Σημαντικές

ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΛΕΥΚΟΥ ΚΟΛΛΑΡΟΥ

Ως έγκλημα του λευκού κολάρου, ή εταιρικό έγκλημα, αναφέρεται το έγκλημα που δεν περιλαμβάνει βία, έχει οικονομικό κίνητρο και διαπράττεται συνήθως από επιχειρηματίες ή κρατικούς αξιωματούχους, οι οποίοι συνήθως έχουν υψηλή κοινωνική θέση. Σε μια απλοϊκή διατύπωση, μιλάμε για οικονομικά εγκλήματα με δράστες «γραβατωμένους».

Ως τέτοια, μεταξύ άλλων, θεωρούνται η υπεξαίρεση, η οικονομική απάτη, οι πυραμίδες, το ξέπλυμα, η αξιοποίηση εσωτερικής πληροφόρησης (κυρίως για το χρηματιστήριο), η παραβίαση της πνευματικής ιδιοκτησίας και των εμπορικών δεδομένων, το κυβερνοέγκλημα.

Και επειδή μιλώντας για λευκά κολάρα περιλαμβάνουμε και τους κρατικούς αξιωματούχους, οφείλουμε να σημειώσουμε ότι η αναθεώρηση του Συντάγματος, που ολοκληρώθηκε αυτή την εβδομάδα, εξομοίωσε την παραγραφή των εγκλημάτων υπουργών με αυτήν των υπολοίπων πολιτών, αλλά διατήρησε την ειδική ρύθμιση για δίωξη μόνο από τη Βουλή. Δεν τόλμησε κανείς να νομοθετήσει τη δίωξη και των υπουργών από την τακτική Δικαιοσύνη, όπως ισχύει για τους υπόλοιπους Έλληνες. Επίσης, η αναθεώρηση περιόρισε την ασυλία των βουλευτών (άδεια της Βουλής για άσκηση δίωξης) μόνο στις πράξεις που σχετίζονται με τα καθήκοντά τους και όχι για οποιαδήποτε άλλη, όπως ίσχυε έως τώρα. Μικρά βηματάκια πλαγίως εμπρός, χωρίς έμπνευση και χωρίς θάρρος.

Η αναθεώρηση του Συντάγματος δεν πείραξε τίποτε απ’ όσα θα αφορούσαν την ελληνική Δικαιοσύνη – η οποία, ειδικά στο θέμα των οικονομικών εγκλημάτων, έχει επιδείξει τεράστιες καθυστερήσεις, σοβαρή αδυναμία να διεξαγάγει ταχείες έρευνες (η ευθύνη δεν είναι μόνο δική της), πομπώδεις ποινικές διώξεις οι οποίες κατέληξαν σε απαλλαγές.

Ο εισαγγελέας, πάντως, δεν είναι η λύση για κάθε μας πρόβλημα. Δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ευθύνη της εταιρικής διακυβέρνησης, η σημασία της οποίας θα φανεί τώρα, που το μεταξύ ιδιωτών οικονομικό έγκλημα δεν διώκεται αυτεπαγγέλτως. Οι μηχανισμοί εσωτερικού ελέγχου στις ιδιωτικές επιχειρήσεις θα πρέπει να δείξουν αποτελεσματικότητα. Αναλόγως, οι ελεγκτικές δομές του Δημοσίου θα πρέπει να λειτουργήσουν. Οι εποπτικές και οι ανεξάρτητες αρχές αποκτούν ακόμη πιο σημαίνοντα ρόλο. Οι φάκελοι θα πρέπει να φτάνουν στον εισαγγελέα πλήρεις και επεξεργασμένοι και από τους μεν και από τους δε, ώστε ο εισαγγελέας να έχει να προσθέσει μόνο τον νομικό χαρακτηρισμό. Και ο εισαγγελέας, τώρα που το έργο του ποσοτικά ελαφρύνεται, θα πρέπει να διεξάγει αρτιότερες και ταχύτερες έρευνες.

Συνολικά, η τροποποίηση είναι σημαντική και σηματοδοτεί την ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας. Ο ιδιωτικός τομέας οφείλει πλέον να αυτορυθμιστεί, να ακολουθήσει ισχυρούς κανόνες δεοντολογίας και προοπτικά να αποφασίσει ότι δεν πρέπει να συγκαλύπτει ποινικές παραβάσεις για να μη «λερωθεί» εμπορικά το όνομά του. Ο δημόσιος τομέας, αντίστοιχα, θα πρέπει να ασκήσει αποτελεσματικά τον εποπτικό του ρόλο.

 

 

 

 

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ freesunday.gr

Tags

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close