Το απίστευτο μυστικό για φρέσκο ψωμί-ΚΑΙ- συνταγές εάν σας μπαγιατέψει
22 Απριλίου 2023
Updated 2023/04/21 at 10:17 ΠΜ
Share
SHARE
Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε ένα φρεσκοψημένο ζεστό καρβελάκι ψωμί; Σίγουρα όχι εμείς! Αν ανήκετε κι εσείς στην κατηγορία που θα “κλέψετε” μια μπουκιά και μετά θα το τυλίξετε στη συσκευασία του και θα το βάλετε στο ψυγείο, καλό θα είναι είναι να μάθετε τον σωστό τρόπο για να αποθηκεύετε το ψωμί σας και να παραμείνει φρέσκο για μέρες.
Βέβαια ακόμα και αν το φρέσκο ψωμί μπαγιατέψει, μπορείτε να το εκμεταλλευτείτε με άλλους τρόπους, όπως να το ψιχουλιάσετε και να το βάλετε στην κατάψυξη για να το χρησιμοποιήσετε σε μπιφτέκια, παναρίσματα κλπ.
Πότε συντηρούμε το ψωμί σε θερμοκρασία δωματίου
Η φρέσκια φραντζόλα ψωμί συντηρείται σε δροσερό και σκιερό μέρος, εκτός ψυγείου, τυλιγμένη στη συσκευασία της για τις πρώτες τρεις μέρες. Την δεύτερη μέρα θα δείτε ότι το ψωμί έχει πιο σφιχτή κόρα ενώ η ψίχα αρχίζει να σκληραίνει. Την τρίτη μέρα εκτός ψυγείου, το ψωμί η κόρα κόβεται δύσκολα και έχει χάσει τη μαλακή υφή του.
Πότε συντηρούμε το ψωμί στην κατάψυξη
Εάν δεν καταναλώσατε όλο το ψωμί τις πρώτες τρεις ημέρες, τυλίξτε το καλά με μεμβράνη και αποθηκεύστε το στην κατάψυξη. Εάν θέλετε, μπορείτε να το κόψετε σε φέτες ώστε να ζεσταίνετε κάθε φορά την ποσότητα που προτιμάτε. Όταν το χρειαστείτε, δεν χρειάζεται απόψυξη. Βγάλτε το ψωμί από την κατάψυξη, βρέξτε το με λίγο νερό και βάλτε το στο φούρνο για 20΄στους 200 βαθμούς C.
Εάν σας έχει περισσέψει μπαγιάτικο ψωμί, δείτε εδώ λαχταριστές συνταγές για να το αξιοποιήσετε!
4 τέλεια γλυκά που θα φτιάξεις με μπαγιάτικο ψωμί
Από την Άννα Ευθυμίου,
Το μπαγιάτικο ψωμί έχει την τιμητική του. σας παρουσιάζουμε 4 εξαιρετικά γλυκά όπου μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, αντί για το κλασικό ψωμί, μπαγκέτα, ψωμί για τοστ, ψωμί μπριός, ακόμα και το μπαγιάτικο τσουρέκι. Δοκιμάστε τις συνταγές, πειραματιστείτε με τα υλικά που έχετε στο ντουλάπι και το ψυγείο σας και το σίγουρο είναι ότι θα φτιάξετε ένα πεντανόστιμο γλυκάκι!
Γλυκό με κρουασάν και σως καραμέλα
Εικόνα via lickthebowlgood.blogspot.gr/2009/05/bread-n-butter.html
Υλικά
2 μπαγιάτικα κρουασάν βουτύρου (ή 1 μπαγιάτικη μέτρια φρατζόλα ψωμί), κομμένα σε μέτριες μπουκιές
1/2 φλιτζ. ζάχαρη
2 κ.σ. νερό
1/2 φλιτζ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά, σε θερμοκρασία δωματίου
1/2 φιλτζ. γάλα πλήρες
2 αυγά, χτυπημένα
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC. Βάζουμε τα κομμάτια κρουασάν σε πυράντοχο σκεύος. Σε τηγάνι αναμειγνύουμε τη ζάχαρη και το νερό, ανακατεύοντας καλά με κουτάλι, και κατόπιν ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Αφήνουμε για 3-5 λεπτά, μέχρι η ζάχαρη να γίνει καραμέλα, χωρίς να ανακατέψουμε ή να ανακινήσουμε το τηγάνι. Αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε σιγά σιγά την κρέμα γάλακτος. Συνεχίζουμε με το γάλα, ανακατεύουμε καλά και ταυτόχρονα ρίχνουμε τα χτυπημένα αυγά. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Περιχύνουμε με τη σως το σκεύος με τα κρουασάν και αφήνουμε να μουλιάσει για 10 λεπτά. Ψήνουμε στον φούρνο για 30 λεπτά και απολαμβάνουμε.
Γλυκιά πουτίγκα με μήλα και κανέλα
Εικόνα via daisylanecakes.blogspot.gr/2010/05/twd-apple-apple-bread-pudding.html
Υλικά
2 φλιτζ. γάλα χαμηλό σε λιπαρά
1 φλιτζ. ζάχαρη
4 αυγά
1/4 κ.γλ. αλάτι
1/4 κ.γλ. βανίλια
3 κ.σ. βούτυρο, λιωμένο
1 κ.γλ. κανέλα σε σκόνη
4 φλιτζ. μπαγιάτικο ψωμί κομμένο σε μέτριες μπουκιές
1-2 μήλα πράσινα, κομμένα σε κυβάκια
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC. Σε μεγάλο μπολ, αναμειγνύουμε το γάλα με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, μετά το αλάτι και τη βανίλια. Ανακατεύουμε καλά. Σε άλλο μπολ αναμειγνύουμε το λιωμένο βούτυρο με την κανέλα, ανακατεύοντας γρήγορα ώστε να μη δημιουργηθούν “κόμποι” στην επιφάνεια από την κανέλα. Ρίχνουμε το μείγμα βουτύρου στο μείγμα γάλακτος. Μουλιάζουμε στο υγρό μείγμα το ψωμί και προσθέτουμε από πάνω τα κυβάκια από μήλα. Αφήνουμε για 25 λεπτά. Μεταφέρουμε το μείγμα σε πυράντοχο σκεύος και ψήνουμε για 60 λεπτά.
Σοκολατογλυκό με νουτέλα
Εικόνα via jessienextdoor.com/2012/03/13/chocolate-nutella-bread-pudding/
Υλικά
1 μπαγιάτικη μέτρια φραντζόλα ψωμί ή 1 μπαγιάτικο τσουρέκι, κομμένο σε μέτριες μπουκιές
3 φλιτζ. γάλα πλήρες
1/4 φλιτζ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
1 φλιτζ. ζάχαρη
1/2 φλιτζ. μαύρη ζάχαρη
1/4 φλιτζ. κακάο άγλυκο, σε σκόνη
2 κ.γλ. στιγμιαίο καφέ, σε σκόνη
1 κ.σ. βανίλια σε σκόνη ή εκχύλισμα βανίλιας
6 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
200 γρ. κουβερτούρα, κομμένη σε κυβάκια
1/2 φλιτζ. και 2 κ.σ. νουτέλα
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170οC. Σε μεγάλο μπολ, αναμειγνύουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος. Σε ξεχωριστό μπολ, αναμειγνύουμε τα δύο είδη ζάχαρης, το κακάο και τον καφέ. Ρίχνουμε το μείγμα ζάχαρης στο μείγμα γάλακτος και ανακατεύουμε καλά. Σε άλλο μπολ, ανακατεύουμε τα χτυπημένα αυγά με τη βανίλια. Ρίχνουμε το μείγμα αυγών στο μείγμα γάλακτος-ζάχαρης και ανακατεύουμε καλά, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Προσθέτουμε την κουβερτούρα σε κυβάκια. Σε τηγάνι σε πολύ χαμηλή φωτιά, ζεσταίνουμε το 1/4 φλιτζ. νουτέλα, ανακατεύοντας συνεχώς. Όταν υγροποιηθεί η νουτέλα, αποσύρουμε από την φωτιά. Ρίχνουμε τη λιωμένη νουτέλα στο μείγμα γάλακτος και ανακατεύουμε γρήγορα και καλά. Μουλιάζουμε μέσα το ψωμί ή το τσουρέκι για 20 λεπτά. Μεταφέρουμε όλο το μείγμα σε πυράντοχο σκεύος και ψήνουμε για 60 λεπτά. Όταν είναι έτοιμο, επικαλύπτουμε με έξτρα νουτέλα και το σερβίρουμε χλιαρό.
Banana bread ή γλυκιά πουτίγκα με μπανάνα
Υλικά
1 μεγάλο αυγό
ασπράδια από 2 μεγάλα αυγά
1 φλιτζ. γάλα πλήρες
1/4 φλιτζ. καστανή ζάχαρη και 2 κ.σ. για το πασπάλισμα
1 φλιτζ. γιαούρτι
1 κ.γλ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
1 κ.σ. κανέλα σε σκόνη
3 φλιτζ. ψωμί, κατά προτίμηση ολικής αλέσως, κομμένο σε κυβάκια
2 μεγάλες μπανάνες, κομμένες σε φέτες
1/4 φλιτζ. σταφίδες
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170οC. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα αυγά, τα ασπράδια, το γάλα, τη καστανή ζάχαρη, το γιαούρτι, τη βανίλια, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο. Προσθέτουμε το ψωμί σε κυβάκια και το αφήνουμε στο μείγμα για 15 λεπτά, να μουλιάσει. Κατόπιν, προσθέτουμε τη μπανάνα σε φέτες και τις σταφίδες και ανακατεύουμε καλά. Πασπαλίζουμε από πάνω με 2 κ.σ. καστανή ζάχαρη και ψήνουμε για 50 λεπτά, μέχρι να χρυσίσει η πουτίγκα.
ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΛΜΥΡΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ
Η ιδέα είναι γνωστή, ωστόσο κάθε φορά που βλέπουμε το ψωμί να μπαγιατεύει φαίνεται ότι στερεύουμε από έμπνευση. Γι’ αυτό κι εμείς σου προτείνουμε υπέροχες, και κυρίως πανεύκολες ιδέες για να αξιοποιήσεις άμεσα το μπαγιάτικο ψωμί. Έλεγξε τα υλικά που έχεις στην κουζίνα σου και βρες ποια συνταγή από τις παρακάτω σε εμπνέει περισσότερο!
Παξιμάδια
Κόβουμε το ψωμί σε μέτριες φέτες και ψήνουμε για 40 λεπτά στος 70οC. Και σε αυτήν την περίπτωση μπορούμε να αρωματίσουμε με αποξηραμένα μυρωδικά, μπαχαρικά, να προσθέσουμε 1 κ.σ. μουστάρδα, 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένο ή ό,τι άλλο επιθυμούμε.
Κρουτόν για σαλάτα
Eικόνα από το savorysweetlife.com/2010/01/homemade-croutons-recipe/
Αφαιρούμε την κόρα του ψωμιού και κόβουμε την ψίχα σε τετράγωνα μέτρια κομμάτια. Σε τηγάνι, βάζουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ψωμί. Εναλλακτικά, ψήνουμε στον φούρνο για 10 λεπτά στους 180οC για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα.
Μπρουσκέτες
Eικόνα από το www.meetup.com/italian-cuisine-and-culture/events/180509462/
Κόβουμε το ψωμί σε μέτριες φέτες, τις περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο και μπορούμε να αρωματίσουμε με αποξηραμένα μυρωδικά, μπαχαρικά, 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένο ή ό,τι άλλο επιθυμούμε. Τις ψήνουμε στον φούρνο στο γκριλ για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε από πάνω ψιλοκομμένη ντομάτα, κατίκι και ρίγανη και απολαμβάνουμε.
Πίτσα με ψωμί του δεκάλεπτου
Eικόνα από το slice.seriouseats.com/archives/2013/03/the-pizza-lab-the-best-french-bread-pizza.html
Αντί για ζύμη, στρώνουμε σε ένα πυράντοχο σκέτος φέτες ψωμί, και από πάνω οτιδήποτε μας αρέσει να βάζουμε στην πίτσα. Σάλτσα ντομάτας, τυρί, αλλαντικά ή λαχανικά και ψήνουμε στον φούρνο στους 180oC για 10 λεπτά
Πανεύκολο σουφλέ
Eικόνα από το blogs.kqed.org/essentialpepin/2011/09/19/spinach-ham-and-parmesan-souffle
Κόβουμε το ψωμί σε λεπτές φέτες και αφαιρούμε την κόρα. Αλείφουμε με λίγο βούτυρο και στρώνουμε ψωμί σε πυράντοχο σκεύος και καλύπτουμε με τριμμένα τυριά ή και αλλαντικά. Στρώνουμε από πάνω ψωμί και συνεχίζουμε με τα τυριά. Δημιουργούμε 2 ή 3 στρώσεις υλικών στο σκεύος. Κατόπιν, σε μπολ χτυπάμε 5 αυγά με 2 φλιτζάνια γάλα και περιχύνουμε το σουφλέ. Ψήνουμε για 30 λεπτά στους 180°C Κελσίου.
7. Αυγόφετες ή γαλλικό τοστ
Γαλλικό τοστ. Ένα υπέροχο γλυκό διάσημο στη πρωτεύουσα της γαστρονομίας.
Γαλλικό τοστ
Οι αγαπημένες αυγόφετες ή γαλλικό τοστ είναι το ιδανικό πρωινό. Συνοδεύστε με μέλι, πραλίνα, μαρμελάδα ή ακόμη και παγωτό.
Προετοιμασία10λεπτά
Μαγείρεμα5λεπτά
Σύνολο15λεπτά
Course: Ορεκτικά
Cuisine: Διεθνής
Servings: 6
Θερμίδες: 450θερμίδες
Υλικά
6φέτες ψωμί
2αυγά
60mlγάλα
1κ.γ. ζάχαρη με βανίλια
25γρ. βούτυρο
1κ.γ. ηλιέλαιο
ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση
Σε βαθύ μπολ, χτυπάμε τα αυγά με το γάλα, τη ζάχαρη και τη βανίλια. Μέσα στο μείγμα βουτάμε τις φέτες ψωμιού και τις αφήνουμε για λίγα δευτερόλεπτα να μουλιάσουν. Αν χρησιμοποιήσουμε λεπτές φέτες ή φέτες για τοστ, τότε απλώς τις βουτάμε να βραχούν.
Σε αντικολλητικό τηγάνι σε χαμηλή φωτιά ζεσταίνουμε το βούτυρο με το λάδι. Κατόπιν, προσθέτουμε ανά δύο τις φέτες ψωμιού και τις αφήνουμε να χρυσίσουν για 1 περίπου λεπτό από την κάθε πλευρά. Μόλις είναι έτοιμες, τις βάζουμε σε μεγάλο πιάτο και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Σημειώσεις
Απογειώστε τη συνταγή με μαρμελάδα φράουλα, πραλίνα φουντουκιού, μέλι ή φρέσκα φρούτα.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ακόμη και τσουρέκι αντί για τοστ. Στην περίπτωση αυτή, χρησιμοποιήστε ελάχιστη ζάχαρη για το υγρό μείγμα.