Με τις γιορτές και την ατμόσφαιρα “φυγής”, που προσφέρουν να έχουν ολοκληρωθεί, έρχεται και “στρογγυλοκάθεται” και πάλι η σκληρή καθημερινότητα, με βασικό ζήτημά της να είναι ο “οξύς πονοκέφαλος” της ακρίβειας, ειδικά στα τρόφιμα. Ήδη, βέβαια, το “σφίξιμο” των καταναλωτών φάνηκε και στις γιορτές.
Όπως καταφάνηκε στη μελέτη για τις αγορές της εορταστικής περιόδου του ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ, οι επιπτώσεις του πληθωρισμού στις τιμές και το αυξημένο λειτουργικό κόστος οδήγησε σχεδόν 4 στις 10 επιχειρήσεις (38%) να πραγματοποιήσουν προσφορές/εκπτώσεις ακόμα και κατά την εορταστική περίοδο, ενώ συνολικά, σε καταναλωτές και εμπόρους ένα κλίμα αβεβαιότητας κυριαρχεί, από τις πληθωριστικές πιέσεις στα εισοδήματα και κυρίως το αυξημένο κόστος προμηθευτών και αφετέρου τη συμπίεση του περιθωρίου κέρδους ώστε, όπως αναφέρεται, να μην περάσουν οι ανατιμήσεις εξολοκλήρου στην τελική τιμή.
“Καίει η ακρίβεια”
Δεν είναι τυχαίο, δε, ότι με βάση έρευνα που δημοσίευσε η Real News την Κυριακή, η αντιμετώπιση των οικονομικών και της ακρίβειας αποτελεί για το 54,6% των ερωτηθέντων το μεγαλύτερο ζήτημα. Ουσιαστικά, απαντώντας σε ερώτηση για τους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής πραγματικότητας που θα πρέπει να δώσει έμφαση/προτεραιότητα η κυβέρνηση το 2024 οι ερωτηθέντες προκρίνουν, με μεγάλη διαφορά, την αντιμετώπιση των οικονομικών και της ακρίβειας.
Κι αυτό την ώρα, που, παρά τη μείωση του κόστους παραγωγού στη βιομηχανία, η νέα χρονιά αναμένεται να φέρει και νέες ανατιμήσεις στο φόντο και των νέων επιβαρύνσεων που καταγράφονται σε μεταφορικά κόστη, λόγω της κατάστασης στην Ερυθρά Θάλασσα, αλλά και λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής σε σειρά προϊόντων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο λάδι, ήδη, οι τιμές παραγωγού, για όσους και όσες βέβαια, έχουν παραγωγή, φτάνουν τα 10 ευρώ το λίτρο, ενώ ανάλογη είναι η εικόνα σε πολλά φρέσκα προϊόντα.
Συνολικά, οι προβλέψεις στελεχών της αγοράς παραπέμπουν σε νέο κύμα ανατιμήσεων από το 2024. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα τα στοιχεία της εταιρείας αναλύσεων Circana που παρουσιάστηκαν στο 14ο συνέδριο του ΙΕΛΚΑ, οι ανατιμήσεις το 2024 θα κυμανθούν στο 4,5% στο σύνολο των ταχυκίνητων προϊόντων (FMCGs), από 7,3% που ήταν φέτος, με πρωταγωνιστές τα τρόφιμα και τα απορρυπαντικά, με τα προϊόντα προσωπικής υγιεινής και φροντίδας να ακολουθούν με μικρότερες αυξήσεις τιμών.
Στο μεταξύ στις 12 Ιανουαρίου ανακοινώνει η ΕΛΣΤΑΤ τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού το Δεκέμβριο, ωστόσο ήδη τα μηνύματα εστάλησαν από τα όσα δημοσιοποίησε την περασμένη εβδομάδα η Eurostat. Συγκεκριμένα, με βάση όσα ανέφερε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή τα τρόφιμα και πάλι πρωταγωνιστούν στις αυξήσεις τιμών σε Ελλάδα και ΕΕ. Αντίθετα “φρένο” στον πληθωρισμό βάζει η ενέργεια.
Συγκεκριμένα, με άνοδο έκλεισε ο πληθωρισμός τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρωζώνη το Δεκέμβριο. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, στην Ελλάδα ο πληθωρισμός ανέβηκε στο 3,7% σε ετήσια βάση από 2,9% το Νοέμβριο. Η μέτρηση της ΕΛΣΤΑΤ για το Νοέμβριο παρέπεμπε σε άνοδο 3%. Την ίδια στιγμή στην ευρωζώνη ο πληθωρισμός κινήθηκε στο 2,9% το Δεκέμβριο από 2,4% ένα χρόνο νωρίτερα.
Στο μεταξύ “καύσιμο” στην άνοδο του Δείκτη έδωσαν τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός, που είχαν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό ανόδου τον Δεκέμβριο (6,1%, έναντι 6,9% τον Νοέμβριο), ακολουθούμενες από τις υπηρεσίες (4%, σταθερό σε σύγκριση με τον Νοέμβριο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (2,5%, έναντι 2,9% τον Νοέμβριο).
“Φρένο” στην άνοδο του Δείκτη έβαλε η ενέργεια με πτώση -6,7%, έναντι -11,5% τον Νοέμβριο.
Επίσης ο δομικός πληθωρισμός δείχνει υποχώρηση για πέμπτο μήνα, σε 3,4%. Με βάση, πάντως, όσα αναφέρει τι Bloomberg, η πρώτη επιτάχυνση του πληθωρισμού από τον Απρίλιο επισημάνθηκε από αξιωματούχους της ΕΚΤ, οι οποίοι προειδοποίησαν ότι η επίτευξη του στόχου τους παραμένει πρόκληση ακόμη και μετά τη δραματική επιβράδυνση τους τελευταίους μήνες. Η πρόοδος προβλέπεται να είναι πιο σταδιακή φέτος λόγω της σταδιακής κατάργησης των κρατικών ενισχύσεων αλλά και της αλλαγής της βάσης σύγκρισης.
ΠΗΓΗ:news247.gr