Uncategorized

Vegan διατροφή: το σούπερ λαχανικό που είναι πλούσιο σε Ω3-λιπαρά-και συνταγή

Όποιος ακολουθεί μια αμιγώς vegan δίαιτα, σίγουρα θα έχει αναρωτηθεί πώς μπορεί να προσλαμβάνει Ω3 λιπαρά, καθώς η βασική πηγή των θρεπτικών αυτών συστατικών είναι τα ψάρια και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι και τα φυτικά προϊόντα δεν έχουν καθόλου περιεκτικότητα σε Ω3. Υπάρχουν μάλιστα συγκεκριμένα αρτύματα όπως τα καρύδια, οι σπόροι chia και ο λιναρόσπορος που είναι πηγές Ω3. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Dr Mark Hyman, M.D. για να μπορέσει να εξασφαλίσει την απαραίτητη ποσότητα Ω3 που έχει ανάγκη ο οργανισμός, ένας vegan πρέπει οπωσδήποτε να εντάξει στη διατροφή του ένα χορταρικό: την αντράκλα ή κοινώς γλιστρίδα.

Γιατί πρέπει οι vegans να τρώνε περισσότερη γλιστρίδα
Η γλιστρίδα περιέχει 2 διαφορετικούς τύπους Ω3: Άλφα λινολενικό οξύ (ALA) και Εικοσιπενταενοϊκό οξύ (EPA). Ο πρώτος τύπος συναντάται στις φυτικές τροφές, αλλά έρευνες έχουν δείξει ότι η περιεκτικότητα της αντράκλας είναι πολύ μεγαλύτερη από τις υπόλοιπες φυτικές τροφές που τον περιέχουν. Αλλά το πιο αξιοσημείωτο είναι ότι η γλιστρίδα είναι ενδεχομένως το μοναδικό φυτό που περιέχει τον δεύτερο τύπο Ω3 που δεν συναντάται σε φυτά αλλά σε λιπαρά ψάρια και φύκια.


Πέρα βέβαια από το Ω3, η αντράκλα είναι γεμάτη με βιταμίνες και μέταλλα. Πιο συγκεκριμένα, περιέχει Βιταμίνη Α , Β και C, μαγνήσιο, κάλιο, ασβέστιο και σίδηρο. Επίσης περιέχει Β-καροτίνη και γλουταθειώνη, δυο φυτοχημικές ουσίες με απίστευτες αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Αυτό μπορεί να εξηγείται επιστημονικά επειδή η γλιστρίδα είναι ανθεκτική σε δύσκολες συνθήκες και μπορεί να επιβιώσει σε εδάφη όχι τόσο εύφορα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα φυτά που αναπτύσσονται και επιβιώνουν υπό συνθήκες στρες αναπτύσσουν άμυνες που μεταφράζονται σε αντιοξειδωτικά για αυτόν που τα καταναλώνει.
Πώς να την εντάξετε στη διατροφή σας; Έχει μια ελαφρώς ξινή γεύση, ενώ είναι λεπτή και φυλλώδης, γεγονός που την καθιστά ιδανικό γαρνίρισμα για σαλάτες και σούπες ή ακόμα για τάκος, αν θέλετε έξτρα γεύση. Μπορείτε να σοτάρετε τα κοτσάνια της αλλά προσέξτε να μην το παρακάνετε με τα φύλλα της καθώς μαραίνονται εύκολα.

Καλλιεργήστε την ταπεινή γλιστρίδα σε γλάστρα και απολαύστε τις ευεργετικές της ιδιότητες άφοβα, χωρίς να ανησυχείτε ότι δεν θα μπορείτε να ελέγξετε την πολυλογία σας…

Η ήμερη ποικιλία της γλιστρίδας διαφέρει αρκετά απ’ το γνωστό σε όλους μας χορταρικό, καθώς έχει κατά πολύ μεγαλύτερά φύλλα, όρθιο (αντί για έρποντα) βλαστό και πολύ γρηγορότερη ανάπτυξη. Ενώ λοιπόν υπερέχει σε όλα τα επιμέρους χαρακτηριστικά, η επίδοσή της σε εκείνο ακριβώς που μετράει περισσότερο απ’ όλα, τη γεύση, δεν είναι δυστυχώς σπουδαία. Δεν έχει την ξινούτσικη φρεσκάδα της άγριας, που όταν τρώγεται χλωρή και φρεσκομαζεμένη φέρνει στο στόμα ένα άρωμα που θυμίζει ντομάτα, αντίθετα είναι κάπως γλοιώδης σε υφή και, συμπερασματικά, μάλλον αδιάφορη.

Κι όμως, τα τελευταία χρόνια παρά τα μειονεκτήματά της μπορεί να καμαρώνει για την καριέρα που κάνει στα καλά εστιατόρια της δυτικής Ευρώπης και των ΗΠΑ, όπου τη σερβίρουν σοταρισμένη ως γαρνίρισμα ψαρικών ή ρίχνουν τα ψιλοκομμένα φύλλα της στις σαλάτες που βασίζονται στη μαγιονέζα. Τη βρίσκουμε ακόμη να στολίζει μαζί με κόλιανδρο, άνηθο ή μαϊντανό σαλάτες με ντομάτα και κρεμμύδι, οι οποίες μάλιστα χρεώνονται ακριβούτσικα καθώς επωφελούνται από τη φήμη που απέκτησε τελευταία η γλιστρίδα ως μία από τις πλουσιότερες φυτικές πηγές Ωμέγα 3 λιπαρών οξέων. Αν δεν το γνωρίζετε ήδη, αυτά παρουσιάζουν αντιφλεγμονώδη δράση, χαμηλώνουν τις τιμές χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων, ενώ λέγεται πως η τακτική κατανάλωσή τους μπορεί να διώξει και την κακή διάθεση.

Φυσικά, αν οι εστιάτορες και οι πελάτες τους μπορούσαν να δοκιμάσουν τη δική μας αντράκλα, όπως ονομάζεται η γλιστρίδα αλλιώς, θα γύριζαν την πλάτη στην ήμερη ποικιλία κι ας είναι πιο εντυπωσιακή σε εμφάνιση και πολύ ευκολότερη στο καθάρισμα. Η άγρια γλιστρίδα, αυτή που ξεφυτρώνει απρόσκλητη παντού όπου βρει λίγο χώμα, η ίδια που πολλοί αδαείς ξεριζώνουν μετά μανίας από τους κήπους τους θεωρώντας τη ενοχλητικό ζιζάνιο, υπερέχει σαφώς γιατί είναι πιο τραγανή και νόστιμη.

 

Προσθέστε τα φυλλαράκια της σε δροσιστικές καλοκαιρινές σαλάτες, ομελέτες και πιάτα με λευκά τυριά, δοκιμάστε τη σε σάντουιτς, συνδυάστε τη με το γιαούρτι για να παρασκευάσετε ένα δροσιστικό ντιπ, μαγειρέψτε την όπως το σπανάκι ή απλώς συντηρήστε την για το χειμώνα μέσα σε άλμη, αφού πρώτα τη βράσετε για δύο λεπτά. Προσωπικώς προτιμώ να τη ρίχνω ωμή πάνω σε ζεστή ντομάτα (τις αφήνω πάντοτε εκτός ψυγείου, γιατί η ψύξη προσβάλλει το άρωμά τους) και ψιλοκομμένο αγγούρι και προσθέτω μόνο φρέσκο βασιλικό, λίγο λάδι και ελάχιστο λεμόνι για να απολαμβάνω με τρόπο απέριττο, τυπικά μεσογειακό, την πληρότητα της γεύσης της.

Οι γλάστρες και οι ζαρντινιέρες μου είναι πάντοτε γεμάτες γλιστρίδα και χωρίς καμία φροντίδα γεννάνε κάθε άνοιξη ξανά το ταπεινό αυτό χορταρικό που δεν χορταίνω να απολαμβάνω. Ως φανατικός φίλος του, μου επιτρέπεται λοιπόν να αποφανθώ σχετικά με την ορθότητα της γνώμης που συνοψίζει η φράση «γλιστρίδα έφαγες πάλι;», η οποία συνήθως απευθύνεται σε εκείνους που έχουν την τάση να μονοπωλούν αγρίως την κουβέντα στο κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι. Πρόκειται περί συκοφαντικής κατηγορίας που δεν βασίζεται σε πραγματικά στοιχεία, μπορείτε να την τρώτε άφοβα χωρίς να ανησυχείτε πως το στόμα σας θα μεταμορφωθεί σε χείμαρρο πολυλογίας. Υπάρχει επίσης, από τα αρχαία ήδη χρόνια, μια άλλη ρετσινιά που δυσφημεί τη γλιστρίδα, ότι δηλαδή η τακτική χρήση της καταστέλλει την ερωτική επιθυμία, διαπίστωσα δε πως αρκετοί φίλοι την αποφεύγουν γι’ αυτόν το λόγο. Ψέματα κι αυτό, η μόνη επίδραση που μπορεί να έχει η γλιστρίδα, όταν τρώγεται πολύ συχνά, είναι ελαφρώς ηρεμιστική, αποτέλεσμα μάλιστα που σε πολλές περιπτώσεις αποδεικνύεται ευεργετικό, γιατί μειώνει το άγχος της επίδοσης που ταλαιπωρεί σήμερα αρκετούς από τους άνδρες.

Γλιστρίδα με κολοκυθοκορφάδες

Αγαπημένο φαγητό που συνδυάζει δύο από τα πιο νόστιμα χορταρικά της ελληνικής γής. Είναι ένα πρώτης τάξεως συνοδευτικό για τα ψητά σας.

Υλικά

  • 1 κιλό γλιστρίδα χοντροκομμένη
  • 500γρ. κολοκυθοκορφάδες χοντροκομμένους
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3 σκελίδες σκόρδο, σε φετούλες
  • 3 ντομάτες ώριμες, περασμένες από τον τρίφτη
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 1 μικρό ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και μαραίνετε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά.

Ρίχνετε τη γλιστρίδα και τους κολοκυθοκορφάδες, φέρνετε τρεις τέσσερις βόλτες και σβήνετε με την ντομάτα και τη ζάχαρη.

Χαμηλώνετε τη φωτιά, προσθέτετε ελάχιστο νερό και μαγειρεύετε το φαγητό σκεπασμένο. Μόλις ετοιμαστεί, ρίχνετε τον άνηθο και ανακατεύετε απαλά.

Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη – Food Styling: Αντωνία Κάτη

Το Olivemagazine.gr δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές, δεν κάνει διαγνώσεις και δεν προτείνει ιατρικές θεραπείες. Οι πληροφορίες που δημοσιεύονται σε αυτόν τον ιστότοπο δεν έχουν στόχο να αντικαταστήσουν τις ιατρικές συμβουλές και δεν θα πρέπει να προβείτε σε καμία ενέργεια πριν συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close