
Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,
Η νηστεία της Σαρακοστής μπορεί να γίνει νόστιμη, απολαυστική αλλά και οικονομική με τις γρήγορες συνταγές και τις οικονομικές επιλογές του Μαμα Πειναω. Πρωταγωνιστές των σαρακοστιανών πιάτων είναι τα θαλασσινά. Αν και θέλουν προσοχή στο πώς θα επιλέξουμε τα θαλασσινά, η νοστιμιά τους είναι απερίγραπτη. Φρέσκα ή κατεψυγμένα, που είναι και πιο οικονομικά, τα θαλασσινά μαγειρεύονται με χίλιους δυο τρόπους. Μπορούμε να τα τηγανίσουμε, να τα βάλουμε στην κατσαρόλα ή τον φούρνο και φυσικά στο γκριλ ή στα κάρβουνα.
Γευστικότατα πιάτα για όλη την οικογένεια είναι κριθαράρακι με καραβίδες και ταχίνι, γιουβέτσι με χταποδάκι και μύδια, χταπόδι κρασάτο με μέλι, ψητό χταπόδι, χταποδάκι με κοφτό μακαρονάκι ή με κριθαράκι και φυσικά σουπιές στην κατσαρόλα με πατάτες ή με φακές και σπανάκι.Επίσης, δοκιμάστε καλαμαράκι τηγανητό ή καλαμαράκια λεμονάτα με χόρτα και θα ξετρελαθείτε.
Τι τρώμε την Καθαρά Δευτέρα

Καθαρά Δευτέρα, η πρώτη ημέρα της Μεγάλης Σαρακοστής, και η παράδοση επιβάλλει ένα τραπέζι γεμάτο με νηστίσιμα εδέσματα. Θαλασσινά, λαγάνα, χαλβάς, ταραμοσαλάτα, ντολμαδάκια γιαλαντζί, ελιές, τουρσιά και όσπρια κάνουν τα Κούλουμα νόστιμα και τη Σαρακοστή να προβλέπεται λαχταριστή Το Μαμα Πεινάω σας εύχεται Καλά Κούλουμα και σας συμβουλεύει πώς να επιλέξετε τα υλικά για το σαρακοστιανό τραπέζι.
Ταραμάς: Για λόγους νοστιμιάς και ποιότητας είναι προτιμότερο να φτιάξουμε τη δική μας σπιτική ταραμοσαλάτα ή και διάφορους άλλους μεζέδες με βάση τον ταραμά. Προτιμάμε να αγοράσουμε λευκό ταραμά που είναι ποιοτικά ανώτερος από τον ροζ και χωρίς χρωστικές ουσίες. Πρέπει να έχει ευχάριστη και όχι έντονη οσμή και χρώμα ομοιόμορφο που κυμαίνεται από το λευκό ως και το ανοιχτό καστανό. Καλό είναι να αποφύγουμε τον λεγόμενο ταραμοπολτό ο οποίος είναι αναμεμειγμένος με αμυλούχες ουσίες.
Δείτε ακόμα: το μενού της Καθαράς Δευτέρας

Θαλασσινά και όστρακα: Τα φρέσκα όστρακα και κυρίως τα θαλασσινά έχουν απίστευτη γεύση και σημαντική διατροφική αξία. Ωστόσο είναι αρκετά ευπαθή και θα πρέπει να προσέξουμε πολύ καλά πώς τα επιλέγουμε. Το χταπόδι, οι σουπιές, τα θράψαλα και τα καλαμάρια πρέπει να έχουν δέρμα συμπαγές, ελαστικό και γυαλιστερό, με τις βεντούζες και τα πλοκάμια τους να είναι αρκετά σκληρά, και φυσικά να μυρίζουν θάλασσα. Οι αστακοί, οι γαρίδες, οι καραβίδες και τα καβούρια θα πρέπει να είναι ζωντανά, δηλαδή να κινούν τα πόδια και τις κεραίες τους, να έχουν γυαλιστερό κέλυφος, χωρίς μαύρες κηλίδες στο κεφάλι τους ή μελανά σημεία και να ευωδιάζουν θάλασσα. Τα διάφορα οστρακοειδή, δηλαδή μύδια, στρείδια, γυαλιστερές και κυδώνια, είναι απαραίτητο να είναι ζωντανά που σημαίνει να διατηρούν κλειστό το κέλυφός τους ή ελάχιστα ανοιχτό. Τέλος, όσοι απο εμάς προτιμήσουμε να αγοράσουμε αχινούς θα πρέπει να κινούν τα αγκάθια τους δηλαδή να είναι κι αυτοί ζωντανοί με χαρακτηριστική θαλασσινή μυρωδιά. Αν προτιμήσουμε κατεψυγμένα θαλασσινά και όστρακα, είναι σημαντικό για λόγους υγιεινής και ασφάλειας να διαλέξουμε προϊόντα που διατηρούνται σε καταψύκτη σε -18ο C, είναι συσκευασμένα και φέρουν υγειονομική σφραγίδα. Επιπλέον, ελέγχουμε αν αναγράφεται στη συσκευασία τους η επωνυμία και η διεύθυνση του παρασκευαστή, το καθαρό βάρος του προϊόντος, η ημερομηνία συσκευασίας και λήξης καθώς και οι συνθήκες συντήρησης.
Χαλβάς: Την τιμητική του στο σαρακοστιανό τραπέζι έχει ο χαλβάς και ιδιαίτερα αυτός που παρασκευάζεται από ταχίνι. Στην αγορά κυκλοφορούν αρκετοί συσκευασμένοι αλλά και χύμα. Αν προτιμήσουμε συσκευασμένο, προσέχουμε ιδιαίτερα την ημερομηνία συσκευασίας του και λήξης. Αν αγοράσουμε χύμα χαλβά, τον προμηθευόμαστε από κατάστημα τροφίμων όπου πωλείται καλυμμένος με πλαστική μεμβράνη και τοποθετημένος σε δροσερό και σκιερό μέρος, χωρίς να έχει αλλοιωθεί η υφή και το χρώμα του.

Λαγάνα: Το ψωμί της Καθαράς Δευτέρας αποτελεί βασικό σαρακοστιανό έδεσμα. Μια έρευνα αγοράς είναι πάντα αναγκαία. Είναι προτιμότερο να φτιάξουμε τη δική μας λαγάνα, αν ωστόσο δεν έχουμε χρόνο ή διάθεση για μαγειρική αγοράζουμε τη λαγάνα από φούρνο και όχι πρατήριο άρτου. Η καλή λαγάνα πρέπει είναι ξεροψημένη και όχι μαλακή.
Καλαμαράκια τηγανητά. Συνταγή για τα καλύτερα τηγανητά καλαμαράκια που δοκιμάσατε ποτέ από τον Τάσο Αντωνίου. Με αυτή τη συνταγή θα πετύχετε εύκολα και γρήγορα τα πιο γευστικά τηγανητά καλαμαράκια με τραγανή, χρυσαφένια κρούστα!

Καλαμαράκια τηγανητά
Υλικά
- 1 κιλό καλαμαράκια καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες
- 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- αρκετό ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
- αλάτι
- λεμόνι για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
-
Ξεπλένουμε τα καθαρισμένα καλαμαράκια (χωρίς τα πόδια και το κόκκαλο) και τα αφήνουμε να στραγγίξουν καλά. Στη συνέχεια τα στεγνώνουμε πολύ καλά με χαρτί κουζίνας. Πρέπει να απορροφηθεί η υγρασία για να μπορέσουμε να τα τηγανίσουμε χωρίς να πετάνε λάδι. Τα αλευρώνουμε πολύ καλά.
-
Ζεσταίνουμε το ηλιέλαιο σε μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Όταν κάψει, τηγανίζουμε σε δόσεις τα καλαμαράκια. Προσέχουμε να μη γεμίσουμε υπερβολικά το τηγάνι για να πετύχουμε τα τέλεια τραγανά καλαμαράκια. Όταν ροδίσουν, τα αναποδογυρίζουμε να τηγανιστούν και από την άλλη πλευρά. Τα αποσύρουμε από το τηγάνι με τρυπητή κουτάλα.
-
Τα μεταφέρουμε σε πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει το περιττό λάδι. Κατόπιν τα σερβίρουμε στο πιάτο. Αλατίζουμε για επιπλέον γεύση και σερβίρουμε με λεμόνι.
Καλαμαράκια λεμονάτα. Μια πολύ ιδιαίτερη συνταγή για καλαμαράκια αλλιώς.

Καλαμαράκια λεμονάτα με σπανάκι και χόρτα (νηστίσιμο)
Υλικά
- 1 κιλό καλαμάρια κατεψυγμένα
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1,5 κιλό σπανάκι πλυμένο και στραγγισμένο
- 4 φρέσκα κρεμμυδάκια μαζί με το πράσινο μέρος ψιλοκομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 καυτερή πιπεριά κομμένη σε ροδέλες
- 1 κιλό χόρτα ραδίκια, ζωχούς, καυκαλήθρες, σέσκουλα, σπανάκι κ.ά. καθαρισμένα, πλυμένα, καλά στεγνωμένα και κομμένα σε μέτρια κομμάτια
- 5 λεμόνια χυμός
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
-
Ζεσταίνουμε νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα και, αφού το νερό πάρει καλή βράση, ρίχνουμε τα καλαμαράκια να βράσουν για 30 λεπτά. Τα στραγγίζουμε και κρατάμε λίγο από το ζουμί τους. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα κόβουμε σε ροδέλες πάχους 3 εκ. Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το σπανάκι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το σκόρδα για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε τα χόρτα και τα σοτάρουμε όλα μαζί για 5 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά.
-
Με την κουτάλα της σούπας παίρνουμε 2-3 δόσεις από το νερό που έβρασαν τα καλαμάρια και το ρίχνουμε στα χόρτα, μέχρι να τα καλύψει. Αλατοπιπερώνουμε, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να μαγειρευτούν για 15 λεπτά. Το φαγητό πρέπει να είναι ζουμερό αλλά όχι σαν σούπα. Προσθέτουμε και τα καλαμαράκια. Μόλις το υγρό ξαναπάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά, μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για περίπου 25-30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά τα καλαμάρια και το φαγητό να μείνει με το λάδι του. Τέλος, ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε τακτικά για άλλο 1 λεπτό πριν αποσύρουμε από τη φωτιά. Σερβίρουμε αμέσως.
Ταραμοσαλάτα αφράτη & εύκολη! Δοκιμάστε την σήμερα και κάντε τη διαφορά.

Αφράτη και εύκολη ταραμοσαλάτα
Υλικά
- 8 φέτες μπαγιάτικο ψωμί χωρίς την κόρα
- 4 κ.σ. λευκός ταραμάς
- 1/4 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 3/4 φλιτζ. ελαιόλαδο
- 5 κ.σ. χυμός λεμονιού
- ελιές Καλαμάτας προαιρετικά
Εκτέλεση
-
Στο μπλέντερ ή το μούλτι βάζουμε τον λευκό ταραμά μαζί με το κρεμμύδι και πολτοποιούμε για ένα λεπτό. Προσθέτουμε το ψωμί στο μπλέντερ και ρίχνουμε σιγά σιγά το ελαιόλαδο, με ροή κλωστής όσο το μπλέντερ δουλεύει, μέχρι να σχηματιστεί μια ωραία κρέμα. Στο τέλος ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού και λίγο πιπέρι. Μπορούμε να αφήσουμε την ταραμοσαλάτα στο ψυγείο για 2 ώρες για να δέσουν τα υλικά και να βγάλει τα αρώματά της. Σερβίρουμε συνοδεύοντας με φρέσκια λαγάνα και ελιές (προαιρετικά).