Συνταγές & Άλλα

Τυρόπιτα εύκολη, βουτηχτή και τραγανή με αλλιώτικη τεχνική της Αργυρώς |

TΥΡΟΠΙΤΑ εύκολη, με φύλλο κρούστας και φέτα και μια ιδιαίτερη τεχνική της Αργυρώς, για πολλούς αναστεναγμούς. Η αφράτη γέμιση θυμίζει τυρόπιτα μπεσαμέλ χωρίς να έχει μπεσαμέλ! Καλό ψήσιμο για να γίνει τραγανή πάνω κάτω να τους τρελάνεις όλους.

Υλικά Συνταγής 1½ πακέτο φύλλο κρούστας 400 γραμ. φέτα 200 γραμ. ανθότυρο 4 αυγά 1 κ.γλ. μπέικιν (κοφτό) 1½ φλ .νερό χλιαρό Λίγο πιπέρι φρεσκοτριμμένο 1/4 φλ. ελαιόλαδο για το άλειμμα του ταψιού Για το τελείωμα 1/2 φλ. ελαιόλαδο 1 αυγό χτυπημένο 1/2 φλ. γάλα Εκτέλεση & όλα τα μυστικά αναλυτικά εδώ: https://www.argiro.gr/recipe/efkoli-t…

https://www.youtube.com/watch?v=o1QYiFC2rWo

Argiro Barbarigou • Tiropita • Tiropita efkoli, voutixti kai tragani • Αργυρω Μπαρμπαριγου

Υλικά Συνταγής

  • 1½ πακέτο φύλλο κρούστας
  • 400 γραμ. φέτα
  • 200 γραμ. ανθότυρο
  • 4 αυγά
  • 1 κ.γλ. μπέικιν (κοφτό)
  • 1½ φλ .νερό χλιαρό
  • λίγο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο για το άλειμμα του ταψιού
  • Για το τελείωμα
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 αυγό χτυπημένο
  • 1/2 φλ. γάλα

 

Εκτέλεση

Εύκολη τυρόπιτα με φύλλο κρούστας ή αλλιώς “βουτηχτή”

Μια συνταγή εύκολη και γρήγορη με μια αλλιώτικη τεχνική στο φύλλο κρούστας για την πιο αφράτη πίτα που φουσκώνει σαν το σουφλέ τυριού. Βάλτε στην γέμιση γάλα και αυγά και θα μοιάζει σαν μπεσαμέλ. Η τυρόπιτα με φύλλο κρούστας είναι αγαπημένο φαγητό στην ελληνική κουζίνα, αλλά αυτή ειδικά η συνταγή της Αργυρώς θα σας ξετρελάνει!

  • Λιώνουμε τη φέτα και το ανθότυρο σε τρίμματα σε ένα μπολ με ένα πιρούνι.
  • Προσθέτουμε τα 4 αυγά κι ανακατεύουμε καλά να γίνουν κρέμα.
  • Τρίβουμε πιπέρι κατά βούληση.
  • Προσθέτουμε το baking powder και το χλιαρό νερό.
  • Ανακατεύουμε καλά με ένα πιρούνι.
  • Ρίχνουμε ένα τέταρτο φλιτζανιού ελαιόλαδο σε μακρόστενο ταψί 35×25 εκατοστά.
  • Αλείφουμε όλο το ταψί και τα πλαϊνά του τοιχώματα με πινέλο.
  • Στρώνουμε ακτινωτά τα 6 φύλλα κρούστας ώστε να εξέχουν πολύ τα πλαϊνά τους.
  • Δε λαδώνουμε ενδιάμεσα στα φύλλα.
  • Κρατάμε 2 φύλλα για το κλείσιμο.
  • Τα υπόλοιπα 10 φύλλα, 1-1 τα βουτάμε να βραχούν στο μίγμα από τα αυγά.
  • Πρέπει να μουλιάσουν καλά τα φύλλα κρούστας μέσα στα υγρά.
  • Μετά, 1-1 βρεγμένο φύλλο το βάζουμε σαν γέμιση μέσα στο ταψί.
  • Ό,τι υγρό περισσέψει το ρίχνουμε μέσα στο μίγμα.

Στη τυρόπιτα με φύλλο κρούστας καλύπτουμε με τα υπόλοιπα στεγνά φύλλα την επιφάνεια.

  • Κλείνουμε γύρω-γύρω τα φύλλα που εξέχουν διπλώνοντας τα πάνω στην εύκολη τυρόπιτα.
  • Λαδώνουμε με μισό φλιτζάνι λάδι την επιφάνειά της.
  • Με το πιρούνι πιέζουμε απαλά να βραχούν όλα τα φύλλα, με τα υλικά μέσα στα υγρά.
  • Χαϊδεύουμε την εύκολη τυρόπιτα ώστε να αλειφθεί καλά το λάδι πάνω στην επιφάνεια.
  • Χτυπάμε το 1 αυγό σε ένα μπολ, προσθέτουμε το γάλα και τα ανακατεύουμε. Περιχύνουμε όλη την επιφάνεια από την εύκολη τυρόπιτα και πατάμε ελαφρά την επιφάνεια να βραχούν τα φύλλα καλά.
  • Με το πιρούνι τρυπάμε όλη την επιφάνειά της. Με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε την επιφάνεια κατά μήκος. Δε τη χαράζουμε μέχρι κάτω όμως.
  • Μέχρι τα μεσαία φύλλα χαράζουμε .
  • Σε καλά προθερμασμένο φούρνο ψήνουμε στις αντιστάσεις, στους 190°C στην κάτω σχάρα του φούρνου για περίπου 50 λεπτά μέχρι να φουσκώσει καλά σαν σουφλέ και να ροδοκοκκινίσει όλη η επιφάνεια της.
  • Μόλις βγει από το φούρνο, τη σκεπάζουμε για 10 λεπτά με μία καθαρή πετσέτα να τραβήξει την υγρασία της.
  • Αφού κρυώσει λίγο την κόβουμε σε κομμάτια.

Αυτή η συνταγή για τυρόπιτα εύκολη, με αλλιώτικη τεχνική με φύλλο κρούστας και φέτα, είναι ιδανική για γιορτινό τραπέζι ή για μπουφέ. Με αυτή τη συνταγή για τυρόπιτα, μιας και βγαίνουν πολλά κομμάτια και εξαφανίζεται στο λεπτό, θα βγείτε ασπροπρόσωποι!

Το μυστικό μου

  • Αφήστε καλά τα φύλλα της γέμισης να μουλιάσουν.
  • Μη λαδώνετε τα ενδιάμεσα φύλλα, είναι περιττό.
  • Ψήστε την σε καλά προθερμασμένο φούρνο, να ροδίσει καλά και να φουσκώσει να γίνει διπλάσια σε όγκο.
  • Αλείψτε καλά όλη την επιφάνεια της  με λάδι και χαϊδέψτε με το χέρι όλη την επιφάνεια της να πάει παντού. Έτσι όταν πέσει το αυγό με το γάλα στο τέλος θα κάνει μια ωραία κρούστα.
  • Τρυπήστε όλη την επιφάνεια με πιρούνι ώστε να φύγει ο αέρας που εγκλωβίστηκε με το στρώσιμο των φύλλων. Έτσι θα φουσκώσει ομοιόμορφα στο ψήσιμο.
  • Χαράζουμε κατά μήκος σε κομμάτια πριν την ψήσουμε.
  • Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα μόλις βγει καυτή από τον φούρνο ώστε να τραβήξει την υγρασία της και να μείνει η επιφάνεια τραγανή.
  • Αφήστε την να κρυώσει λίγο και μετά να την κόψετε.

Φτιάξτε οπωσδήποτε τις συνταγές για τυρόπιτες από την Αργυρώ και θα δείτε την διαφορά!

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close