Διατροφή & Υγεία

«ΤΑ ΠΑΧΗ ΜΑΣ ΤΑ ΚΑΛΛΗ ΜΑΣ» Ή «ΑΔΥΝΑΤΟΙ ΚΙ ΩΡΑΙΟΙ»;

ΤΟ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟ ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ ΒΛΑΠΤΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Ο κόσμος λοιπόν, πολλά θα πει. Θα πει πολλά ακόμα κι αν εσύ έχεις τις πιο τέλειες αναλογίες. Γιατί πολύ απλά έτσι είναι ο κόσμος! Εσύ να σαι καλά, κι άστον να λέει ότι θέλει. Η ζωή είναι τόσο μικρή για να κοιτάς τα πρέπει των άλλων κι όχι τα θέλω σου. Φάε την τυροπιττά σου, τη σοκολάτα σου, τη μακαρονάδα σου, και μετά χαμογέλα και πες:  Μια ζωή την έχω.. Κι εδώ που τα λέμε. Υπάρχει κάτι πιο ωραίο από το φαί;  Δεν είναι τυχαίο που βρίσκεται μέσα στις μεγαλύτερες απολαύσεις της ζωής!

Μην ακούτε κανέναν! Μεγαλώσαμε και ζήσαμε τη ζωή των άλλων, ξεχνώντας να ζήσουμε τη δική μας. Φυσικά και πάντοτε πρέπει να προσπαθούμε να βελτιωνόμαστε και να προσέχουμε το σώμα μας και την υγεία μας. Μέχρι να γίνει αυτό όμως…

 

Κάθε  φορά  το φλέγον θέμα των περιττών κιλών επανέρχεται στο προσκήνιο .

Τα πάχη μας τα κάλλη μας !! Με την κυτταρίτιδά μας, τη κοιλίτσα μας με την προσωπικότητά μας. Και σε όποιον αρέσουμε, για τους άλλους δε θα μπορέσουμε!

Διάφορα «θαυματουργά» αδυνατιστικά  σκευάσματα, χάπια, εκχυλίσματα εξωτικών φυτών, κρέμες που σμιλεύουν, συσφίγγουν, διώχνουν την κυτταρίτιδα , διατροφολόγοι, γυμναστήρια και τέλος πάντων κάθε μέσον επιστρατεύεται για να χαθούν τα παραπανίσια κιλά .

 

Από την άλλη μεριά οι γιατροί διαρκώς ξορκίζουν (και δικαίως) το περιττό βάρος, που με τη μορφή λίπους αποθηκεύεται στον οργανισμό και φέρνει πολλά προβλήματα υγείας όπως καρδιακά,  αγγειακά, μυο-σκελετικά κλπ νοσήματα.

Το καλό για τους «παχουλούτσικους» είναι ότι με την υπερβολική έμφαση που έχει δοθεί στο θέμα  αναγνωρίζουν το πρόβλημα  τόσο από άποψη υγείας όσο και από άποψη αισθητικής.

Η αναγνώριση του προβλήματος είναι και η αρχή της επίλυσής του.

 Δυστυχώς όμως κανείς δεν ασχολείται με το ακόμα πιο σοβαρό πρόβλημα του μειωμένου σωματικού βάρους (πολλές φορές πολύ πιο χαμηλό από τα φυσιολογικά όρια) που είναι περισσότερο σοβαρό .

Το πρόβλημα των ελλιποβαρών ατόμων παραμένει υποβαθμισμένο και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Κάνοντας ένα λογοπαίγνιο θα λέγαμε:

Όσο αυξάνεται ο Δείκτης Μάζας Σώματος πάνω από τα φυσιολογικά όρια, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για την υγεία μας. Όσο μειώνεται ο Δείκτης Μάζας Σώματος κάτω από τα φυσιολογικά όρια, τόσο μειώνεται το προσδόκιμο ζωής.

Το αρνητικό θερμιδικό ισοζύγιο έχει σαν συνέπεια το ελλιποβαρές άτομο να χάνει ενεργειακά αποθέματα , πρωτεϊνικό υλικό (μυϊκό ιστό) και τα απαραίτητα ιχνοστοιχεία , ηλεκτρολύτες, βιταμίνες κλπ.

Αν και μπορούμε να δούμε τα αποτελέσματα σε περιοχές στις «Τριτοκοσμικές περιοχές» , (όπου δυστυχώς οι άνθρωποι δεν έχουν άλλη επιλογή)  η νοσηρότητα και η θνησιμότητα ανηλίκων και ενηλίκων  είναι αυξημένες, καλό είναι να αναφέρουμε επιγραμματικά τους συνηθέστερους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα ελλιποβαρή άτομα:

Καρδιά και αγγεία:υπόταση, αρρυθμίες, καρδιακή ανεπάρκεια
Αίμα: δυσπλασίες, αναιμίες
Μυοσκελετικό: οστεοπόρωση, οστεομαλάκυνση, κατάγματα
Γαστρεντερολογικό: γαστρίτιδες, κολίτιδες
Δέρμα: μείωση ελαστικότητας , τριχόπτωση
Νευρικό σύστημα: νευρίτιδες

Ακόμα: αϋπνίες, κατάθλιψη, ψυχικές διαταραχές

Ιδιαίτερα κινδυνεύουν τα άτομα που βρίσκονται σε μια κατάσταση αστάθειας σωματικού βάρους (θα το έχετε ακουστά ως γιο-γιο)  με περιοδικές εξαντλητικές δίαιτες ,που εναλλάσσονται με περιόδους  υπερβολικής λήψης τροφής.

 

Σε αυτή τη κατάσταση ο οργανισμός  πιέζεται να ρυθμίζει ξανά και ξανά τον μεταβολισμό και τις λειτουργίες των ζωτικών οργάνων ώστε  να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα.

Γενικά θα λέγαμε ότι  τόσο οι παχύσαρκοι όσο και οι ελλιποβαρείς   βρίσκονται σε μειονεκτική θέση όσον αφορά τη μακροζωία, σε σχέση με όσους έχουν κανονικό βάρος.

Για να βρείτε τον δικό σας Δείκτη Μάζας σώματος :

Υπολογίστε το τεράγωνο του ύψους σας σε μέτρα ως εξής:  Έστω ύψος 1,7 μέτρα

Τετράγωνο ύψους: 1,7 Χ 1,7 = 2,89

Διαιρέστε με αυτό το βάρος σε κιλά ως εξής: Έστω κιλά 73

Δείκτης Μάζας Σώματος :  73: 2,89 = 25

Ο ιδανικός ΔΜΣ είναι από 21 έως 25 ανάλογα με το σωματότυπο, το φύλλο την ηλικία κλπ.

Όρια συναγερμού είναι για τους ελλιποβαρείς οι τιμές κάτω από το 18,5 ,και για τους υπέρβαρους οι τιμές πάνω από το 30.

 

 

 

 

ΠΗΓΗ:google.com

 

Tags

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close