Συνταγές & Άλλα

Το έθιμο της φανουρόπιτας

Της αποδίδεται η ικανότητα να φανερώνει χαμένα αντικείμενα ή και πρόσωπα. Μύθος ή αλήθεια, η φανουρόπιτα είναι ένα νηστίσιμο κέικ που παραδοσιακά φτιάχνεται στη γιορτή του Αγίου Φανουρίου, στις 27 Αυγούστου, χωρίς συγκεκριμένη συνταγή και με μόνη προϋπόθεση ο αριθμός των υλικών της να είναι μονός.

Η φανουρόπιτα είναι μια γλυκιά, νηστίσιμη πίτα (παραδοσιακά φτιάχνεται με ελαιόλαδο και χωρίς αβγά), που προσφέρεται σαν ευλογία ανήμερα της μέρας μνήμης του Αγίου Φανουρίου, στις 27 Αυγούστου, εξου και η ονομασία της. Δεν είναι λίγοι βέβαια, αυτοί που φτιάχνουν φανουρόπιτες και σε άλλες στιγμές μέσα στο χρόνο, πιστεύοντας ότι ο Άγιος θα τους φανερώσει αυτό που αναζητούν: χαμένα αντικείμενα, πρόσωπα, δουλειά, ακόμα και υγεία.

fanouropita_290842013

Ήξερες ότι…
Η φανουρόπιτα μπορεί να συνδέεται με τον Άγιο Φανούριο, ωστόσο μοιράζεται για να συγχωρεθούν οι αμαρτίες της μητέρας του. Σύμφωνα με την παράδοση, η μητέρα του Άγιου Φανούριου ήταν σκληρή, δεν βοηθούσε τους άλλους και γι’ αυτό όταν πέθανε πήγε στην κόλαση. Ο Άγιος Φανούριος με τον Αρχάγγελο Μιχαήλ προσπάθησαν να τη σώσουν, ωστόσο ο κακός χαρακτήρας της στάθηκε και πάλι εμπόδιο και τότε ο Άγιος Φανούριος παρακάλεσε να μη φτιάχνουν τίποτα γι’ αυτόν αλλά μόνο για τη συγχώρεση της ψυχής της μητέρας του.

Πώς φτιάχνεται
Η παρασκευή της είναι πολύ εύκολη, καθώς φτιάχνεται κατά τον ίδιο τρόπο όπως κάθε συνηθισμένο κέικ. Η μόνη ιδιαιτερότητα της, πέρα από το να είναι νηστίσιμη, βρίσκεται στον αριθμό των υλικών που χρησιμοποιούνται. Συγκεκριμένα, τα υλικά της φανουρόπιτας πρέπει να είναι 7, 9 ή και περισσότερα, αλλά ο αριθμός τους πρέπει να είναι πάντα μονός.
Αν σκεφτείς ότι με τα βασικά υλικά: ελαιόλαδο, αλεύρι, μπέικιν πάουντερ, ζάχαρη, σόδα, αλάτι και χυμό πορτοκαλιού έχεις ήδη καλύψει τον ελάχιστο αριθμό των 7 υλικών, μπορείς μετά να “παίξεις” προσθέτοντας ό,τι υλικά σου αρέσουν. Σταφίδες, κανέλα ή άλλα μπαχαρικά και ξηροί καρποί όπως καρύδια δίνουν πολύ νόστιμη γεύση στη φανουρόπιτα σου και δεν ξεφεύγεις και από το έθιμο.

Και η δική μας πρόταση για φανουρόπιτα

Φανουρόπιτα τραγανή

 

Με αυτή τη συνταγή θα φτιάξεις την πιο τέλεια φανουρόπιτα!

Δείτε τη συνταγή αναλυτικά…

 

Αφράτη φανουρόπιτα με 7 ή 9 υλικά, εύκολη και γρήγορη.Μια παραδοσιακή συνταγή από τα νησιά του Αιγαίου, για να απολαμβάνετε νηστίσιμη και υγιεινή φανουρόπιτα, όλο το χρόνο. Άγιος Φανούριος: Η ιστορία, οι θρύλοι, τα θαύματα και η φανουρόπιτα!

Υλικά Συνταγής
1⅓ φλ. ελαιόλαδο απαλό (ή σπορέλαιο)
1⅓ φλ. ζάχαρη
1/2 φλ. γλυκό κρασί
1½ φλ. χυμό πορτοκάλι και ξύσμα από 2 πορτοκάλια
1 κ.γλ. σόδα
κανελογαρίφαλα
4 φλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (500 γραµ)
Προαιρετικά
1/2 φλ. σουσάμι
1 φλ. σταφίδες ανάμεικτες
1 φλ. καρύδια χοντροκομμένα
Για το μείγμα μπαχαρικών
1 κ.γλ. γεμάτο κανέλα
1/2 κ.γλ. γαρίφαλο
1/3 κ.γλ. μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση

Αυτή η αφράτη, νηστίσιμη φανουρόπιτα με ελαιόλαδο, όπως και όλα τα παραδοσιακά γλυκά, είναι μια πολύ εύκολη συνταγή.

Σε ένα μπολ βάζουμε το λάδι, τη ζάχαρη, το ξύσμα και τα κανελογαρίφαλα. Με σύρμα δουλεύουμε το μείγμα για 2-3΄ να γίνει σαν κρέμα και να λιώσει καλά η ζάχαρη. Προσθέτουμε το κρασί κι ανακατεύουμε.

Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκάλι, σε μια κανάτα κι ανακατεύουμε πάνω από το μπολ με το μείγμα της φανουρόπιτας, γιατί φουσκώνει και χύνεται ο χυμός. Ανακατεύουμε το πορτοκάλι μέσα στα υλικά. Προσθέτουμε το αλεύρι και με το σύρμα ανακατεύουμε. Το μείγμα φανουρόπιτας θα μοιάζει με χυλός.

Θα χρησιμοποιήσουμε ελαφρά λαδωμένο ταψάκι 30χ24 εκ. Αν χρησιμοποιήσετε σουσάμι, πασπαλίζετε το μισό στη βάση και στα τοιχώματα του ταψιού. Το υπόλοιπο θα το πασπαλίσετε στην επιφάνεια της φανουρόπιτας.

Έχουμε προθερμάνει καλά τον φούρνο στις αντιστάσεις πάνω κάτω, στους 170 βαθμούς C και θα ψήσουμε στην κάτω σχάρα για 1 ώρα και 10΄ περίπου. Εναλλακτικά, ψήνουμε στον αέρα στους 160 βαθμούς C, στην μεσαία σχάρα για περίπου 50΄.

Πριν βγάλουμε τη φανουρόπιτα από το φούρνο, τσεκάρουμε το κέντρο της με μαχαίρι, να βεβαιωθούμε ότι ψήθηκε σωστά. Το μαχαίρι πρέπει να βγαίνει στεγνό από ζύμη.

Η φανουρόπιτα αφού ψηθεί, θα φουσκώσει και θα διπλασιαστεί σε όγκο, η επιφάνεια της θα ροδίσει καλά και το άρωμα της θα σας τρελάνει. Αφήστε να κρυώσει και να τραβήξει τα υγρά από την θερμοκρασία του φούρνου. Κόψτε σε κομμάτια και σερβίρετε κι αν θέλετε πασπαλίστε με άχνη και κανέλα

Λίγα ακόμα μυστικά για τη νηστίσιμη και αφράτη φανουρόπιτα

Η φανουρόπιτα θέλει καλό ψήσιμο σε μέτρια θερμοκρασία γύρω στην 1 ώρα και κάτι η 1 ώρα παρά, ανάλογα με ποιο τρόπο θα ψήσετε, αντιστάσεις ή αέρα.

Για να γίνει αφράτη η φανουρόπιτα, πρέπει να λιώσει καλά η ζάχαρη μέσα στο λάδι και τα δυο μαζί να γίνουν σαν κρέμα.

Η ζύμη της φανουρόπιτας πρέπει να είναι σαν χυλός όχι σφιχτή.

Για να γίνει αφράτη η φανουρόπιτα, πρέπει να ανακατέψετε το μείγμα όσο λιγότερο γίνεται, από την ώρα που θα μπει το αλεύρι. Αλλιώς, θα γίνει ελαστική και σφιχτή.

Αν δεν έχετε γλυκό κρασί, ανακατέψετε λίγο πετιμέζι ή μέλι, με ένα οποιοδήποτε κρασί.

Αν χρησιμοποιήσετε καρύδια και σταφίδες, για να μείνουν σε όλη τη φανουροπιτα και να μην πάνε στον πάτο του ταψιού κάντε το εξής: Βάλτε καρύδια χοντροκομμένα και σταφίδες σε ένα μπολ. Ραντίστε με 2-3 κουταλιές κρασί η χυμό πορτοκάλι κι ανακατέψτε να βραχούν. Πασπαλίστε με λίγο από το συνολικό αλεύρι. Ανακατέψτε ξανά για να ντυθούν όλα με το αλεύρι. Αφού προσθέσετε το αλεύρι στα υλικά, ρίξτε μέσα και τα καρύδια με τις σταφίδες. Κάντε απαλό ανακάτεμα.

Athensmagazine.gr

ΠΗΓΗ:.olivemagazine.gr

Tags

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close