Σημαντικές

Βρήκαν 60 ναυάγια άθικτων αρχαίων πλοίων του 400 π.Χ. στη Μαύρη Θάλασσα

Τα ευρήματα εντοπίστηκαν στη Μαύρη Θάλασσα

Επιστημονική ομάδα ανακάλυψε 60 αρχαία ναυάγια στη Μαύρη Θάλασσα, τα οποία μπορεί να δώσουν πολύτιμες πληροφορίες ακόμη και για τη μυθική Κιβωτό του Νώε. Ωκεανογράφοι της ομάδας Black Sea Maritime Archaeology Project (MAP) ανακάλυψαν νεκροταφείο αρχαίων πλοίων 300 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, σε αυτήν τη «νεκρή ζώνη», βρίσκονται ναυάγια από 60 αρχαία σκάφη και τα οποία  χρονολογούνται από το 400 π.Χ.  Η έλλειψη οξυγόνου στα μυστηριώδη βάθη έχει ως αποτέλεσμα τα πλοία να είναι εντελώς άθικτα και το ξύλο δεν έχει αποσυντεθεί. Κάποιοι ειδικοί συνδέουν τη Μαύρη Θάλασσα με  την Κιβωτό του Νώε, τη μυθική ιστορία της Βίβλου, όπου ο Νώε δημιουργεί μία κιβωτό για να διασώσει την οικογένειά του και ζωικά είδη από επερχόμενο κατακλυσμό.

Σύμφωνα με σχετικό βιβλίο των ωκεανολόγων William Ryan και Walter Pitman, η Κιβωτός του Νώε ενδεχομένως να βρισκόταν στη Μαύρη Θάλασσα και η ιστορία της συνδέεται με μία καταστροφική πλημμύρα που χτύπησε την περιοχή. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, η Μαύρη Θάλασσα ήταν λίμνη με φρέσκο νερό, η οποία αποκόπηκε από τη Μεσόγειο. Πιστεύεται ότι μία ξαφνική άνοδος των υδάτων της Μεσογείου προκάλεσε ένα πλημμυρικό φαινόμενο με τα νερά να έχουν ορμή 200 φορές μεγαλύτερη από τους καταράκτες του Νιαγάρα.

60 αρχαία ναυάγια

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι υποβρύχια δείγματα εδάφους που λαμβάνονται από τη «νεκρή ζώνη» θα βοηθήσουν να εξηγήσουν την προέλευση της ιστορίας της Κιβωτού του Νώε. Η εύρεση αποδείξεων για μια καταστροφική και ταχεία αύξηση της στάθμης της θάλασσας μπορεί να εξηγήσει την προέλευσή της.

Πηγή: BBC.com

Tags

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close