Υπεγράφη Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών, του Ταμείου Χρηματοδότησης Δικαστικών Μεγάρων (ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ.) και του ΥΠΕΘΑ/ΓΕΣ/Τάγματος Εκκαθαρίσεως Ναρκοπεδίων Ξηράς.
Αντικείμενο της Προγραμματικής Σύμβασης αποτελεί η υλοποίηση του έργου για την απομάκρυνση τυχόν επικίνδυνων υλικών στο τμήμα του πρώην στρατοπέδου «ΤΣΑΛΤΑΚΗ» στη Λαμία, όπου και πρόκειται να ανεγερθεί το νέο Δικαστικό Μέγαρο Λαμίας.
Το έργο περιλαμβάνει συγκεκριμένες και εξειδικευμένες εργασίες εκκαθάρισης σε έκταση εμβαδού 15.000 τ.μ., ώστε να αποδοθεί ο χώρος καθαρός και ασφαλής για να υλοποιηθούν οι απαραίτητες εργασίες πλήρους τοπογραφικής αποτύπωσης του χώρου, γεωτεχνική έρευνα και λοιπές εργασίες.
Οι αναφερόμενες εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα, τον προσεχή Ιανουάριο.
Υπενθυμίζεται πως το έργο, με αναθέτουσα αρχή το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών, περιλαμβάνει την ανέγερση νέου Δικαστικού Μεγάρου Λαμίας στην αναφερόμενη τοποθεσία, όπου θα στεγάζονται το Εφετείο, η Εισαγγελία Εφετών, το Πρωτοδικείο, η Εισαγγελία Πρωτοδικών, το Διοικητικό Πρωτοδικείο, το Πταισματοδικείο, το Ειρηνοδικείο και το Γραφείο Κοινωνικής Αρωγής, εξασφαλίζοντας μάλιστα τη δυνατότητα δόμησης επιπλέον 4.500 τ.μ. για ενδεχόμενες μελλοντικές ανάγκες. Στο έργο επίσης περιλαμβάνεται η διαχείριση και συντήρηση των κτιρίων.
Ήρθε η ώρα να ξεκινήσει η συζήτηση για το παλιό Μέγαρο:
Πρόκειται για ένα νεοκλασικό κτίριο, που άρχισε να κατασκευάζεται μετά το 1903 και αποπερατώθηκε στα τέλη του 1911, με δαπάνη του εθνικού ευεργέτη, Ανδρέα Συγγρού. Το μέγαρο αποτελεί ζωντανή ιστορία για την πόλη της Λαμίας. Βομβαρδίστηκε ανηλεώς από τους Γερμανούς τον Απρίλη του 1941 και υπέστη σοβαρές ζημιές από το μεγάλο σεισμό, που έπληξε τη Λαμία, τον Ιούλιο του 1980. Παρ’ όλες τις κακουχίες, επιβλητικό και λειτουργικό, έλυσε το στεγαστικό πρόβλημα των δικαστικών υπηρεσιών της πόλης για έναν ολόκληρο αιώνα όπως διαβάζουμε στο ds-lamias.gr
Εντός του Δικαστικού Μεγάρου της Λαμίας εκτυλίχθηκαν συνταρακτικές δίκες, που είναι Πανελληνίως γνωστές, και στις οποίες δικηγόροι-μέλη του Δ.Σ.Λ. διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο. Σημαντικότερες είναι: α). Η δίκη του Κιλελέρ (1910), β). Η δίκη του Εκτάκτου Στρατοδικείου Λαμίας (1918), γ).«Η Δίκη της Λαμίας» (1922) (Αλ. Παπαναστασίου – Δημοκρατικό Μανιφέστο), δ). Οι δίκες του Στρατοδικείου Λαμίας (1945-1950), ε). Η δίκη της Σπυριδούλας (1956) και στ). Η δίκη του Γοργοποτάμου (1965). Ο Δ.Σ.Λ. καθ’ όλη την ιστορική του διαδρομή ανέδειξε μεγάλες προσωπικότητες τόσο στην τοπική αυτοδιοίκηση, όσο και στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας
Για το κτίριο αυτό (που όλοι το βλέπουμε με τισ σκαλωσιές εδώ και χρόνια νομίζοντας ότι αναστηλώνεται) καλό θα ήταν να συζητήσουμε πως θα μπορούσαμε να το αξιοποιήσουμε προς όφελος των πολιτών! Η ιδέα για ένα νέο χώρο Πολιτισμού βρίσκει τους περισσότερους πολίτες σύμφωνους (κάποιοι μιλούν για Μουσείο, πολιτιστικό κέντρο ή ακόμα και Βιβλιοθήκη κ.α)
Έχουν ακουστεί και ιδέες για χώρους Υπηρεσιών της πολιτείας και πολλές άλλες ιδέες! Εμείς θα θέλαμε να μάθουμε τι σκέφτεται η νέα Δημοτική αρχή, η Περιφέρεια, οι βουλευτές μας και βέβαια ο Δικηγορικός Σύλλογος! Όπως και να έχει το κτίριο αυτό θα πρέπει να ενταχθεί σύντομα σε πρόγραμμα αναστήλωσης και ανακαίνισης και με τον κατάλληλο φωτισμό να ξανά αποτελέσει στολίδι της πόλης! Αναμένουμε….