Παράλληλα, από τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, υπήρξαν ανακοινώσεις ενόψει της κακοκαιρίας με το όνομα «BARBARA» για τις συνθήκες που αναμένεται να επικρατήσουν από αύριο, Κυριακή και για τις επόμενες μέρες.
Συγκεκριμένα, την Κυριακή (5/2) θα επηρεαστούν με χιονοπτώσεις πριν από το μεσημέρι οι Σποράδες, τα ανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας, την Εύβοια και την ανατολική Στερεά, ιδιαίτερα τη Βοιωτία και την Αττική.
Οι χιονοπτώσεις θα σημειωθούν ακόμη και στα πεδινά αυτών των περιοχών. Τη Δευτέρα (6/2) τώρα, κατά περιόδους πυκνές χιονοπτώσεις θα εξακολουθήσουν να σημειώνονται στα νησιά του βορείου Αιγαίου, σε Σποράδες, Εύβοια, ανατολική Στερεά, Κυκλάδες και Κρήτη.
Μεγάλη πτώση 10 βαθμών της θερμοκρασίας
Σημαντική πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν έως και σε χαμηλά υψόμετρα της ανατολικής και νότιας χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, σύμφωνα με νεότερη ανάλυση των προγνωστικών δεδομένων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr.
Αιτία γι’ αυτή τη μεταβολή του καιρού θα είναι η ατμοσφαιρική κυκλοφορία πάνω από την Ευρώπη τις επόμενες ημέρες, η οποία θα χαρακτηριστεί από την ανάπτυξη ενός πεδίου υψηλών πιέσεων που θα εκτείνεται από τη Βορειοδυτική Αφρική έως τη Σκανδιναβία.
Σε συνδυασμό με τις χαμηλές πιέσεις στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη, θα επιτρέψει την μεταφορά ψυχρών αερίων μαζών προς τα Βαλκάνια και τη χώρα μας.
Παράλληλα, η συγκεκριμένη διάταξη της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας θα χαρακτηριστεί από την κίνηση μικροδιαταραχών στην ανώτερη τροπόσφαιρα από τα βορειοανατολικά πρoς την χώρα μας, οι οποίες θα συμβάλουν στην εκδήλωση σημαντικών χιονοπτώσεων στην ανατολική και νότια χώρα.
Από την Κυριακή (5/2) αναμένεται βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας από βορρά προς νότο, της τάξεως των 8 με 10 βαθμών. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την επικράτηση ισχυρού παγετού κυρίως στα ηπειρωτικά, ο οποίος θα είναι κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ολικός (καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας αρνητικές θερμοκρασίες).
Από την Κυριακή (5/2) το μεσημέρι θα πνέουν θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα πελάγη, οι οποίοι από το απόγευμα της Κυριακής στο Ιόνιο και από την Τρίτη (7/2) στο Αιγαίο, σταδιακά θα εξασθενήσουν.