τον Νοέμβριο του 2021 εν μέσω πανδημίας, ο οποίος υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει και λόγος – να δημιουργήσουμε ένα πολυτελές σύστημα υγείας, το οποίο μετά την πάροδο της πανδημίας θα εκλείψει ο λόγος να έχουμε πάρα πολλές ΜΕΘ». Όμως και πολύ πιο πρόσφατες όπως αυτή του πρώην υπουργού Γιώργου Κουμουτσάκου ο οποίος ερωτώμενος σχετικά με τους θανάτους δύο ανθρώπων λόγω καθυστέρησης των ασθενοφόρων το τελευταίο 3ήμερο απάντησε με το …εκλογικό αποτέλεσμα της Ν.Δ στις 21 Μαίου. Όπως δήλωσε «υπάρχει μια κατατεθειμένη λαϊκή αποδοχή της τάξεως του 40% πριν 10 μέρες. Αυτά έχουν κριθεί. Ήταν μέσα στον απολογισμό που καταθέσαμε πριν την 21η Μαΐου και οδήγησε στο αποτέλεσμα που οδήγησε»

Οι δηλώσεις πνευματικού που συνέπεσαν με την χθεσινή επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο αντικαρκινικό νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

Α.Τσίπρας: Εγώ έβγαλα τον Κατρούγκαλο ο Μητσοτάκης κρατάει τον Πνευματικό

«Όταν βγήκε ο Κατρούγκαλος και είπε κάτι που δεν είναι θέση του ΣΥΡΙΖΑ, εγώ τον έβγαλα από τα ψηφοδέλτια. Ο κ. Μητσοτάκης γιατί δεν κάνει το ίδιο» αναρωτήθηκε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Αλέξης Τσίπρας, εκτιμώντας ότι ο Σπύρος Πνευματικός «αποκάλυψε την κρυφή της ατζέντα για το χώρο της υγείας, που δεν είναι άλλη από τη μείωση των κρατικών δαπανών την ώρα που το ΕΣΥ βρίσκεται υπό κατάρρευση».

Πρόσθεσε μάλιστα συγκεκριμένα στοιχεία τονίζοντας ότι «βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες μια κατάρρευση του ΕΣΥ» τονίζοντας πως «το 2019. αφήσαμε 84 ασθενοφόρα, σήμερα είναι 52 στην Αττική. Επί ημερών μας στην Κω, 15 διασώστες και σήμερα 8». Σημειώνοντας πως η Ν.Δ «που έδωσε 60 δις δεν προσέλαβε 700 διασώστες στο ΕΚΑΒ αλλά προσέλαβε 1000 αστυνομικούς για την πανεπιστημιακή αστυνομία και τώρα τους στέλνει πίσω στα τμήματα γιατί δεν έχει τι να τους κάνει». Τόνισε επίσης ότι «η Ελλάδα έχει 35% ιδιωτικές δαπάνες για την Υγεία, ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 15%».

Ν.Ανδρουλάκης: Αναγέννηση του ΕΣΥ

Έμμεση αναφορά στις δηλώσεις Πνευματικού έκανε και ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε πως «σήμερα συνεχίστηκαν οι προκλητικές δηλώσεις στελεχών της Νέας Δημοκρατίας για την κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αποδεικνύοντας ότι δεν το πιστεύουν και δεν θέλουν να το στηρίξουν». Επισήμανε επίσης πως «με νεότερα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα χειροτέρεψε τη θέση της ως προς τις ιδιωτικές δαπάνες υγείας. Ήμασταν τρίτοι από το τέλος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μας ξεπερνούσαν η Βουλγαρία και η Λιθουανία, ενώ πλέον μας ξεπερνά μόνο η Βουλγαρία».

ΚΚΕ: Θυμίζει Μένγκελε

Πολύ σκληρή δήλωση και από το ΚΚΕ. Επισήμανε ότι «αυτή η κατάπτυστη και ανατριχιαστική δήλωση του υποψήφιου βουλευτή της ΝΔ, κ. Πνευματικού, που θυμίζει Μένγκελε, αντανακλά ένα μόνο μέρος των ”κοστολογημένων” προγραμμάτων τους στην Υγεία και τις εχθρικές για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων ανάγκες των ασθενών».

Share this Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *