Χιλιάδες τουρίστες σπεύδουν να θαυμάσουν το αρχαιολογικό μεγαλείο της Ακρόπολης υφιστάμενοι μία αδιανόητη ταλαιπωρία – Οι κίνδυνοι για τους ίδιους, για το μνημείο και τα έργα που έγιναν και μας εξέθεσαν διεθνώς.
Για άλλη μια φορά και μάλιστα με την αντίστροφη μέτρηση για την εκλογική διαδικασία να έχει ξεκινήσει για τα καλά, η Ακρόπολη των Αθηνών έρχεται και πάλι στο προσκήνιο. Η Αθήνα αποτελεί πόλο έλξης εκατομμυρίων τουριστών και το πρώτο αρχαιολογικό μνημείο που σπεύδουν όλοι να δουν είναι η Ακρόπολη, που έχει ενταχθεί στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από το 1987.
Αυτές τις ημέρες, και ενώ η τουριστική κίνηση κορυφώνεται ενόψει του καλοκαιριού, στην Ακρόπολη σημειώνεται το αδιαχώρητο με αποτέλεσμα και οι επισκέπτες να υφίστανται μία αδιανόητη ταλαιπωρία περιμένοντας για ολόκληρες ώρες σε τεράστιες ουρές και θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους και τη σωματική τους ακεραιότητα, ενώ ο αρχαιολογικός χώρος να κινδυνεύει να “τραυματιστεί”.
Τέσσερα σχεδόν χρόνια μετά κι η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, τι έχει καταφέρει;
Η Λίνα Μενδώνη, ενώ ξεκίνησε τη θητεία της δυναμικά και σχεδόν επί ένα εξάμηνο ασχολούταν μόνο με την Ακρόπολη, προέβη σε εξαιρετικά αμφιλεγόμενες παρεμβάσεις στον χώρο και όχι μόνο δεν τον αποσυμφόρησε, αλλά εξέθεσε και τη χώρα μας σε διεθνές επίπεδο.
Χωρίς να έχει στη διάθεσή της κανένα διαχειριστικό πλάνο, προέβη από τα τέλη του 2020 σε τσιμεντένιες διαστρώσεις με οπλισμένο σκυρόδεμα. Τα όσα εφαρμόστηκαν προκάλεσαν την κατακραυγή σε εθνική και διεθνή κλίμακα, για το μη αναστρέψιμο και την κλίμακα των επεμβάσεων, αλλά και για τις αισθητικές και πρακτικές βλάβες που προκλήθηκαν στον χώρο.
Η υπουργός μπορεί να είχε τις καλύτερες των προθέσεων και να πίστεψε πως με την τσιμεντόστρωση αυτή και η ροή των επισκεπτών θα είναι πολύ πιο εύκολη και ο χώρος θα είναι προσβάσιμος στους ΑΜΕΑ, ωστόσο οι παρεμβάσεις αυτές έγιναν με προχειρότητα και χωρίς να έχει προηγηθεί η εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου, παρακάμπτοντας τα ελληνικά νομικά πλαίσια και τα διεθνή κανονιστικά όργανα σχετικά με τη διατήρηση των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς. Ακόμη και ο ανελκυστήρας που τοποθετήθηκε για τα ΑΜΕΑ είναι “παραδομένος” σε συνεχείς βλάβες και κάθε τρεις και λίγο καλείται η πυροσβεστική για απεγκλωβισμό ατόμων με αναπηρίες.
Συμπέρασμα: Το ΥΠΠΟΑ προέβη σε έργα βιτρίνας και όχι σε έργα ουσίας. Γι΄αυτό κι ο κόσμος όχι μόνο δεν εξυπηρετείται, η ασφάλεια η δική του, αλλά και του μνημείου κινδυνευει κι η χώρα μας εκτίθεται διαρκώς.

Τι ζητά η Unesco και η στρεβλή ανάγνωση της έκθεσής της
Το έχουμε γράψει και παλαιότερα πως πολλά είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν από την αναλυτική έκθεση της UNESCO σχετικά με τα έργα που πραγματοποιήθηκαν στην Ακρόπολη. Έκθεση για την οποία το ΥΠΠΟΑ πανηγύρισε το υποτιθέμενο θετικά διακείμενο πνεύμα της, ενώ ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναρωτήθηκε αν “οποίοι διαδήλωναν εξοργισμένοι για μια παρέμβαση, η οποία κρίθηκε από την ίδια την UNESCO, σήμερα, υποδειγματική, αν θα ζητήσουν συγγνώμη στη Λίνα Μενδώνη”.
Εμείς δε μείναμε στο δελτίο Τύπου που έστειλε το υπουργείο και επιλέξαμε να διαβάσουμε την έκθεση της Unesco λέξη προς λέξη. Και καταλήξαμε στο συμπέρασμα, πως μάλλον η παρούσα κυβέρνηση οφείλει να ζητήσει συγγνώμη για τον τρόπο που αντιμετωπίζει τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης. Και ευτυχώς που τη διαβάσαμε. Γιατί θα ερχόταν, όπως και ήρθε, το Παρατηρητήριο Παγκόσμιας Κληρονομιάς (World Heritage Watch), οργανισμός συμβουλευτικός της UNESCO και θα αποδείκνυε τη δημοσιογραφική μας αδυναμία να ερευνήσουμε τις δοθείσες πηγές.
Ο εν λόγω οργανισμός απευθύνει έκκληση σε όλους τους ιθύνοντες να βάλουν Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς «Ακρόπολη, Αθήνα», στην ημερήσια διάταξη της 45ης Συνόδου της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς στο Σημείο 7Β ως εξαιρετικά επείγον θέμα και να συζητήσουν την Κατάσταση Διατήρησής του. Επιπλέον, δεδομένου ότι οι δραστηριότητες σε αυτή αποτελούν άμεση απειλή για την Εξέχουσα Παγκόσμια Αξία της, η Επιτροπή θα πρέπει να αποφασίσει να την εγγράψει στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς σε Κίνδυνο.
Και συνεχίζει: “Οι κατασκευαστικές δραστηριότητες στον χώρο, τόσο αυτές που έχουν ήδη υλοποιηθεί όσο και εκείνες που έχουν προγραμματιστεί για το εγγύς μέλλον, είναι τόσο μαζικές και εκτεταμένες που αλλοιώνουν την όψη και τον χαρακτήρα του σε βαθμό που θα τον στερήσει εντελώς από την αυθεντικότητα και την ακεραιότητά του. Το αποτέλεσμα θα μετατρέψει ένα μνημείο, που έχει εμπνεύσει αμέτρητες γενιές για την υψηλή πνευματικότητά του και την ομορφιά του, σε ένα ρηχό σκηνικό από “αξιοθέατα” για φωτογραφίες selfie. Η Ελλάδα θα έχει χάσει την ψυχή της και δεν θα θεωρείται πλέον ένας πιστός θεματοφύλακας της αρχαιολογίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς και ο κόσμος θα έχει χάσει έναν τόπο τον οποίο η ανθρωπότητα ατενίζει με δέος”.
news247.gr