Ευ Ζην

ΤΑ ΠΡΩΤΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΑ ! (AΡΘΡΟ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΗ)

Σίγουρα δεν είναι και το πιο ωραίο θέαμα να βλέπεις στις τηλεοράσεις , στις πρωινές εκπομπές και στα βραδυνά δελτία ειδήσεων , τους διάφορους ανευθυνουπεύθυνους , αρμόδιους και μη να καβγαδίζουν , επιρρίπτοντας ο ενας στον αλλον τις ευθύνες για τα προβλήματα που προκάλεσαν οι χιονοπτώσεις στα δίκτυα της ΔΕΗ , αφήνοντας χιλιάδες νοικοκυριά για πολλές ημέρες χωρίς ρεύμα .

Απο το θέαμα αυτό ενοχλήθηκε και ο πρωθυπουργός και με την παρεμβασή του δεσμεύτηκε για μια ακόμη φορά να προχωρήσει σε μια γενναία μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που θα ξεκαθαρίζει και τις αρμοδιότητες ολων των εμπλεκόμενων φορέων κεντρικής εξουσίας και Δήμων . Δεν ξέρω αν θα καταφέρει κάτι τέτοιο ο πρωθυπουργός οσο καλή θέληση κι αν εχει . Η αλήθεια είναι οτι μέχρι σήμερα η Νέα Δημοκρατία δεν εχει καταφέρει να συνδέσει το ονομά της με μια μεγάλη μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση . Ολες οι αλλαγές που αφορούν την μεταφορά αρμοδιοτήτων και εξουσιών στους Δήμους και τις Περιφέρειες , εχουν την σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ .

Σήμερα το ”μπρά ντε φερ” δημάρχων και ΔΕΔΔΗΕ οχι μόνο δεν οδηγεί πουθενά , αντίθετα καταδεικνύει τη σύγχυση αρμοδιοτήτων που υπάρχει στο κράτος , καθώς δεν εχουμε καταφέρει ακόμα να ξεκαθαρίσουμε τις αρμοδιότητες κεντρικής εξουσίας και τοπικής αυτοδιοίκησης . Δύο χρόνια τώρα απο την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της η σημερινή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν εχει προχωρήσει ακόμη στην υλοποίηση των εξαγγελιών της σε σχέση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση . Το μόνο που κάνουν οι υπουργοί της είναι να υπόσχονται μόνο την αλλαγή του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής . Αλλά τα προβλήματα που ερχονται στην επιφάνεια με κάθε αναποδιά του καιρού , δεν εχουν να κάνουν με το εκλογικό σύστημα . Τα κλαδιά των δένδρων δεν τα εκοψε η απλή αναλογική , ουτε θα κοπούν αν αύριο αποκτήσουμε ενισχυμένη αναλογική !

Τα προβλήματα θα λυθούν αν υπάρξει κάποτε μια κυβέρνηση που θα εμπιστευτεί πραγματικά τους θεσμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και θα προχωρήσει σε μια γενναία μεταρρύθμιση αποκεντρώνοντας πραγματικά το κράτος . Μεταφέροντας πόρους στην αυτοδιοίκηση και στελεχώνοντας τις υπηρεσίες των Δήμων με το κατάλληλο προσωπικό .

Διαβάζουμε τις τελευταίες ημέρες οτι η κυβέρνηση θέλει να μετατρέψει την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε κεντρικό πυλώνα ανάπτυξης . Να το δούμε και να μην το πιστέψουμε . Σχεδιάζουν μάλιστα η είσπραξη του ΕΝΦΙΑ να γίνεται απο τους Δήμους και να είναι ενας σταθερός πόρος υπέρ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης .

Ξέρετε πότε ξεκίνησε αυτή η συζήτηση . Πριν τριάντα χρόνια , με υπουργό τον Αλέκο Παπαδόπουλο .

Αν δεν απατώμαι ηταν στα μέσα της δεκαετίας του ’90 οταν μιλώντας  στη Βουλή για την αποκέντρωση του κράτους , ο Αλέκος Παπδόπουλος είχε πεί οτι η πραγματική αποκέντρωση συνδέεται με την αυτοχρηματοδότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης .

Συγκεκριμένα ο πρώην υπουργός τόνιζε τα εξής απο τα εδρανα της Βουλής : ”Η πραγματική αποκέντρωση και οχι η νόθα την οποία φοβάμαι οτι πρεσβεύουν οι περισσότεροι απο τους σημερινούς τοπικούς  αρχοντες  , εχει ως προυπόθεση πρώτον οτι οι τοπικές εξουσίες αποκτούν δημοσιονομική αυτονομία , δηλαδή το δικαίωμα επιβολής τοπικών φόρων και δεύτερον οτι η αλληλεγγύη των περιφερειών εκφράζεται με διαφανή και αντικειμενικά κριτήρια μεταφοράς πόρων απο τις εύπορες στις φτωχές περιφέρειες”.

Σε μια γνήσια αποκέντρωση , συνέχιζε ο κ. Παπαδόπουλος , δεν νοείται οι θεσμοί της αυτοδιοίκησης να λειτουργούν ως απλοί διαχειριστές των πόρων που συλλέγει το κεντρικό κράτος για λογαριασμό τους και εν συνεχεία τους αποδίδει . Μια τέτοια αντίληψη είναι παραμόρφωση της εννοιας της αποκέντρωσης και της αυτοδιοίκησης , αφου η λογοδοσία για τον τρόπο που οι εκλεγμένοι εκπροσωποί της ασκησαν την εξουσία τους , μετατρέπεται σε μεταθεση ευθυνών απο τις τοπικές εξουσίες στην κεντρική κυβέρνηση προκειμένου να απαλλαγούν απο τις δικές τους ευθύνες  ” . Πέρασαν τριάντα χρόνια και ακόμα συζητάμε τι πρέπει να γίνει για να εχουμε πραγματική αποκέντρωση.

Αλλά υπομονή . Τα πρώτα 200 χρόνια είναι δύσκολα !

 

Χρήστος Αλεξανδρής

Δημοσιογράφος

 

Δημοσιογράφος

Tags

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close