Διατροφή & Υγεία

Το αντικαρκινικό τρόφιμο που έχει περισσότερο ασβέστιο από το γάλα-και συνταγές

Είναι το ιδανικό «τρόφιμο επιβίωσης» δεδομένου ότι δεν απαιτεί ιδιαίτερες συνθήκες αποθήκευσης, μπορεί να καταναλωθεί χωρίς προετοιμασίες, ενώ παράλληλα είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για την υγεία

Γνωστά και ως «υγιεινή σοκολάτα» τα χαρούπια είναι μία απίστευτα θρεπτική τροφή. Είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για την υγεία μας γιατί είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες, θρεπτικά συστατικά και ιχνοστοιχεία.

Οι αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες οφείλονται στη μεγάλη περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες πολυφαινόλες και τανίνες.

Τα δυνατά χαρακτηριστικά του χαρουπιού:

  • Εξαιτίας της παρουσίας τουλάχιστον έξι αντιοξειδωτικών ουσιών οι οποίες δρουν προστατευτικά για τα κύτταρα, τα χαρούπια παρουσιάζουν σημαντική αντικαρκινική δράση αποτρέποντας το σχηματισμό όγκων.
  • Είναι πλούσια σε ασβέστιο, μια και περιέχουν 350mg ανά 100γρ. Συγκριτικά, το γάλα, περιέχει μόνο 120 έως 130 mg ασβεστίου ανά 100γρ, κι αυτά όχι καλά αφομοιώσιμα στην περίπτωση παστεριωμένου αγελαδινού γάλακτος
  • Τα χαρούπια δεν περιέχουν οξαλικό οξύ, όπως η σοκολάτα, το οποίο τείνει να μειώνει την ικανότητα του σώματος να αφομοιώσει το ασβέστιο. Αν και είναι πολύ γλυκά, περιέχουν 60% λιγότερες θερμίδες από τη σοκολάτα.
  • Περιέχουν σάκχαρα σε μεγάλη αναλογία (50%), από τα οποία το 30% είναι σταφυλοσάκχαρο.
  • Περιέχουν βιταμίνες της ομάδας Β και β-κατορένιο (προστάδιο των βιταμινών Α) μέταλλα (κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, φώσφορο) και ιχνοστοιχεία (σίδηρο, μαγγάνιο, χαλκό, χρώμιο, νικέλιο).
  • Περιέχουν τανίνες, ινώδεις ουσίες όπως η λιγνίνη που επιδρά κατασταλτικά στη χοληστερόλη, έχει θετικά αποτελέσματα στο επίπεδο της γλυκόζης στο αίμα και χρησιμοποιείται κατά του σακχαρώδη διαβήτη και της παχυσαρκίας.
  • Είναι πλούσια σε ίνες που βοηθούν στη σωστή λειτουργία του εντέρου και καταπραΰνουν το στομάχι.
  • Δεν περιέχουν γλουτένη, και ο γλυκαιμικός τους δείκτης είναι πολύ χαμηλός. Δεν περιέχουν καφεΐνη και είναι απόλυτα κατάλληλα για πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη.

Οι θεραπευτικές ιδιότητες του χαρουπιού

  • Συμβάλλει στη θεραπεία του άσθματος και απαλύνει το βήχα και το κρυολόγημα και γι’ αυτό χρησιμοποιείται ως βάση για πάρα πολλά σιρόπια και φαρμακευτικά σκευάσματα.
  • Στην περίπτωση που κάνουμε δίαιτα, είναι ιδανικό, αφού περιέχει ελάχιστα λιπαρά.
  • Σύμφωνα με τους παλαιότερους, το χαρούπι βοηθά στην αύξηση της λίμπιντο και του αριθμού των σπερματοζωαρίων.
  • Σε αντίθεση με τη σοκολάτα, δεν επιδεινώνει συμπτώματα του στρες όπως το άγχος, η ρηχή αναπνοή και οι αρρυθμίες.

Το χαρούπι προέρχεται από ένα μακρόβιο δέντρο την χαρουπιά ή την ξυλοκερατιά που βρίσκεται σε παραθαλάσσιες περιοχές κατα μήκος της Μεσογείου.

Στην Ελλάδα την συναντάμε σε αρκετά ελληνικά νησιά με την πλειονότητα αυτών στην Κρήτη αλλά και σίγουρα στην Κύπρο, όπου είναι γνωστή ως “Τερατσιά”.

Το χαρούπι, ο καρπός της χαρουπιάς θυμίζει αρκετά το φασόλι και είχε χαρακτηριστεί ως το τρόφιμο των φτωχών αλλά και ως το κύριο βρώσιμο αγαθό σε περιόδους λοιμών και πολέμων.

Είναι εντυπωσιακό ότι οι σπόροι αυτοί αποτέλεσαν την πιο μικρή μονάδα μέτρησης για χρυσό και πολύτιμους λίθους κατά την αρχαιότητα αλλά και διαμαντιών σήμερα με την ευρέως γνωστή ονομασία «καράτια», από την αρχαιοελληνική λέξη «κεράτιον» δηλαδή χαρούπι.

Οι χρήσεις του χαρουπιού είναι πολλές από την επιπλοποιία, την ξυλογλυπτική, τη βαφική μέχρι τη βρώσιμη κατανάλωσή του στη μαγειρική, τη ζαχαροπλαστική και την αρτοποιία.

Μπορείτε να προμηθευτείτε το χαρούπι σε διάφορα καταστήματα με βιολογικά προιόντα ή ντελικατέσεν, σε διάφορες μεγάλες αγορές ή ακόμα και σε κάποια σουπερμάρκετ.

Πειραματιστήκαμε, ετοιμάσαμε και σου προτείνουμε ανεπανάληπτες χαρουπο-νοστιμιές! Δοκκίμασέ τες και θα μας θυμηθείς!

Μάθε πώς θα φτιάξεις χαρουπομπουκίτσες, αλλά και παραλλαγές για να εντάξεις τον πολύτιμο καρπό στην κουζίνα σου!

Χαρουπο-συνταγές! Γευστικά ψαγμένες &  θερμιδικά μετρημένες

* Χαρουπομπουκίτσες

Υλικά:

  • 3/4 φλιτζ. καρύδια, αποφλοιωμένα
  • 1/4 φλιτζ. χαρουπάλευρο, προτιμότερο ακαβούρντιστο
  • 1 φλιτζ. σταφίδες μαύρες.

Εκτέλεση: Ρίχνετε όλα τα υλικά σε μπλέντερ και τα χτυπάτε μέχρι να γίνουν ομοιογενές, κολλώδες μείγμα. Χρησιμοποιώντας ένα κουταλάκι αδειάζετε το μείγμα σε λαδόκολλα. Το πλάθετε σε μπουκίτσες και είναι… έτοιμα!

Παραλλαγή με ταχίνι: Αναμειγνύετε ½ φλιτζ. μέλι με ? φλιτζ. ταχίνι και προαιρετικά λίγο εκχύλισμα βανίλιας για να προσδώσει άρωμα. Αναμειγνύετε ? φλιτζ. «γάλα» σόγιας με ? φλιτζ. χαρουπάλευρο. Κατόπιν, ενώνετε το μείγμα ταχινιού με το μείγμα χαρουπάλευρου και τα αναμειγνύετε. Αδειάζετε σε λαδόκολλα και πλάθετε μικρά μπαλάκια. Αν θέλετε επικάλυψη, τα περνάτε πάνω από σουσάμι ακαβούρντιστο ή από σοκολάτα θρυμματισμένη.

Κατανάλωση: Καταναλώνονται άμεσα ως έχουν ή αφού τα αφήσετε να σφίξουν λίγο περισσότερο. Είναι πιο νόστιμα ελαφρώς παγωμένα, διατηρούνται στο ψυγείο για 2-3 μέρες.

Συμβουλή: Επειδή τρώγονται πολύ ευχάριστα, κυριολεκτικά εν ριπή οφθαλμού, λίγη αυτοσυγκράτηση στην ποσότητα κατανάλωσης δεν βλάπτει…

Πειραματιστείτε:

Με την προσθήκη υλικών, όπως π.χ. νιφάδες βρόμης, διάφοροι ξηροί καρποί, κομματάκια σοκολάτας ή χαρουπολάτας, ξερά φρούτα μουλιασμένα για αρκετές ώρες, και με παρόμοιο τρόπο εκτέλεσης φτιάχνετε εύγευστες ατομικές μπάρες που δεν χρειάζονται ψήσιμο και μεταφέρονται εύκολα τυλιγμένες σε λαδόκολλα ή αλουμινόχαρτο . Τολμήστε!

* Χαρουπόψωμο

Από την Κύπρο με αγάπη…

Βασικά υλικά:

  • 500 γρ. αλεύρι σταρένιο, σκληρό
  • 500 γρ. χαρουπάλευρο ? 15 γρ. μαγιά νωπή ? 2 κ.σ. ζάχαρη
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο ? 1 πρέζα αλάτι ? 1 φλιτζ. νερό ζεστό.

Εκτέλεση: Ανακατεύετε σε ένα μπολ το σιτάλευρο και το χαρουπάλευρο και κάνετε μια λακκουβίτσα στη μέση. Διαλύετε τη μαγιά, τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο και το αλάτι στη μισή ποσότητα ζεστού νερού. Τα ρίχνετε στο μείγμα των αλεύρων και αρχίζετε το ζύμωμα. Ενσωματώνετε σιγά-σιγά στη ζύμη το υπόλοιπο νερό και συνεχίζετε το ζύμωμα. Μόλις η ζύμη γίνει σφιχτή, ομοιογενής, εύπλαστη και δεν κολλάει στα χέρια, τη σκεπάζετε και την αφήνετε να ξεκουραστεί για 30΄ σε ζεστό μέρος. Έπειτα ζυμώνετε ξανά, μοιράζετε τη ζύμη σε 2 καλά λαδωμένες φόρμες και αφήνετε πάλι να φουσκώσει για ακόμη 30΄. Προθερμαίνετε το φούρνο και ψήνετε τα ψωμιά, στην αρχή σε δυνατή θερμοκρασία και μετά σε μέτρια, για συνολικά περίπου 1 ώρα.

Παραλλαγές: Με τον ίδιο τρόπο φτιάχνετε καρβέλια, ατομικά ψωμάκια ή/και σταφιδόψωμο. Βάζοντας περισσότερο χαρουπάλευρο και αντίστοιχα λιγότερο σιτάλευρο, το ψωμί θα αποκτήσει πιο έντονο χρώμα και θα γίνει ακόμα πιο γλυκό, οπότε θα μοιάζει περισσότερο με κέικ.

Κατανάλωση: Το χαρουπόψωμο έχει γεύση που μοιάζει κάπως με του κάστανου και τρώγεται περισσότερο σαν γλύκισμα παρά ως ψωμί. Μπορείτε να το κόψετε σε λεπτές φέτες και να το απολαύσετε σκέτο, να περιχύσετε τις φέτες με μέλι, να τις αλείψετε με κρεμώδες τυρί ή να τις σερβίρετε μαζί με γραβιέρα και καρύδια.

Πειραματιστείτε: Διαμορφώστε το σχήμα του ψωμιού σε καρβέλι αντί για φραντζόλα. Προσθέστε στο μείγμα ξηρούς καρπούς, σπόρους αλεσμένους, ξερά φρούτα. Χρησιμοποιήστε αρτοπαρασκευαστή για μεγαλύτερη ευκολία!

* Χαρουπέλα (κρέμα χαρουπιού)

Τρώει… όποιος προλάβει!

Υλικά:

  • 1 χούφτα φουντούκια, καβουρδισμένα και αποφλοιωμένα
  • 3-4 κ.σ. γάλα φρέσκο ή λίγο περισσότερο, αναλόγως με πόσο κρεμώδες θέλετε το αποτέλεσμα
  • 3 κ.σ. χαρουπάλευρο, προτιμότερο καβουρδισμένο
  • 1 κ.σ. μέλι

Εκτέλεση: Αλέθετε τα φουντούκια στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν σκόνη. Προσθέτετε ελάχιστο γάλα στην αρχή, κατόπιν λίγο-λίγο και αναμειγνύετε μέχρι να γίνουν μια ομοιόμορφη κρέμα. Προσθέτετε το μέλι και αναμειγνύετε. Τέλος προσθέτετε το χαρουπάλευρο και χτυπάτε μέχρι το μείγμα να πάρει κρεμώδη μορφή.

Κατανάλωση: Τρώγεται με το κουταλάκι (όποιος προλάβει!), επαλείφεται σε ψωμί (κρύο, ζεστό, φρυγανισμένο κ.ά.), φρυγανιές, παξιμάδια και κάθε λογής αρτοσκεύασμα, μπορεί να γίνει γέμιση σε κρέπες, κρουασάν ή σφολιατάκια, χρησιμοποιείται ως γλυκαντικό σε γιαούρτι, γλυκίσματα, παγωτά. Ό,τι μείνει -αν μείνει!- φυλάσσεται στο ψυγείο, καλά κλεισμένο σε βαζάκι, για μερικές μέρες.

Σημείο προσοχής: Αν το μείγμα γίνει πολύ πηχτό και κολλώδες, ένα μέρος του ίσως κολλήσει στα τοιχώματα του μπλέντερ και θα χρειαστεί να διακόψετε το χτύπημα για να το ξύσετε.

Διατροφική συμβουλή: Καταναλώστε τη χαρουποκρέμα αντί άλλων προϊόντων επάλειψης ή γλυκισμάτων και όχι επιπλέον αυτών.

Πειραματιστείτε: Μπορείτε να κάνετε προσθήκες, αφαιρέσεις και ποικίλους συνδυασμούς υλικών. Για παράδειγμα, με χαρουπάλευρο και κακάο μαζί, με χαρουπόμελο στη θέση του μελιού, με φιστικοβούτυρο ή μαργαρίνη αντί για ταχίνι και βεβαίως να φτιάξετε διαφορετικούς τύπους μείγματος, είτε πιο παχύρρευστα που μοιάζουν με κανονική κρέμα είτε πιο λεπτόρρευστα που μοιάζουν περισσότερο με πραλίνα. Αυτοσχεδιάστε!

Και γευστικότατες παραλλαγές

Χωρίς γάλα: Χρησιμοποιείτε «γάλα» αμυγδάλου ή σόγιας αντί για αγελαδινό, 1 κ.σ. σιρόπι ρυζιού ή αγαύης αντί για μέλι και, προαιρετικά, 1 πρέζα αλάτι.

Με ταχίνι: Αλέθετε στο μπλέντερ συνολικά ½ φλιτζάνι αποφλοιωμένους ξηρούς καρπούς της προτίμησής σας (π.χ. αμύγδαλα, φιστίκια, καρύδια). Προσθέτετε 3 κ.σ. χαρουπάλευρο, 1 κ.σ. ταχίνι και 1 κ.σ. μέλι. Αν το θέλετε ακόμα πιο γλυκό, προσθέτετε επίσης λίγη ζάχαρη καστανή ή/και ½ αβοκάντο, καθαρισμένο και κομμένο. Τα χτυπάτε όλα μαζί μέχρι να γίνουν πάστα λεία και μαλακή. Για πιο λεπτόρρευστο αποτέλεσμα, προσθέτετε ελάχιστο νερό κατά τη διάρκεια του χτυπήματος.

Με αμύγδαλα και ελαιόλαδο: Βάζετε στο μπλέντερ ½ φλιτζάνι αμύγδαλα ψημένα, αποφλοιωμένα και ανάλατα και τα χτυπάτε μέχρι να γίνουν πολτός. Προσθέτετε 1 κ.σ. ελαιόλαδο, 2 κ.σ. χαρουπάλευρο και λίγο ξύσμα πορτοκαλιού και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να γίνει το μείγμα ομοιόμορφο. Αναλόγως της επιθυμητής πυκνότητας, ίσως χρειαστεί λίγο ακόμη ελαιόλαδο. Μεταφέρετε το μείγμα σε μπολ και το ανακατεύετε με 1 κ.σ. μέλι.

Στο πι και φι: Ρίχνετε σε φλιτζάνι 1 κ.σ. χαρουπάλευρο, προσθέτετε 1 κ.σ. ταχίνι, ελάχιστο νερό και προαιρετικά λίγο μέλι και τα αναμειγνύετε.

 

 

Συνταγές  πηγή :www.womenonly.gr

 

Πηγή: Τρώμε και ομορφαίνουμε – Πολύτιμα μυστικά της υγείας μας, κρυμμένα στην Ελληνική κουζίνα, Δημήτρης Κουρέτας & Ηλίας Μαμαλάκης, 

Tags

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close