Σε λειτουργία τέθηκε η ειδική εφαρμογή στην ψηφιακή πύλη της ΑΑΔΕ για την υποβολή αιτήσεων χορήγησης έκπτωσης στον ΕΝΦΙΑ έτους 2026, για κατοικίες φυσικών προσώπων που είναι ασφαλισμένες έναντι φυσικών καταστροφών.
Οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους, καθώς και τυχόν διορθώσεις ή τροποποιήσεις, έως και τη 16η Φεβρουαρίου 2026, μέσω της πλατφόρμας myAADE (myaade.gov.gr), ακολουθώντας τη διαδρομή:
Εφαρμογές > Δημοφιλείς Εφαρμογές > myPROPERTY > Μείωση ΕΝΦΙΑ ασφαλισμένων κατοικιών.
Ποσοστά έκπτωσης
Η μείωση του ΕΝΦΙΑ διαμορφώνεται ως εξής:
- 20% για ασφαλισμένες κατοικίες με φορολογητέα αξία έως 500.000 ευρώ
- 10% για κατοικίες με αξία άνω των 500.000 ευρώ
Σε περίπτωση ασφάλισης διάρκειας μικρότερης του ενός έτους, η έκπτωση χορηγείται αναλογικά, με ελάχιστη απαιτούμενη περίοδο κάλυψης τους 3 μήνες.
Προϋποθέσεις για τη χορήγηση της έκπτωσης
Για την πλήρη χορήγηση της μείωσης απαιτείται σωρευτικά:
- Η ασφάλιση να καλύπτει σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα
- Να ασφαλίζεται το σύνολο της αξίας ανακατασκευής του κτίσματος, η οποία για το 2026 ορίζεται στα 900 ευρώ ανά τ.μ.
- Η ασφαλιστική εταιρεία να είναι εγγεγραμμένη στο Μητρώο Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων της Τράπεζας της Ελλάδος
Οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν αποστείλει τα στοιχεία των συμβολαίων στην ΑΑΔΕ έως τις 10 Ιανουαρίου 2026, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις οι αιτήσεις να εμφανίζονται προσυμπληρωμένες.
Σε ακίνητα με συνιδιοκτησία ή όταν ο λήπτης της ασφάλισης είναι τρίτο πρόσωπο, απαιτείται η καταχώριση των ΑΦΜ όλων των εμπλεκομένων, ενώ οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες ενημερώνονται με email και υποβάλλουν ξεχωριστή αίτηση.
Οι ασφαλιστικές εταιρείες θα επιβεβαιώσουν τα στοιχεία έως τις 28 Φεβρουαρίου 2026 και στη συνέχεια η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει στον τελικό έλεγχο. Η έκπτωση θα αποτυπωθεί στην πρώτη κεντρική εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ.
Τα εκκαθαριστικά σημειώματα αναμένεται να αναρτηθούν έως τα μέσα Μαρτίου 2026, με τον φόρο να εξοφλείται σε 12 μηνιαίες δόσεις, από τον Μάρτιο 2026 έως τον Φεβρουάριο 2027.
Σημειώνεται ότι το 2025 το μέτρο αξιοποιήθηκε από 359.434 φορολογούμενους, για 502.597 ακίνητα, καταγράφοντας αύξηση άνω του 40% σε σχέση με το 2023, ενώ το συνολικό ποσό της έκπτωσης τριπλασιάστηκε.
