Συνταγές & Άλλα

Τόπο στο πλιγούρι-Ρολό με κιμά και πλιγούρι-Πλιγούρι σαλάτα με ψητά λαχανικά

Για μεγάλο διάστημα το πλιγούρι σχεδόν είχε εξαφανιστεί από την κουζίνα μας -με εξαίρεση το ταμπούλι, τη διάσημη μεσανατολίτικη σαλάτα με πλιγούρι, μαϊντανό και λεμόνι που είχε αποκτήσει ελληνική ιθαγένεια. Τώρα τελευταία, βεβαίως, κάνει την επανεμφάνισή του, εξακολουθεί όμως να είναι σχετικά σπάνια η χρήση του, αν και πιο παλιά, βρισκόταν πολύ συχνά στη θέση που έχουμε σήμερα το ρύζι για τις σούπες, τους ντολμάδες, το πιλάφι ή τα γεμιστά.

Το πλιγούρι ή μπλιγούρι ή πουργκούρι είναι το βρασμένο, στεγνωμένο και χοντροαλεσμένο σιτάρι ή μπορεί να είναι απλώς το χοντροαλεσμένο στάρι. Αν είναι ήδη βρασμένο, που είναι και το είδος που βρίσκουμε πιο συχνά στην αγορά, χρειάζεται μόλις 15 λεπτά για να ετοιμαστεί  Σε μερικές περιοχές, το πλιγούρι το λένε και χόντρο (ενώ σε άλλες περιοχές, χόντρο λένε ένα είδος τραχανά που γίνεται βράζοντας πρώτο το χοντροαλεσμένο πλιγούρι με γάλα, που στη συνέχεια το αφήνουν να στεγνώσει).

Το πλιγούρι είναι ένα πολύ ενδιαφέρον προϊόν από πολλές απόψεις. Γευστικά, θυμίζει ξηρούς καρπούς ενώ από την άποψη της υφής είναι μαστιχωτό και απορροφά τέλεια τους ζωμούς και τις σάλτσες, προσφέροντας μεγάλη νοστιμιά. Διατροφικά, περιέχει πολλές φυτικές ίνες και σύνθετους υδατάνθρακες, άρα χορταίνει γρήγορα και διατηρεί την αίσθηση κορεσμού για πολύ χρόνο (βοηθάει επομένως στον έλεγχο του βάρους) και περιέχει γερές ποσότητες βιταμίνης του συμπλέγματος Β, αρκετή βιταμίνη Ε και ικανές ποσότητες απαραίτητων μετάλλων και ιχνοστοιχείων όπως σίδηρο, μαγνήσιο, φωσφόρο, μαγγάνιο, ψευδάργυρο και σελήνιο.

Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε ωμό, αφού πρώτα το μουσκέψουμε σε χλιαρό νερό για 40 λεπτά ή να το μαγειρέψουμε. Το λεπτό πλιγούρι κάνει για σούπες ή σαν συστατικό σε μπιφτέκια (ενσωματώνεται καλύτερα) και για σαλάτες (αμαγείρευτο) το πιο χοντρό για ντολμάδες και γεμιστά. Η αναλογία του σε υγρό είναι 1:1 και είναι καλύτερα να μην το μουσκεύουμε για πολλή ώρα ούτε να το παραμαγειρεύουμε, διότι χάνει σε γεύση και σε υφή. Τέλος, είναι πολύ ευέλικτο υλικό και ταιριάζει άνετα τόσο με κρεατικά και λαχανικά, όσο και με ψαρικά, όστρακα και οστρακόδερμα (γαρίδες, καραβίδες, αστακούς).

Ρολό με κιμά και πλιγούρι

Υλικά
700 γρ.  κιμά μοσχαρίσιο
1 φλ. ψίχουλα από μπαγιάτικο ψωμί
2 -3 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κ.γ. ρίγανη ξερή
1 φλ. αποξηραμένα μανιτάρια porcini ή chanterelles ή shiitake
1 φλ. πλιγούρι
1 φλ. βραστό νερό
½ φλ. ελαιόλαδο
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
½ φλ. σέλινο ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
2 μέτρια κολοκυθάκια τριμμένα και στραγγισμένα
½ φλ. γάλα
1 κ.σ. μουστάρδα
2 αβγά
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη γαρνιτούρα
Καρότα και κουνουπίδι βρασμένα

Εκτέλεση

Μουσκεύουμε τα μανιτάρια σε χλιαρό νερό για μισή ώρα. Βάζουμε το πλιγούρι σε μπολ και το σκεπάζουμε με το βραστό νερό. Το αφήνουμε μέχρι να απορροφηθεί το νερό και να γίνει τρυφερό, περίπου 30 λεπτά. Στραγγίζουμε τα μανιτάρια από το υγρό. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σέλινο και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν, 5 με 7 λεπτά. Προσθέτουμε τα κολοκυθάκια, μαγειρεύουμε 5-6 λεπτά και συνεχίζουμε με το γάλα και τη μουστάρδα.
Ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 3 λεπτά περίπου. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει. Βάζουμε σε λεκάνη τον κιμά, τα αβγά, τα ψίχουλα του ψωμιού, το πλιγούρι, τα μανιτάρια, το μείγμα κρεμμύδια -σκόρδο-κολοκυθάκια-μουστάρδα, τον μαϊντανό, τη ρίγανη και αλατοπίπερο.
Ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά.  Βάζουμε το μείγμα σε μακρόστενη αντικολλητική φόρμα και το πιέζουμε καλά, να μην μείνουν κενά. Ψήνουμε για 50-60 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά, ξεφορμάρουμε σε πιατέλα και σερβίρουμε το ρολό κομμένο σε χοντρές φέτες μαζί με τα βρασμένα καρότα και το βρασμένο κουνουπίδι.

 

Πλιγούρι σαλάτα με ψητά λαχανικά

Πλιγούρι σαλάτα με ψητά λαχανικά
Υλικά
1 φλ. πλιγούρι
1 φλ. βραστό  νερό
2 μέτρια κολοκυθάκια κομμένα σε κύβους
4 μεγάλα μανιτάρια πορτομπέλο κομμένα σε μπουκιές
15 ντοματίνια κομμένα στα δύο
2 πράσινες πιπεριές σε κομμάτια
2 κίτρινες πιπεριές σε κομμάτια
½ φλ. αρωματικά βότανα (ξερά ή φρέσκα) ρίγανη, μαντζουράνα, δεντρολίβανο, λουΐζα, κλπ
½ φλ. φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένος
⅓  + ½ φλ. ε.π. ελαιόλαδο
1 κ.γ. μπούκοβο
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Βάζουμε το πλιγούρι σε μπολ και το σκεπάζουμε με το βραστό νερό. Το αφήνουμε μέχρι να απορροφηθεί το νερό και να γίνει τρυφερό, περίπου 30 λεπτά. Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πιπεριές καθέτως σε τέσσερα κομμάτια. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C.

Βάζουμε τα λαχανικά σε λεκάνη, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το ⅓ φλ. ελαιόλαδο και ανακατεύουμε να αλειφθούν καλά. Τα μεταφέρουμε σε αντικολλητικό ταψί και ψήνουμε γύρω στα 10 λεπτά ανακατεύοντας 1-2 φορές με ξύλινη λαβίδα.
Βγάζουμε τα λαχανικά από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο, για 5-6 λεπτά. Βάζουμε το πλιγούρι σε σαλατιέρα και προσθέτουμε τα αρωματικά βότανα, τον μαϊντανό, το ½ φλ. ελαιόλαδο, αλάτι και το μπούκοβο. Ανακατεύουμε και τακτοποιούμε επάνω τα ψημένα λαχανικά. Περιχύνουμε με το ζουμί που έχει συγκεντρωθεί στο ταψί και σερβίρουμε.
Σημ. μπορούμε να προσθέσουμε ή να αφαιρέσουμε λαχανικά ανάλογα με την εποχή και το γούστο μας.
athinorama.gr
Tags

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button
Close