Νέες Κυκλοφορίες

Το «Λυκόφως» του Αλέξανδρου Καμπουράκη

Από τα «φώτα της νύχτας» στο «λυκόφως»…

Κι έτσι ανέλπιστα τα φώτα της ψυχής μου άναψαν ξανά. Σε εποχές σκληρές, καιρούς σκοτεινούς και απειλητικούς συνάμα. Ας είναι…

Ακολούθησα για μια ακόμη φορά τη φωνή και το δρόμο της καρδιάς μου. Μπήκαμε και πάλι στο στούντιο, σε ανύποπτο χρόνο, για την ηχογράφηση του δεύτερου μέρους των ορχηστρικών μου συνθέσεων, βασισμένων και αυτών στα ακούσματα, τα στοιχεία και το ύφος της Λαϊκής, Δημοτικής, αλλά και της Βαλκανικής Παράδοσης. Κλείνει δηλαδή ένας κύκλος.

(Α’ μέρος ο δίσκος «Στα φώτα της νύχτας», 2020)

Στο κάλεσμά μου ανταποκρίθηκαν με συγκινητικό τρόπο, φίλοι – συνάδελφοι εκλεκτοί, εξέχοντες σολίστες και δημιουργοί της νέας γενιάς, προσφέροντας την πολύτιμη τέχνη τους. Ο δίσκος αυτός, πέρα από τα πρωτότυπα ορχηστρικά θέματα που περιλαμβάνει, είναι εμπλουτισμένος από τις εξαιρετικές φαντασίες και τους αυτοσχεδιασμούς που απλόχερα εκείνοι μου χάρισαν.

Οι σπουδαίοι και αγαπημένοι Γιώργος Καρυώτης (ηχοληψία – remix) και Χρήστος Ζορμπάς (mastering), έκαναν πάλι το θαύμα τους. Μας αγκάλιασαν όλους με την απαράμιλλη γνώση, το ταλέντο, την αισθητική και τη σπάνια ανθρωπιά τους.

Σε όλους ανεξαιρέτως οφείλω από καρδιάς ένα παντοτινό ευχαριστώ!

Όπως ειδικά ευχαριστώ τον ξεχωριστό φίλο και άνθρωπο Θεόδωρο Κουέλη για τα τόσο συγκινητικά του λόγια, για όλη του την στήριξη (ηθική και πνευματική) αυτά τα κομβικά για εμένα χρόνια και φυσικά που για μια ακόμη φορά στεγάζουν με αγάπη το έργο μου, μαζί με τον Νίκο Ασημάκη και την εταιρεία Music Art Lab.

Ο δίσκος ηχογραφήθηκε μέσα σε πανηγυρικό κλίμα γενικής παραδοχής. Όλες οι συνθέσεις έχουν εμπνευστεί σε στιγμές μοναξιάς πάντοτε λίγο μετά το σούρουπο ή λίγο μετά το ξημέρωμα. Ο τίτλος «Λυκόφως» πιστεύω πως ταιριάζει συμβολικά, κυριολεκτικά και μεταφορικά στον δίσκο αυτό.

Λόγια ενός ξεχωριστού μουσικού, του ακορντεονίστα Αλέξανδρου Καμπουράκη, που γράφτηκαν στη Σκύρο στις 22 Μαΐου 2021, για να προλογίσουν τον εξαίσιο, δεύτερο δίσκο του, που κυκλοφόρησε τον περασμένο Ιούνιο με τίτλο «Λυκόφως» με οκτώ οργανικές συνθέσεις του και επτά αυτοσχεδιασμούς από οκτώ μουσικούς…
02.Lykofos
Τα κομμάτια του cd

1) Τα αγάλματα ζωντανεύουν – Αυτοσχεδιασμός: Θεόδωρος Κουέλης
2) Αμαζόνα
3) Ελπίδα – Αυτοσχεδιασμός: Νίκος Κυριαζής
4) Αρχοντοπαναγιά
5) Επίκληση- Αυτοσχεδιασμός: Χαρούλα Τσαλπαρά & Ελένη Χαρταλάμη
6) Στα κύματα του Αιγαίου
7) Ανατολή – Αυτοσχεδιασμός: Φώτης Βεργόπουλος
8) Έρωτας τοξότης
9) Ταξίμι – Αυτοσχεδιασμός: Αλέξανδρος Καμπουράκης
10) Μαχαλάς
11) Μοιρολόι – Αυτοσχεδιασμός: Λαμπρινή Γιώτη
12) Γοργόνα
13) Μοναχικός δρόμος
14) Ενθύμιο χάρισμα – Αυτοσχεδιασμός: Στέφανος Δορμπαράκης (Αφιερώνεται στον Χρίστο Τσιαμούλη)
15) Vega (Αφιερώνεται στον αείμνηστο Πάνο Γεραμάνη)

Έπαιξαν οι μουσικοί: Αλέξανδρος Καμπουράκης (ακορντεόν), Θεόδωρος Κουέλης (ηλεκτρικό κοντραμπάσο), Νίκος Γύρας (ηλεκτρική κιθάρα), Μάνος Ιατρίδης (δωδεκάχορδη & κλασική κιθάρα), Βασίλης Ντρουμπογιάννης (πιάνο), Άγης Παπαπαναγιώτου (ακουστική κιθάρα), Γιάννης Σταματογιάννης (μπουζούκι), Νίκος Κυριαζής (μπαγλαμά), Φώτης Βεργόπουλος (μπουζούκι, ούτι), Πάνος Δημάκης (μπουζούκι), Κωστής Κωστάκης (ακουστική κιθάρα), Χαρούλα Τσαλπαρά (πιάνο), Ελένη Χαρταλάμη (σαντούρι), Γιώργος Γερματσίδης (μπουζούκι), Νίκος Σκαφίδας (βιολί), Χρήστος Χάρης (κλαρίνο), Στέφανος Δορμπαράκης (κανονάκι), Λευτέρης Κουλιεράκης (μπαγλαμά), Βασίλης Κορακάκης (μπουζούκι), Θοδωρής Στούγιος (μπουζούκι), Λαμπρινή Γιώτη (νικελχάρπα), Ειρήνη Ζούτσου (σαντούρι) και Γιώργος Τσιμπουξής (μπουζούκι).

Η ενορχήστρωση έγινε από τον Αλέξανδρο Καμπουράκη με τη συμβολή όλων των μουσικών. Ο δίσκος ηχογραφήθηκε στο Studio Sierra από τον Γιώργο Καρυώτη, στις 4 Ιουνίου και στις 20 Δεκεμβρίου 2020, παίζοντας όλοι οι μουσικοί ζωντανά. Η επιμέλεια παραγωγής έγινε από τον Θεόδωρο Κουέλη, η φωτογραφία του Αλέξανδρου Καμπουράκη είναι της Rania Raw και το artwork του Στάθη Καμπουράκη.

«Σπεύσατε να ακούσετε…»

Το κείμενο που ακολουθεί το έγραψε ο Θεόδωρος Κουέλης στις 18 Μαΐου 2021 στην προσωπική του σελίδα στο facebook, με αφορμή την ψηφιακή κυκλοφορία του δίσκου «Λυκόφως» στο διαδίκτυο.

Σπεύσατε κυρίες και κύριοι να ακούσετε τον πρώτο δίσκο του Αλέξανδρου Καμπουράκη «Στα φώτα της νύχτας» (2020) και αύριο με το καλό στο ίδιο ιντερνετικό σημείο τον δεύτερο του («Λυκόφως» 2021) . Σπεύσατε διότι η αγάπη περισσεύει, μη σας παραξενεύει καθόλου αυτό. Ξέρω φαίνεται ότι είναι άσχημη η εποχή, σκοτεινή και άνυδρη.

Σπεύσατε και δώστε λίγο από τον χρόνο σας και θα εκπλαγείτε ευχάριστα σας το υπόσχομαι…. Υπάρχουν νέοι με όνειρα, προσδοκίες και ανιδιοτελή οράματα… Οραματίζονται και ταυτόχρονα δημιουργούν έναν κόσμο καλύτερο, πανέμορφο, χυμώδη, ευαίσθητο, και καλοπροαίρετο… Ναι υπάρχει και αυτή η πλευρά η φωτεινή…

Ευχαριστώ τον Αλέξανδρο που μου χάρισε όλα τα συναισθήματα και τις εμπειρίες, έτσι απλά με ένα κάλεσμα του… Και τους τόσους φίλους του μουσικούς και τεχνικούς , εκεί στο στούντιο Σιέρα… Όλοι με το χαμόγελο, με την τέχνη τους, με φυσικότητα, σαν να πήγαμε σε μια γιορτή της ζωής και της μουσικής. Σπεύσατε και μη διστάσετε να πείτε ότι το φως πάντα νικάει στο τέλος, ειδικά εκεί που δεν φαίνεται ίχνος ζωής, μέσα στην μαύρη καταχνιά …. Σπεύσατε…

Λίγα λόγια για τον δίσκο

Στο «Λυκόφως» ο Αλέξανδρος Καμπουράκης παρουσιάζει μια σειρά από δημιουργίες του, που γεννήθηκαν μέσα από βαθιά μελέτη και γνώση της λαϊκής και παραδοσιακής μουσικής.

Όπως και στα «Φώτα της νύχτας», έτσι κι εδώ, ο δίσκος ξεκινά με τον αυτοσχεδιασμό ενός άλλου μουσικού, του Θεόδωρου Κουέλη. Αξίζει επίσης να σημειωθεί, πως αυτός είναι ο πρώτος ελληνικός δίσκος που καταγράφεται η Νικελχάρπα, ένα σουηδικό, παραδοσιακό, μεσαιωνικό όργανο με συμπαθητικές χορδές και κλειδιά. Παίζει η Λαμπρινή Γιώτη, που είναι και η μοναδική Ελληνίδα σολίστ αυτού του οργάνου.

Μετά από δυο, ιδιαίτερους οργανικούς δίσκους, θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον – και δεν ξέρω αν το έχει ήδη κάνει – ο Αλέξανδρος Καμπουράκης να ασχοληθεί και με τη σύνθεση τραγουδιών με στίχους. Νομίζω πως έχει όλα τα φόντα και εφόσον οι μελωδίες του συνδυαστούν με κατάλληλους στίχους, το αποτέλεσμα θα είναι ξεχωριστό…

Στη λίστα που ακολουθεί μπορείτε να ακούσετε ολόκληρο το «Λυκόφως»…

Tags

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close