Τεχνολογία

«Τρενάκι του τρόμου» η πορεία του Bitcoin – Τι κρύβεται πίσω από τις ακραίες διακυμάνσεις στην τιμή του

Πού οφείλεται η υποχώρηση αλλά και η δυναμική ανάκαμψη του κρυπτονομίσματος – Ο ρόλος της Κάθι Γουντ, επικεφαλής της Ark Investment Management, παγκόσμιας εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, αλλά και του Tether – Η τοποθέτηση του Μπιλ Γκέιτς

Οι μεγάλες διακυμάνσεις στην τιμή του bitcoin, αλλά και των περισσότερων κρυπτονομισμάτων συνέπεσαν με τη διόρθωση των χρηματιστηρίων, αλλά ενώ οι μετοχές ανέκαμψαν μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής της FED, τα κρυπτονομίσματα συνέχισαν να επιδεικνύουν υψηλή μεταβλητότητα.

Το Bitcoin είχε πλησιάσει την τιμή των 58.000 δολαρίων την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά από την Κυριακή άρχισε να υποχωρεί φτάνοντας μέχρι τις 44.800 το βράδυ της Τρίτης.

Τα σκαμπανεβάσματα, που θυμίζουν «τρενάκι του τρόμου» σε λούνα παρκ, συνέπεσαν με πληθώρα δηλώσεων αλλά και δικαστικών εξελίξεων: Από την Αμερικανίδα υπουργό ΟικονομικώνΤζάνετ Γέλεν που χαρακτήρισε το bitcoin εξαιρετικά αναποτελεσματικό, μέχρι τον Έλον Μασκ, ο οποίος τουιτάρισε ότι η τιμή του μπορεί να είναι υψηλή, λίγες μέρες μετά από την περίφημη ανακοίνωσή του ότι η Tesla είχε αγοράσει bitcoin, που είχε απογειώσει τότε.

Την ίδια ώρα ο ιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, δεν έκρυψε την απαισιοδοξία του για την πορεία του κρυπτονομίσματος και ξεκαθάρισε ότι δεν το συνιστά ως επένδυση στους μικροεπενδυτές.

Αναλυτές της αγοράς κρυπτονομισμάτων έλεγαν ότι η μεγάλη υποχώρηση οφείλεται στο ότι πολλοί επενδυτές έσπευσαν να κλείσουν θέσεις, καθώς σημαντικός αριθμός λογαριασμών κινείται με μόχλευση.

Την Τετάρτη η τιμή του Bitcoin σημείωσε άνοδο, έπειτα από το απότομο sell-off των προηγούμενων ημερών, «σκαρφαλώνοντας» και πάλι πάνω από τα 50.000 δολ.

Σύμφωνα με το CNBC, το δυναμικό comeback του δημοφιλούς κρυπτονομίσματος οφείλεται στην ανακοίνωση της Square ότι αγόρασε bitcoin αξίας 170 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ σύμφωνα με στοιχεία της Coin Metrics, το bitcoin σημείωσε άνοδο 7,5% στα 50.683 δολάρια. Νωρίτερα, το κρυπτονόμισμα ήταν υπό διαπραγμάτευση στα 51.369 δολάρια.

Η άνοδος του bitcoin συμπαρέσυρε και τα άλλα ψηφιακά νομίσματα, με το ether και το XRP να σημειώνουν άνοδο 11,3% και 7,4% αντίστοιχα.

Την Τρίτη, η Square ανακοίνωσε ότι αγόρασε 3.318 bitcoin με μέση τιμή περίπου στα 51.235 δολάρια. Η εταιρεία, με επικεφαλής τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Twitter Τζακ Ντόρσεϊ, ανακοίνωσε ότι το bitcoin αντιπροσωπεύει τώρα περίπου το 5% των συνολικών περιουσιακών στοιχείων της.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Square επενδύει σε bitcoin, καθώς η εταιρεία είχε αγοράσει πέρυσι bitcoin αξίας 50 εκατ. δολαρίων. Ο Ντόρσεϊ είναι ένας από τους πιο γνωστούς υποστηρικτές του bitcoin, έχοντας εκφράσει παλιότερα την πεποίθηση ότι θα γίνει τελικά το «ενιαίο νόμισμα» του διαδικτύου.

Το bitcoin πήρε ώθηση και από τα σχόλια της Κάθι Γουντ της Ark Investment Management. Η Γουντ, επικεφαλής της Ark, παγκόσμιας εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, δήλωσε σε συνέντευξη στο Bloomberg ότι «είναι πολύ θετική για το Bitcoin και χαρούμενη που βλέπει μια υγιή διόρθωση».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γουντ, σε παλαιότερη συνέντευξή της στο Barron’s, είχε υποστηρίξει ότι το Bitcoin θα μπορούσε να ανέλθει στα 500.000 δολάρια.

«Με τη συμμετοχή θεσμικών επενδυτών, η τιμή του Bitcoin θα μπορούσε να φτάσει τα 500.000 δολάρια», αναγνωρίζοντας ότι το Bitcoin είναι το πιο ισχυρό νόμισμα της αγοράς crypto. «Είναι το ισοδύναμο με το δολάριο στο σύστημα του παραστατικού χρήματος», δήλωσε. «Αυτός είναι ένας πολύ υψηλός ρόλος.»

Το Bitcoin βρίσκεται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με το ρεκόρ των 58.350 δολ., αλλά μέχρι στιγμής η πτώση είναι «σχετικά μέτρια», σύμφωνα με την Bespoke Investment Group.

Ο ρόλος του Tether

Ρόλο σε αυτό έπαιξε και η υπόθεση του Tether του ψηφιακού νομίσματος που είναι “δεμένο” με την ισοτιμία του δολαρίου (ανήκει στην κατηγορία των stablecoins, ήτοι ψηφιακών νομισμάτων που έχουν ως σημείο αναφοράς την ισοτιμία άλλου νομίσματος ή περιουσιακού στοιχείου) και χρησιμοποιείται ευρέως ως νόμισμα αναφοράς για τις μετατροπές μεταξύ κρυπτονομισμάτων και τις συναλλαγές.

Ανακοινώθηκε ότι επήλθε συμβιβασμός μεταξύ της εισαγγελίας της Νέας Υόρκης και των εταιρειών Tether και του ανταλλακτηρίου Bitfinex με την καταβολή προστίμου ύψους 18,5 εκατ. δολαρίων στις δύο τελευταίες.

Η ουσία της υπόθεσης είναι ότι η Tether ενώ υποτίθεται ότι είχε κάλυψη με δολάρια για τα tether, στην πραγματικότητα αυτή η κάλυψη δεν υπήρχε.

Το γεγονός προκάλεσε μεικτά συναισθήματα στην κοινότητα των bitcoiners, αφού κάποιοι χαρακτήρισαν θετική εξέλιξη το γεγονός ότι επέρχεται περισσότερη διαφάνεια.

Ταυτόχρονα, όμως, ενέπνευσε και αβεβαιότητα σχετικά με την πραγματική κάλυψη που μπορεί να έχουν πολλές συναλλαγές με κρυπτονομίσματα.

Δισεκατομμυριούχος επενδυτής: Δεν θα αγοράσω ποτέ bitcoin – Πρέπει να απαγορευτεί

Ο «Γουόρεν Μπάφετ της Ασίας» δηλώνει κατηγορηματικά πως δεν πρόκειται ποτέ να πέσει στην παγίδα των κρυπτονομισμάτων αγοράζοντας bitcoin και ζητά από τις ρυθμιστικές αρχές την άμεση απαγόρευσή τους

Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής από την Ινδία, Ρακές Τζουντζουνγουάλα που συχνά χαρακτηρίζεται και ως «Γουόρεν Μπάφετ της Ασίας», υποστηρίζει σε συνέντευξή του πως πρέπει να απαγορευτεί η κυκλοφορία κρυπτονομίσματων όπως το bitcoin. Ο επενδυτής εμφανίζεται κατηγορηματικός και δηλώνει πως δεν πρόκειται ποτέ να πέσει στην παγίδα των κρυπτονομισμάτων αγοράζοντας bitcoin.

Με την έμπρακτη υποστήριξη μεγάλων παικτών του χώρου όπως η Tesla αλλά και η τράπεζα Mellon της Νέας Υόρκης το bitcoin κατάφερε φέτος να σημειώσει άνοδο της τάξεως του 90%.

Αν και οι ρυθμιστικές αρχές της Ινδίας δεν έχουν ακόμη αποφασίσει ποιο ακριβώς θα είναι το μέλλον του bitcoin στη χώρα, ωστόσο, φημολογείται έντονα πως η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει σε απαγόρευση όλων των κρυπτονομισμάτων και ως απάντηση θα παρουσιάσει το δικό της επίσημο ψηφιακό νόμισμα.

«Πιστεύω ακράδαντα πως οι ρυθμιστικές αρχές οφείλουν να απαγορεύσουν το bitcoin» δήλωσε ο δισεκατομμυριούχος και συνεργάτης της εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Rare Enterprises.

Ο Τζουντζουνγουάλα δήλωσε ακόμη πως παραμένει αισιόδοξος όσον αφορά στην πορεία της Ινδίας εκφράζοντας μάλιστα την πεποίθησή του πως η χώρα θα σημειώσει ραγδαία ανάκαμψη στο άμεσο μέλλον. «Η Ινδία βρίσκεται στην τελευταία φάση της πανδημίας και εκτιμώ πως θα σημειώσει ανάκαμψη 10% – 11% τον επόμενο χρόνο.» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Όπως μεταδίδει το CNCB, τις προηγούμενες μέρες η κυβέρνηση της Ινδίας προχώρησε σε μεταρρυθμίσεις ενώ συγχρόνως ανακοίνωσε τα επόμενα βήματά της για ενίσχυση επενδύσεων και εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στον χρηματοπιστωτικό τομέα για την υποστήριξη της οικονομίας. Σύμφωνα μάλιστα με την υπουργό οικονομικών, η χώρα θα χρειαστεί να δανειστεί 800 δισεκατομμύρια ρουπίες περίπου δηλαδή 10,96 δισεκατομμύρια δολάρια τους επόμενους δύο μήνες από την αγορά ομολόγων.

Έλον Μασκ: Θα βγάλει περισσότερα από το Bitcoin παρά από την πώληση Tesla – $1 δισ. μέχρι στιγμής…

 

H εταιρεία πρόκειται να βγάλει περισσότερα χρήματα από την επένδυσή στο Bitocoin παρά από τις συνολικές πωλήσεις αυτοκινήτων που πραγματοποίησε εντός του 2020

Η αμερικανική βιομηχανία παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων, Tesla Inc., έχει καταφέρει να κερδίσει μέχρι στιγμής περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια από την επένδυσή της στην αγορά κρυπτονομισμάτων.

Σύμφωνα μάλιστα με τον Ντάνιελ Ιβς, αναλυτή της Wedbush Securities, η εταιρεία «πρόκειται να βγάλει περισσότερα χρήματα από την επένδυσή στο Bitcoin παρά από τις συνολικές πωλήσεις αυτοκινήτων που πραγματοποίησε εντός του 2020». Πρόσφατα, ο αμερικανικός κολοσσός αποκάλυψε ότι προχώρησε στην αγορά bitcoin αξίας 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων με σκοπό «τη μεγαλύτερη ευελιξία για περαιτέρω διαφοροποίηση και μεγιστοποίηση της απόδοσης των χρημάτων της εταιρείας» σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το CNBC.

Αν και γνωρίζουμε πως η επένδυση πραγματοποιήθηκε μερικές εβδομάδες νωρίτερα, ωστόσο, η εταιρεία δεν έχει προχωρήσει σε περαιτέρω ανακοινώσεις ούτε για τον ακριβή χρόνο της επένδυσης ούτε όμως και για την τιμή στην οποία αγόρασε το Bitcoin.

Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτος, το ψηφιακό νόμισμα σημείωσε ένα άνευ προηγουμένου ράλι, αγγίζοντας μέσα σε μικρά χρονικά διαστήματα νέα ρεκόρ. Η αγοραία αξία του ξεπέρασε το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια για πρώτη φορά την περασμένη εβδομάδα και η κρυπτογράφηση αυξήθηκε κατά 94% σε ετήσια βάση.

Σύμφωνα μάλιστα, με τα στοιχεία του CoinDesk, η τιμή του bitcoin αυξήθηκε από τα 34.793,45 δολάρια – υψηλό ημέρας για την 31η Ιανουαρίου σε υψηλό της ημέρας 57.487,03 δολάρια σχεδόν μέσα σε ένα μήνα και συγκεκριμένα στις 20 Φεβρουαρίου. Πρόκειται για αύξηση της τάξεως του 65%, η οποία εκτιμάται πως εκτίναξε τα κέρδη από την επένδυση ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Tesla σε περίπου 975 εκατομμύρια δολάρια. Με βάση το υψηλό της ημέρας τη Δευτέρα το οποίο άγγιξε τα = 58.332,36 δολάρια, το κέρδος υπολογίζεται σε πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

«Ενώ η επένδυση Bitcoin είναι μια προσπάθεια επίδειξης ισχύος και δύναμης από την πλευρά της Tesla, συγχρόνως όμως θεωρείται σαφώς μια καλή αρχική επένδυση και μια τάση που αναμένουμε να έχει αντίκτυπο και σε άλλες εταιρείες.  Ισχυροί παίχτες ακολουθώντας το παράδειγμά της Tesla, αναμένεται να επενδύσουν με τη σειρά τους στην αγορά τους επόμενους 12 έως 18 μήνες», δηλώνει ο Ιβς.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Έλον Μασκ παρότι ένθερμος υποστηρικτής των ψηφιακών νομισμάτων, πρόσφατα δήλωσε το bitcoin είναι «απλώς μια πιο ανόητη μορφή ρευστότητας».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Έλον Μασκ παρότι ένθερμος υποστηρικτής των ψηφιακών νομισμάτων, πρόσφατα δήλωσε το bitcoin είναι «απλώς μια πιο ανόητη μορφή ρευστότητας».

 

http://www.newmoney.gr

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close