Συνταγές & Άλλα

Το γαλακτομπούρεκο & τα μυστικά του!

 

Για να μην τσακώνεστε σε ποιον θα πέσει η γωνία του γαλακτομπούρεκου, το τυλίγετε σε ρολάκια που είναι εξίσου απολαυστικά.

Υλικά

1 πακέτο φύλλο κρούστας για γλυκά (12 φύλλα)
1 φλιτζάνι βούτυρο λιωμένο
Για την κρέμα
1 λίτρο γάλα πλήρες
¼ φλιτζανιού σιμιγδάλι ψιλό

½ φλιτζάνι ζάχαρη
½ φλιτζάνι αλεύρι
2 κουτ. σούπας βούτυρο γάλακτος
ξύσμα από 1 λεμόνι
2 βανίλιες
4 αβγά

Για το σιρόπι

2 φλιτζάνια ζάχαρη
2 φλιτζάνια νερό
1 βανίλια
1 φλούδα λεμονιού
2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού

Διαδικασία

Βάζετε σε κατσαρολάκι το μισό γάλα και ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά να κάψει. Διαλύετε το αλεύρι στο υπόλοιπο κρύο γάλα (βάζετε σε μπολ το αλεύρι και ανακατεύετε προσθέτοντας το γάλα).

Προσθέτετε το σιμιγδάλι, 2 κ.σ. ριζάλευρο ρίχνετε το μίγμα στο ζεστό γάλα και έπειτα τη ζάχαρη, τις βανίλιες και το ξύσμα λεμονιού. Ανακατεύετε ζωηρά με σύρμα μέχρι η κρέμα να πάρει βράση και να πήξει.

Τραβάτε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτετε το βούτυρο και μετά τα αβγά ένα ένα, ανακατεύοντας ζωηρά με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθεί η κρέμα. Αφήνετε να κρυώσει.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175οC. Διπλώνετε τα φύλλα κρούστας κατά πλάτος στη μέση και τα στοιβάζετε το ένα πάνω στο άλλο. Παίρνετε τα φύλλα ένα ένα και τα αλείφετε με βούτυρο. Τοποθετείτε στο κάτω μέρος από μια γενναία δόση κρέμας, φέρνετε από αριστερά και δεξιά τις άκρες πάνω από τη γέμιση και τυλίγετε σε πακέτο.

Αραδιάζετε τα γαλακτομπούρεκα κολλητά το ένα δίπλα στο άλλο σε βουτυρωμένο ταψί. Ψήνετε στο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Ξεφουρνίζετε και αφήνετε να μισοκρυώσουν.

Στο μεταξύ ετοιμάζετε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά μαζί για 10 λεπτά και περιχύνετε τα χλιαρά γαλακτομπούρεκα.

 

ΔΕΙΤΕ  ΣΕ  ΦΩΤΟ  ΤΙΣ  ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ 

ΔΕΥΤΕΡΗ  ΣΥΝΤΑΓΗ

Μερίδες: 30-35 μπουρέκια, Χρόνος Προετοιμασίας: 1 & 1/2 ώρα, Χρόνος Ψησίματος: 50′. Χρόνος Αναμονής: Όλο το βράδυ

Υλικά

  • 1/2 φλυτζάνι (~90 γρ.) σιμιγδάλι ψιλό Μύλοι Αγίου Γεωργίου
  • 1 πακέτο φύλλα κρούστας
  • 1 λίτρο γάλα φρέσκο
  • 2 κ.σ. ριζάλευρο
  • 4 αυγά
  • 1 φλυτζάνι ζάχαρη
  • 1 βανίλια σε σκόνη ή έναν λωβό βανίλιας
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 2 κ.σ. βούτυρο αγελαδινό & 200 γρ. λιωμένο για το άλλειμα των φύλλων

Για το σιρόπι

  • 650 ml λίτρο νερό
  • 650 γρ. ζάχαρη
  • 1 στικ κανέλας
  • Φλούδα από 1 λεμόνι

1. Βάζετε τα υλικά για το σιρόπι σε μία κατσαρόλα, βράζετε για 10 λεπτά και το αφήνετε να κρυώσει καλά.

2. Βάζετε το γάλα, τη ζάχαρη, τη βανίλια και το ξύσμα λεμονιού σε μια μεσαία κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και αφήνετε να ζεσταθεί καλά ανακατεύοντας συνέχεια με ένα σύρμα.

Γαλακτομπούρεκο 2

3. Ανακατεύετε καλά σε ένα μπολ τα 2 αυγά, 2 κρόκους, το σιμιγδάλι και το ριζάλευρο.

4. Μόλις ζεσταθεί καλά το γάλα, το ρίχνετε σιγά-σιγά στο μπολ  με τα αυγά ανακατεύοντας συνέχεια.

Γαλακτομπούρεκο 3

5. Βάζετε ξανά το μείγμα στην ίδια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά κα ανακατεύετε συνέχεια με το σύρμα μέχρι να βράσει και να πήξει. Μόλις πήξει, ρίχνετε το βούτυρο και κατεβάζετε από τη φωτιά.

Γαλακτομπούρεκο5xcf

6. Κόβετε τα φύλλα κρούστας στη μέση (κάθετα). Βουτυρώνετε ένα φύλλο κρούστας καλά, βάζετε 1 κουταλιά της σούπας κρέμα στην άκρη του φύλλου. Ρολάρετε το φύλλο μέχρι τη μέση και κλείνετε τις δύο άκρες προς τα μέσα. Συνεχίζετε να ρολάρετε μέχρι το τέλος.

Γαλακτομπούρεκο 6

7. Στριμώχνετε τα ρολάκια σε ένα βαθύ ταψί μεγάλου μεγέθους, το οποίο έχετε βουτυρώσει. Συνεχίζετε μέχρι να τελειώσουν όλα τα φύλλα και ψήνετε για 50 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180oC.

8. Βγάζετε το γαλακτομπούρεκο από το φούρνο και όσο είναι ζεστό, ρίχνετε το κρύο σιρόπι να πάει παντού. Αφήνετε όλο το βράδυ να κρυώσει και να απορροφήσει το σιρόπι.

Γαλακτομπούρεκο 7

Τα μυστικά του Γαλακτομπούρεκου

– Αφήστε στο ψυγείο δύο ώρες πριν το ψήσιμο. Έτσι θα γίνει (και θα παραμείνει) τραγανό το φύλλο.

– Χρησιμοποιήστε βούτυρο αγελαδινό ή πρόβειο. Όχι λάδι, όχι μαργαρίνη.

– Για το σωστό σιρόπιασμα πρέπει το γαλακτομπούρεκο να είναι καυτό και το σιρόπι κρύο. Ή το αντίθετο.

#Love #Only,
Madame Ginger

 

 

ΠΗΓΗ:Athensmagazine.gr:

Tags

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close