Διατροφή & Υγεία

Υγιεινή διατροφή κατά την διάρκεια των Χριστουγέννων

Τα Χριστούγεννα, η μεγαλύτερη γιορτή του χρόνου έφτασε και όλοι μας περιμένουμε με ανυπομονησία να γευτούμε με όλο μας το είναι τις γιορτινές αυτές ημέρες. Μαζί με τα Χριστούγεννα έρχεται και η πρωτοχρονιά, μια γιορτή που μας δίνει την ευκαιρία να κάνουμε τον απολογισμό του χρόνου που πέρασε, και να θέσουμε τους στόχους μας για τον επόμενο. Και παρότι συχνά, ένας από τους στόχους που θέτουμε κάθε χρόνο είναι και η διαφύλαξη της υγείας μας, η απώλεια του περιττού μας βάρους και η διασφάλιση μιας καλύτερης ποιότητας ζωής, συνήθως όταν βρεθούμε μπροστά στο γιορτινό τραπέζι ξεχνάμε δια μαγείας τους στόχους που έχουμε θέσει και καταλήγουμε σε διατροφικές υπερβολές με αποτέλεσμα το νέο έτος να ξεκινάει με την ζυγαριά υψηλά και το ηθικό χαμηλά. Η κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος Ελευθερίου Σοφία μας συμβουλεύει τι πρέπει να κάνουμε για να κρατηθούμε στο ύψος των περιστάσεων, αλλά όσο γίνεται πιο χαμηλά στις μετρήσεις του ζαχάρου, της αρτηριακής μας πίεσης και του σωματικού μας βάρους.


Η υγιεινή διατροφή είναι στάση ζωής, είναι ο τρόπος που έχει καθένας επιλέξει να ζει και να διατρέφεται. Δεν μπορείς να λες ότι κάνεις υγιεινή διατροφή σήμερα και ανθυγιεινή διατροφή αύριο. Στην υγιεινή διατροφή, περιλαμβάνονται φυσικά και τα διατροφικά ατοπήματα. Επιπλέον, στις συστάσεις τις υγιεινής διατροφής υπάρχουν τα πάντα, αλλά με μέτρο. Και ναι, μπορούμε να κάνουμε υγιεινή διατροφή και κατά την διάρκεια των γιορτών. Γιατί όταν λέμε ότι επιδιώκουμε να τρώμε υγιεινά, εννοούμε ότι αυτό θα είναι κάτι που θα το προσπαθούμε καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου, συμπεριλαμβανομένων και των γιορτών και των αργιών και όλων των πιθανών εκείνων δύσκολων ημερών που μπορεί να βρεθούμε μπροστά σε χίλιους δυο πειρασμούς. Σε κάθε περίπτωση αξίζει τουλάχιστον να το προσπαθήσουμε.

Και παρότι σε αρκετούς ανθρώπους το θέμα της υγιεινής διατροφής μπορεί να ακούγεται σαν κάτι που δεν τους αφορά, ειδικά για τις γιορτινές ημέρες, υπάρχουν οι ιδιαίτερες εκείνες ομάδες του πληθυσμού που δεν έχουν το περιθώριο να ξεφύγουν από τις διατροφικές συστάσεις που επιτάσσει η υγιεινή διατροφή. Για παράδειγμα, άνθρωποι με βεβαρυμμένη καρδιακή ή νεφρική λειτουργία, όσοι έχουν προβλήματα υγείας μεταξύ των οποίων ο διαβήτης και η υπερχοληστερολαιμία, οι γυναίκες σε ενδιαφέρουσα στα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης τους αλλά και όλοι όσοι βρίσκονται σε δίαιτα απώλειας βάρους είναι αρκετά εξοικειωμένοι με την έννοια της υγιεινής διατροφής αλλά και την σημασία της για την εξασφάλιση της υγείας τους.

Η σημασία της αυτοπαρακολούθησης τους βάρους κατά τις γιορτές.

Τόσο οι διαβητικοί όσο και όλοι όσοι θέλουν να προσέχουν την υγεία και την σιλουέτα τους συστήνεται να μεριμνούν για την αυτοπαρακολούθηση του βάρους τους, ώστε να μην καταλήξουν μετά τις γιορτές με τουλάχιστον 2-3 κιλά παραπάνω. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει να μην αποφεύγουμε την ζυγαριά κατά την διάρκεια των εορτών. Αντίθετα, συστήνεται να ζυγιζόμαστε σχεδόν καθημερινά κατά την διάρκεια των ημερών αυτών και να παρακολουθούμε τις αλλαγές που προκαλούνται στο βάρος μας. Το ίδιο θα πρέπει να ισχύει και με άλλες μετρήσεις, όπως η μέτρηση του σακχάρου μας και της αρτηριακής μας πίεσης, σε περίπτωση που πάσχουμε από διαβήτη ή υπέρταση αντίστοιχα. Αυτό θα μας βοηθήσει να κάνουμε πιο συνετές επιλογές τις ημέρες που ακολουθούν τις γιορτές.

Αν για παράδειγμα δούμε μία αύξηση του βάρους μας, της πίεσης ή του σακχάρου μας αμέσως μετά την ημέρα των Χριστουγέννων, δίνουμε στον οργανισμό μας την ευκαιρία να αποβάλει τις κατακρατήσεις υγρών και να αντιρροπήσει αυτήν την παροδική αύξηση πριν γίνει μόνιμη, κάνοντας ιδιαίτερα συνετές επιλογές για τις 2-3 ημέρες που ακολουθούν. Εξάλλου, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε λιγότερο από μία εβδομάδα από τα Χριστούγεννα θα ακολουθήσουν τα εξίσου επιβαρυντικά γεύματα της Πρωτοχρονιάς και μια εβδομάδα μετά των Φώτων.

Αποφύγετε την έκθεση στους γλυκούς πειρασμούς.

Τα γλυκά αποτελούν έναν από τους πιο δελεαστικούς πειρασμούς για τους περισσότερους από εμάς. Ακόμη κι αν όλο τον χρόνο, καταφέρνουμε να αντισταθούμε, τα πράγματα δυσκολεύουν σε περιόδους όπως τα Χριστούγεννα, μια γιορτή συνυφασμένη με την χαρά και την αφθονία των γλυκών εδεσμάτων. Και επειδή είναι σχεδόν αδύνατο να αντισταθούμε στον πειρασμό της μυρωδιάς που αναδύεται όταν ψήνονται τα τσουρέκια, εξίσου δύσκολο να φανούμε εγκρατείς μπροστά στις πλούσιες πιατέλες με τα μελομακάρονα, τους κουραμπιέδες και τις δίπλες που είναι στρωμένες και φιγουράρουν με αυθάδεια στις βιτρίνες των καταστημάτων, αλλά και πάνω στα στολισμένα χριστουγεννιάτικα τραπέζια των σπιτιών μας που ευθαρσώς μας υπενθυμίζουν ότι είναι εκεί και μας περιμένουν να τα φάμε, η λύση είναι μία: Να αποφύγουμε εντελώς την έκθεση σε όλους αυτούς τους διατροφικούς πειρασμούς τις ημέρες που προηγούνται ή ακολουθούν τα γιορτινά τραπέζια.

Αυτό σημαίνει, ότι ειδικά στα σπίτια που κατοικούν άνθρωποι με προβλήματα υγείας, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση και η παχυσαρκία, είναι σημαντικό τόσο οι ίδιοι όσο και οι συγγενείς τους να συνειδητοποιήσουν πόσο σημαντικό είναι να μην υπάρχουν στολισμένα γλυκά στο σπίτι, ώστε να μην εκτεθούν οι αγαπημένοι τους στον γλυκό πειρασμό που όχι μόνο δεν θα τους κάνει καλό, αλλά αντίθετα δύναται να τους δημιουργήσει και σοβαρά προβλήματα υγείας. Για το λόγο αυτό, αποφύγετε να αγοράσετε, να στολίσετε και να φτιάξετε γλυκά, με την πρόφαση να μυρίσει το σπίτι, ιδιαίτερα για τις ενδιάμεσες μέρες μεταξύ των γιορτών, καθώς η κατανάλωση γλυκών αρτοσκευασμάτων και γλυκισμάτων ενδιάμεσα των γευμάτων ακόμη και τις ημέρες που προηγούνται και ακολουθούν τις γιορτές, είναι δυνατόν να επιφέρει τόσο αύξηση του βάρους όσο και αύξηση του βάρους, του σακχάρου, των λιπιδίων, και διαφόρων άλλων τιμών στο αίμα.

Εξάλλου, το γεγονός ότι στα περισσότερα σπίτια υπάρχουν άφθονα γλυκά, τα οποία συχνά μας βάζουν από νωρίς στον πειρασμό, ευθύνεται για το ότι καταλήγουμε να έχουμε πάρει ήδη κάποια κιλά πριν καλά-καλά έρθουν τα Χριστούγεννα. Θα τα φάμε που θα τα φάμε, λοιπόν, τις γιορτινές ημέρες, τουλάχιστον για όσους έχουν προβλήματα υγείας καλό είναι να μην εκτίθενται στον πειρασμό καθημερινά για μεγάλα χρονικά διαστήματα!

 

Σοφία Ελευθερίου, MSc

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος/ Υπεύθυνη λειτουργίας διαιτολογικού γραφείου ΔΙΑΤΡΟΣόΦΙΑ

Εθνικού Στρατού 6, Κηφισιά

2106200990 – 6947267649

info@diatrosofia.gr – www.diatrosofia.gr

https://www.govastileto.gr

Tags

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close