Τα προβλήματα στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό, και ιδιαίτερα στην Ευρώπη, εξελίσσεται σε υπόθεση που η κυβέρνηση δεν φαίνεται ικανή ή πρόθυμη να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά.
Πέρυσι οι Ελληνες του Παρισιού αναγκάστηκαν να βγουν στο δρόμο και να διαμαρτυρηθούν (έξω από το κτίριο της ελληνικής Πρεσβείας στη γαλλική πρωτεύουσα) για το γεγονός των ελλείψεων εκπαιδευτικών από τα Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας.
Εφέτος τη σκυτάλη των κινητοποιήσεων πήραν οι Ελληνες του Μονάχου αφού η μεγαλύτερη ελληνική σχολική μονάδα του εξωτερικού, ο “Αριστοτέλης”, απειλείται με λουκέτο λόγω διαφωνίας με τον ιδιοκτήτη του κτιρίου, ζήτημα που έχει καθυστερήσει χαρακτηριστικά να επιλύσει η ελληνική κυβέρνηση.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι τα προβλήματα στο Παρίσι (αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις όπως οι Βρυξέλλες) έπαψαν να υφίστανται. Κάθε άλλο θα έλεγε κανείς. Η υποστελέχωση των ΤΕΓ τείνει να γίνει κανόνας, εξέλιξη που προβληματίζει ιδιαίτερα τους απόδημους Ελληνες στην Ευρώπη.
Παρίσι: Τα ίδια και χειρότερα από πέρυσι
Κατά την περσινή σχολική σεζόν οι Ελληνες του Παρισιού έφτασαν στα όριά τους με τις ελλείψεις εκπαιδευτικών στα ΤΕΓ, υπόθεση που κάλυψε εκτενώς το NEWS 24/7. Ως συνέπεια των ελλείψεων πολλοί γονείς προτίμησαν τη λύση των ιδιαίτερων μαθημάτων στα ελληνικά για τα παιδιά τους ενώ άλλοι, που δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν οικονομικά, άφησαν τα παιδιά τους χωρίς μαθήματα της μητρικής τους γλώσσας.
Μετά την αλλαγή υπουργού στο Υπουργείο Παιδείας τον περασμένο Ιούνιο και αφού είχαν πάρει διαβεβαιώσεις από τον προηγούμενο Γενικό Γραμματέα Αλέξανδρο Κόπτση ότι η κατάσταση θα βελτιωνόταν, οι Ελληνες του Παρισιού διαπίστωσαν, με απογοήτευση είναι η αλήθεια, ότι ο αριθμός των εκπαιδευτικών στα ΤΕΓ έμεινε ο ίδιος με πέρυσι, δηλαδή 7. Μία από τις δύο δασκάλες που αποσπάστηκαν το καλοκαίρι προχώρησε σε ανάκληση της απόσπασής της και έφυγε μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Αλλη δασκάλα δεν παρουσιάστηκε καν. Σε ανάκληση απόσπασης προχώρησε επίσης και μία νηπιαγωγός.
Αυτή η κίνηση δεν εξέπληξε κανέναν. Το κόστος ζωής στο Παρίσι είναι υψηλότατο και τα σπίτια δυσεύρετα. Ακόμα και οι εκπαιδευτικοι που εισπράττουν το σχετικό επιμίσθιο, δυσκολεύονται ιδιαίτερα να τα βγάλουν πέρα. Αλλοι, πιο παλιοί, που δεν δικαιούνται πια το επιμίσθιο, επιχειρούν να επιβιώσουν στο Παρίσι με τον… ελληνικό μισθό τους με ότι αυτό συνεπάγεται.
Εκ των πραγμάτων, 7 εκπαιδευτικοί για περίπου 700 μαθητές (ένας νηπιαγωγός, δύο δάσκαλοι και τέσσερις φιλόλογοι) δεν μπορούν να δουλέψουν αποτελεσματικά. Πριν από λίγα χρόνια οι εκπαιδευτικοί ήταν διπλάσιοι (14) και το εκπαιδευτικό έργο “έβγαινε” ικανοποιητικά. Εν συνεχεία όμως άρχισαν οι περικοπές, πρόπερσι υπήρχαν 11 αποσπασμένοι και από πέρυσι μόλις 7.
Παράλληλα οι 7 επιβαρύνονται πλέον και με βαριά διοικητικά καθήκοντα τα οποία, ελλείψει χρόνου, “κουβαλούν” στο σπίτι τους δουλεύοντας πολύ παραπάνω από όσο προβλέπεται.Τέλος, οι εκπαιδευτικοί για να μεταβαίνουν στα 5 ελληνικά σχολεία διάσπαρτα στο Παρίσι και στα περίχωρα του, υποχρεώνονται να διανύουν καθημερινά τεράστιες αποστάσεις με υψηλό μεταφορικό κόστος.
Πηγές με γνώση του θέματος έλεγαν στο NEWS 24/7 ότι “οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν καμία βοήθεια από την ελληνική πρεσβεία στο Παρίσι, ιδιαίτερα στο θέμα της ανεύρεσης στέγης” το οποίο στο Παρίσι (των Ολυμπιακών Αγώνων το καλοκαίρι μην ξεχνάμε) είναι δυσεπίλυτο. Για να νοικιάσεις επίσης σπίτι Γαλλία πρέπει να βρεις εγγυητή που να φορολογείται από το γαλλικό κράτος, ένα ακόμα δύσκολο εμπόδιο, ειδικά για κάποιον που αποσπάται για πρώτη φορά στη χώρα και δεν έχει αποκτήσει τις απαραίτητες επαφές.
Τα παραπάνω προβλήματα τέθηκαν και εφέτος στα υπόψιν της επικεφαλής του γραφείο εκπαίδευσης Βρυξελλών Φωτεινής Κολλάρα χωρίς, ωστόσο, να υπάρξει η οποιαδήποτε βελτίωση, τουλάχιστον μέχρι στιγμής.
ΠΗΓΗ:news247.jpg