Σημαντικές

ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΜΗΤΑΡΑΚΗ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΖΗΤΟΥΝ ΣΤΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ, ΣΤΑΙΚΟΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΚΑΚΗΣ

‘Πύρ ομαδόν” κατα της κυβέρνησης και των προθέσεων του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για δημιουργία και νέας δομής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στο χώρο των Θερμοπυλών , αλλά και κατα της δημοτικής αρχής για την αδράνεια που επέδειξε με αποτέλεσμα να την προλάβουν οι εξελίξεις , εξαπέλυσαν οι δημοτικές παρατάξεις της μείζονος και ελάσσονος μειοψηφίας στην χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Λαμίας που εγινε για μια ακόμη φορά με τηλεδιάσκεψη .

Ενόψει των ραγδαίων εξελίξεων στο μεταναστευτικό , οι παρατάξεις του Νίκου Σταυρογιάννη , του Θωμά Στάικου και του Βασίλη Κυριακάκη ζήτησαν την εκτακτη σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου εντός των επόμενων τριών ημερών ωστε να συζητηθεί διεξοδικά το θέμα παρουσία ολων των βουλευτών του νομού και  του Περιφερειάρχη Στερεάς , ενω συμφώνησαν να κληθεί σε αυτή τη συνεδρίαση και ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότης Μηταράκης . Η πρόταση για εκτακτη σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου εγινε απο τον Θωμά Στάικο και συμφώνησαν οι επικεφαλείς των παρατάξεων της μειοψηφίας Νίκος Σταυρογιάννης και Βασίλης Κυριακάκης .

Η συζήτηση για το προσφυγικό εγινε σε ενα κλίμα φορτισμένο απο τα τελευταία γεγονότα και τις αλληλοδιαψεύσεις υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής και τοπικών βουλευτών και αυτοδιοικητικών . Μάλιστα ο δημοτικός σύμβουλος Θωμάς Στάικος ζήτησε να δοθεί  στη δημοσιότητα ολόκληρος ο φάκελος με τα εγγραφα και τις επιστολές που αντάλλαξαν ο Δήμαρχος με τον υπουργό για να ενημερωθεί ο κόσμος για το τι πραγματικά συνέβη και ποιός λέει την αλήθεια και ποιός ψέματα . ”Εγώ ξεκαθαρίζω απο την αρχή οτι πιστεύω τα οσα λέει ο Δήμαρχος και συμφωνώ με ολα οσα είπε μέχρι τον Ιανουάριο του 2020 ” , είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στάικος . Ο δημοτικός σύμβουλος ομως αναρωτήθηκε ”τι εγινε απο τον Φεβρουάριο και μετά αφου υπήρξε χωροθέτηση για νέα δομή και η απόφαση αυτή του υπουργείου πήρε ΦΕΚ”  .Δικαιολογείται , είπε ο κ. Στάικος να υπάρχει αγνοια του Δημάρχου ή μη παρακολούθηση του θέματος ;

Η  κερκόπορτα για τις Θερμοπύλες , είπε ο κ. Στάικος , ανοιξε το 2016 με Περιφερειάρχη τον κ. Μπακογιάννη , αφου εκείνη τη χρονιά αποφασίστηκε να γίνει η δομή στις Θερμοπύλες και σήμερα 4 χρόνια μετά βλέπουμε τα απόνερα αυτής της πράξης .

Για την επέκταση της δομής φιλοξενίας των προσφύγων στις Θερμοπύλες ολοι γνώριζαν, τουλάχιστον από τον περασμένο Μάιο, με τη δημοσίευση στο ΦΕΚ τι θα γινόταν κάποια στιγμή. και σε κάθε περίπτωση όφειλαν να αντιλαμβάνονται τι ακριβώς σχεδιάζονταν , ανέφερε ο πρώην Δήμαρχος Νίκος Σταυρογιάννης , ο οποίος πρότεινε να γίνει συνάντηση με ολους τους θεσμικούς παράγοντες παρουσία και του υπουργού για να βρεθεί λύση .

Για εξαπάτηση και εμπαιγμό των πολιτών εκανε λόγο ο Βασίλης Κυριακάκης . ”Υπήρξε κοινή υπουργική απόφαση για νέα δομή στις Θερμοπύλες , απόφαση που πήρε και ΦΕΚ και ο Δήμαρχος , ο Περιφερειάρχης και οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος δεν πήραν μυρωδιά ;” διερωτήθηκε  ο κ. Κυριακάκης και ζήτησε να δοθούν απαντήσεις για ολα τα θέματα .

Τους χειρισμούς που εγιναν απο την πλευρά του Δήμου και της Περιφέρειας , επέκρινε και ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Δελιχάς , επισημαίνοντας οτι ολα ηταν γνωστά απο τον Μάρτιο και η Λαική Συσπείρωση τα είχε καταγγείλει στο περιφερειακό συμβούλιο  την ωρα που σχεδιάζονταν να περάσει ο ελεγχος του camp των Θερμοπυλών απο την Περιφέρεια στον Δήμο Λαμιέων με την ψήφιση προγραμματικής σύμβασης .

Απο την πλευρά του ο Δήμαρχος Θύμιος Καραίσκος δεν εκρυψε την ενοχλησή του για τα οσα είδαν το φώς της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες και σε εντονο υφος τόνισε οτι η  θέση του Δημάρχου απο την αρχή  ήταν μία και μοναδική .

”Αμεσα να απελευθερωθεί ο ιστορικός χώρος των Θερμοπυλών, ενόψει των εκδηλώσεων για 2500 χρόνια από την ομώνυμη μάχη”.

Επομένως , σημείωσε ο κ. Καραίσκος , όσα ελέχθησαν, έστω και υπό τύπο διαρροών, ότι ο Δήμαρχος έκανε τάχα άλλη πρόταση είναι ανάξια  σχολιασμού, διαψεύδονται από έγγραφα, τα οποία είναι γνωστά σε όλους.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο από τον περασμένο Απρίλη μέχρι και τώρα καμία υπηρεσία του Δήμου δεν συμμετείχε σε υπηρεσιακή αλληλογραφία, ακόμα, κανένα έγγραφο από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν απευθύνθηκε στο Δήμο, ακόμα καμία ενημέρωση για προθέσεις και σχέδια δεν υπήρξε είτε σε δημοτική υπηρεσία, είτε στο δήμαρχο.

Αντίθετα από τα έγγραφα και όλη την αλληλογραφία , οπως είπε ο κ. Καραίσκος , είναι πασιφανές ότι, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έκανε τα πάντα για να μην υπάρξει εμπλοκή τοπικών υπηρεσιών και να μην υπάρξει διαρροή των σχεδίων και των προθέσεων του.

Οπως αποκάλυψε στο δημοτικό συμβούλιο ο Δήμαρχος  είχε επικοινωνία με τον ειδικό γραμματέα του υπουργείου κ. Κωνσταντίνου ο οποίος ήταν απολύτως καθησυχαστικός, ότι δηλαδή δεν συμβαίνει τίποτα, δεν σχεδιάζεται τίποτα.

Η τελευταία επικοινωνία , σύμφωνα πάντα με τον κ. Καραίσκο , εγινε το περασμένο Σάββατο το απόγευμα, όπου ο ίδιος άνθρωπος, κατ΄ εντολή φυσικά της πολιτικής ηγεσίας, δήλωνε γεμάτος δήθεν απορία ότι δεν συμβαίνει τίποτα και ότι δεν σχεδιάζεται κάποιο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στις Θερμοπύλες.

 ”Οταν ανέκυψε το θέμα, αμέσως, την ίδια ημέρα, στις 27/09/2020 ζήτησα γνωμοδότηση από τη Νομική Υπηρεσία και την έλαβα αυθημερόν για τα ένδικα μέσα που είχε τη δυνατότητα ο Δήμος να ασκήσει και άμεσα, έδωσα εντολή για προσφυγή στη δικαιοσύνη και άσκηση όλων των ενδίκων μέσων που ορίζει η Νομοθεσία” υποστήριξε ο κ. Καραίσκος .

Ο Δήμαρχος διαβεβαίωσε μάλιστα το δημοτικό συμβούλιο οτι δεν θα γίνει, καμία τέτοια δομή στις Θερμοπύλες και για πραγματικούς και για νομικούς λόγους , οπως είπε χαρακτηριστικά .

Δεν μπορεί να γίνει, σύμφωνα με τον κ. Καραίσκο διότι ”το θέμα της τουριστικής ανάπτυξής τους και της ανάδειξης των ιαματικών λουτρών είναι μείζον θέμα για τον Δήμο μας , για τον Νομό μας, για την Περιφέρειά μας, για την ίδια την Χώρα. Ένα θέμα που είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα για όλους μας και αναζητούνται τρόποι για να υλοποιηθούν τα σχέδια.

Δεν μπορεί να γίνει γιατί φέτος γιορτάζουμε τα 2500 χρόνια από τη μάχη των Θερμοπυλών, όπου υπήρχαν σχέδια, έτσι ώστε να αναδειχθεί και ο χώρος αλλά και ο τόπος της μεγάλης θυσίας.

Δεν μπορεί να γίνει καθώς αυτή τοποθετείται μέσα σε αρχαιολογικό χώρο και με ιδιαίτερα αρνητική θέση της Αρχαιολογικής υπηρεσίας Λαμίας αλλά και σε χώρο που χαρακτηρίστηκε ως αναδασωτέος, γεγονός το οποίο αποκλείει κάθε περαιτέρω συζήτηση,

Ως Δήμος Λαμίας είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε το παγκόσμιο brand name των Θερμοπυλών, να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας για την ανάδειξή τους, καθώς θεωρούμε ότι είναι εθνικό χρέος και προς αυτή την κατεύθυνση είμαστε στρατευμένοι”.

http://www.lamiakos-typos.gr

Tags

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close