Τον σκηνοθέτη, σεναριογράφο, ποιητή, μεταφραστή αλλά και συγγραφέα, Ηλία Φραγκάκη, με αφορμή την κυκλοφορία του μυθιστορήματος «Τώρα» από τις «Εκδόσεις Όταν», φιλοξενούσε στις 29/10/24 η εκπομπή «Έτσι Απλά» και ο Γιώργος Πετρής στον Μελωδία 88.
Χορηγία εκπομπής «Έτσι Απλά»:
ΗΡΩΝ στην Λαμία (Καραγιαννοπούλου 8/τηλ: 22311-81582-3)
Με τον Ηλία Φραγκάκη συζητήσαμε αρχικά για τον ίδιο αλλά και για την πορεία της ζωής του, όπου διατέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρόδου του ΔΗ.ΘΕ. Κερατσινίου ενώ παράλληλα έχει συμμετάσχει και βραβευθεί σε θεατρικά και κινηματογραφικά φεστιβάλ τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.
Μιλώντας για το μυθιστόρημα του και αναφερόμενοι στο θέμα – ιστορία του είπαμε για τον κεντρικό ήρωα τον Ιούλιο Βερνίκο που προσπαθεί να διατρέξει τη ζωή του για να επαναπροσδιορίσει τον εαυτό του και την έννοια του Χρόνου και όπως μας είπε: «Ο Ιούλιος αντιπροσωπεύει αυτόν που θα θέλαμε αλλά δεν τολμούμε να είμαστε».
Με τον συγγραφέα, Ηλία Φραγκάκη μιλήσαμε επίσης για τα μηνύματα που θέλει να περάσει αλλά και το τι θα αποκομίσει ο αναγνώστης μέσω του βιβλίου, αλλά και πολλά άλλα ενδιαφέροντα.
Ακουστέ τη συζήτηση στο βίντεο εδώ:
«Τώρα»
Μυθιστόρημα
Σελίδες: 448,
Τιμή: 16.80 ευρώ
ISBN: 978-618-5563-54-7
Εκδόσεις Όταν
«Τώρα»
«Δεν είμαι ο συγγραφέας. Δεν είμαι καν συγγραφέας. Αυτό ήθελα να πω. Να ξεκαθαρίσω προς αποφυγήν. Κι ούτε έτυχε να σχετιστώ με τον συγγραφέα που κι αυτός δεν ήταν συγγραφέας. Το τονίζω προς αποφυγήν». Με τα πρώτα λόγια του βιβλίου, καταλαβαίνουμε πως αυτό που θα ακολουθήσει είναι κάτι εκρηκτικό, ένα αντι-μυθιστόρημα θα έλεγε κανείς, το πιο αντισυμβατικό κείμενο του συγγραφέα μέχρι «Τώρα», ένα κείμενο πλημμυρισμένο από καταιγιστικό χιούμορ, ανελέητο αυτοσαρκασμό, ποιητικότητα και στοχασμό. Και φυσικά δράση και εξαιρετικούς ζωντανούς διαλόγους, κάτι που γνωρίσαμε στο προηγούμενο πεζό του, τις «Μαρίκες».
Είναι η ιστορία του Ιούλιου Βερνίκου, μια κατάδυση στην προσωπική του άβυσσο, ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών με τον προηγούμενο αιώνα και τα ναυάγιά του, φιλίες, θανάτους, έρωτες, αποχωρισμούς, οράματα, διαψεύσεις, μνήμες από το παρελθόν αλλά και από το μέλλον, με φρενήρεις κινηματογραφικούς ρυθμούς και πολλή μουσική.
Γραμμένο έτσι όπως λειτουργεί η σκέψη, αυτόματα, αυθαίρετα και άναρχα, δημιουργεί ένα χαοτικό σύμπαν όμοιο με αυτό που επικρατεί στον εγκέφαλό μας, βγαίνει από μια πόρτα του μυαλού και εισέρχεται σε μια άλλη και αυτό συνεχίζεται διαρκώς μέσα στο λαβύρινθο της μνήμης και των συνειρμών χωρίς χωροχρονική «συνέχεια».
Άλκης Αναγνωστάκος
«Ο Φραγκάκης, χρησιμοποιεί τα υλικά του για να συνθέσει μια αυτομυθοπλασία, ένα οντολογικό έργο, μια σπουδή πάνω στην Ύπαρξη και το Χρόνο.»
Ursula Le Guin
«….Το να είσαι άνθρωπος σημαίνει να ζεις τόσο εντός όσο και εκτός του στενού φάσματος του παρόντος, στις αχανείς περιοχές του παρελθόντος και του πιθανού, του γνωστού και του φανταστικού: αυτός είναι ο αληθινός μας κόσμος, το αληθινό μας Τώρα.»
Ηλίας Φραγκάκης:
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Συγγραφέας, ποιητής, μεταφραστής, σεναριογράφος και σκηνοθέτης. Σπούδασε κοινωνιολογία, πολιτική επιστήμη, μουσική και σκηνοθεσία στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Παρακολούθησε διάφορα μεταπτυχιακά σεμινάρια και εργαστήρια στους τομείς της πολιτικής επικοινωνίας, των διεθνών σχέσεων και του θεάτρου.
Ξεκίνησε να γράφει σε πολύ μικρή ηλικία. Ένα από τα πρώτα του ποιήματα δημοσιεύθηκε σε ηλικία 11 ετών σε συλλογικό τόμο του περιοδικού Αντί.
Έχει σκηνοθετήσει στο θέατρο (Εθνικό, Δη.Πε.Θε, ελεύθερο θέατρο) καθώς και μικρού μήκους, ντοκιμαντέρ και ένα σήριαλ. Με την κινηματογραφική και θεατρική δουλειά του έχει βραβευθεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό (βραβείο Κοτρώνη καλύτερης ταινίας φανταστικού κινηματογράφου για την ταινία Hot Line σε σενάριο – σκηνοθεσία δική του, βραβείο φεστιβάλ Τορίνο για το ντοκιμαντέρ Αργή Πτήση, η παράσταση Ορέστης του Γ. Ρίτσου εκπροσώπησε την Ελλάδα στο φεστιβάλ μονολόγων του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου στο Μπανγκλαντές όπου και βραβεύτηκε).
Έχει γράψει πολλά σενάρια για μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες, ντοκυμαντέρ και σήριαλ. Επίσης δύο θεατρικά και στίχους για τραγούδια. Έχει μεταφράσει αρχαίο δράμα, έργα του κλασσικού ρεπερτορίου καθώς και σύγχρονο δράμα, επίσης ποίηση και μελέτες πολιτισμού.
Έχει διδάξει σενάριο επί σειρά ετών σε δημόσια ΙΕΚ και εργαστήρια θεάτρου (σκηνοθεσία, αισθητική της εικόνας, υποκριτική). Διετέλεσε Καλλιτεχνικός Διευθυντής στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρόδου του ΔΗ.ΘΕ. Κερατσινίου.
Ίδρυσε (μαζί με την ηθοποιό Ελένη Παράβα) την εταιρία θεάτρου Σχολείον της Νυκτός και το θέατρο Χώρος.
Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών (και μέλος του ΔΣ της επί τετραετία – υπεύθυνος για θέματα θεάτρου), του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, του Φόρουμ ευρωπαίων σκηνοθετών, ιδρυτικό μέλος της Παγκόσμιας Ένωσης Πανεπιστημιακού Θεάτρου. Διετέλεσε εκπρόσωπος της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Σκηνοθετών Οπτικοακουστικού (FERA).
Έργα του έχουν μεταφραστεί στα ισπανικά, αγγλικά, πορτογαλικά, καταλανικά, βουλγαρικά και αλβανικά. Έχει συμμετάσχει σε 6 συλλογικούς τόμους των εκδόσεων Καστανιώτη, Αγγελάκη, Όταν, Ανεμολόγιο, Υδροπλάνο, με ποιήματα και διηγήματα. Το διήγημά του «Εκατό Χριστούγεννα» δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Νέα Εστία, τεύχος Σεπτεμβρίου 2023.
Εκδόσεις Όταν,
Ιπποκράτους 15, 10679 Αθήνα,
τηλ: 2103800259
info@ekdoseisotan.gr,
ekdoseisotan.gr
Προβολή – επικοινωνία ArtsPR